Muista nämä, kun leivot macaroneja
Onnistuminen on helpompaa, kun luet tämän listan ennen leipomisen aloittamista.
1. Mittaa ainekset huolellisesti
Macaron-leivokset vaativat tarkkuutta, minkä takia leipurin on hyvä panostaa välineisiin. Leivontamittasarja ja keittiövaaka ovat macaronien valmistuksessa ehdottomia. Vaakaa tarvitaan erityisesti valkuaisten punnitsemiseen, sillä niiden määrä on onnistumisen kannalta oleellinen ja jokaisessa munassa on valkuaista hieman eri määrä. Lisäksi italialaisen marengin valmistukseen tarvitaan lämpömittari.
2. Älä käytä tuoreita munia
Macaron-leivokset onnistuvat paremmin, kun niissä käytettävä valkuainen ei ole tuoretta. Käytä siis leivonnassa parasta ennen -päiväystä lähestyviä tai sen hiukan ylittäneitä munia. Munat voi myös ”vanhentaa” seuraavasti: erottele valkuaiset kulhoon 2 – 3 päivää ennen valmistusta, peitä löyhästi kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna valkuaisten lämmetä huoneenlämpöisiksi ennen leipomista.
3. Siivilöi kuivat ainekset
Oikeaoppisessa macaron-leivoksessa on sileä, kiiltävä pinta ja röpöreunainen ”jalka”, ranskaksi pied. Tasaisimmat ja kiiltävimmät kuoret syntyvät, kun jauhoseos on sileää ja mantelin sisältämä rasva pääsee liikkeelle. Siksi mantelijauhe kannattaa hienontaa yhdessä tomusokerin kanssa monitoimikoneessa ja siivilöidä useamman kerran.
4. Anna pohjien levätä ennen paistamista
Pohjia kuuluu kuivattaa ennen paistamista, tai muuten niiden pinta voi halkeilla. Sopiva aika on reseptistä riippuen 15 – 30 minuuttia. Pinnan kuivuutta voi kokeilla kevyesti sormella hipaisemalla: macaronit ovat valmiita paistettavaksi, kun taikina ei enää tartu sormeen. Tarkoitus on kuitenkin kuivattaa vain aivan pinta, ei sisusta.
5. Tarkista uunin lämpötila
Kotiuunin lämpötila voi poiketa useita asteita lämpötilasäätimen lukemasta. Oikean lämpötilan voi tarkistaa uunilämpömittarilla. Kotiuunit usein myös paistavat epätasaisesti, jolloin osa kuorista voi onnistua ja osa ei. Sen takia on parasta käyttää kiertoilma-asetusta, kunhan sen puhallus ei ole kevyille kuorille liian voimakas. Pienennä paistolämpötilaa 15 – 25 astetta neuvotusta uunista riippuen.