Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija
Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.
Kun vauva ottaa ensi askeliaan kiinteän ruoan maailmassa, hän syö vain pieniä annoksia, lusikan kärjellisen kerrallaan. Vauvan kasvaessa myös annosmäärät kasvavat. Tällöin soseita kannattaa tehdä suurempi annos kerralla ja pakastaa kerta-annoksina. Näin vauvanruokaa ei tarvitse valmistaa päivittäin, vaan tekemällä kerralla enemmän säästää aikaa ja vaivaa. Lisäksi valmiiksi pakastetut annokset pelastavat kiireisen päivän.
Kiinteisiin ruokiin tutustuminen alkaa yksilöllisesti 4–6 kuukauden ikäisenä. Ensimmäisiksi lusikallisiksi voi valmistaa vaikkapa pieniä ”makuannoksia” perunasta. Ensimmäisiksi ruoiksi sopivat vaihtoehtoisesti myös muut keitetyt kasvikset, marjat, ja hedelmät. Aluksi annoskokona teelusikan kärjellinen löysää perunasosetta riittää. Suurenna annoksia pikkuhiljaa.
Kun vauva syö enemmän, soseita kannattaa valmistaa kerralla isompi annos ja pakastaa yksittäisinä annoksina. Heitä aina kertaalleen sulatettu ja lämmitetty, syömättä jäänyt sose pois. Vauvan ruokaa ei saa koskaan lämmittää toistamiseen.
Vauvan maisteluannoksia voidaan ottaa helposti erilleen perheen tavallisesta arkiruoasta. Mausta muun perheen ruoka vasta sen jälkeen, kun vauvan annos on otettu erilleen. Suolaa ja voimakkaita mausteita ei tule käyttää alle 1-vuotiaan ruokavaliossa. Kiinteät ruoat saa notkistettua löysiksi soseiksi lisäämällä niihin vettä tai rintamaitoa.
Kun vauva alkaa kiinnostua erilaisista ruoka-aineista, voit tarjota hänelle ns. sormiruokaa. Tee se kuitenkin valvotusti. Sormiruokailun voi aloittaa, kun lapsen pinsettiote onnistuu ja kun hän pysyy tukevasti istuvassa asennossa. Älä koskaan jätä vauvaa yksin syömään, kun tarjoat hänelle sormiruokaa. On tärkeää, ettei vauva saa kerralla liian isoa palaa suuhunsa, sillä se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Liukaspintainen, pehmeähkö hedelmä kuten banaani, päärynä tai avokado ovat hyviä sormiruoan opettelussa.
Erilaisia soseita voi pakastaa mainiosti. Jääkuutio- tai silikonirasiat ovat käteviä apuvälineitä soseiden pakastukseen. Lusikoi sose jääpalarasian koloihin ja peitä foliolla. Kun sose on jäätynyt, irrota kuutiot ja siirrä pakastuspussiin tai -rasiaan, josta ne on helppo ottaa yksitellen sulamaan. Minikokoinen minigrip-pussi on myös sopiva säilytyspussi soseelle ja kätevä ottaa mukaan esimerkiksi kyläreissulle. Litistä soseella täytetyt pussit ja pakasta ne. Muista merkitä päälle soseen nimi ja päiväys.
Pakastetun kuution käyttö on helppoa. Ota kasvis- ja liha- tai kalasosekuutio sulamaan hieman aikaisemmin, ennen kuin aiot tarjota vauvalle ruokaa, tai sulata jäinen sosekuutio mikroaaltouunissa. Keitä peruna ja soseuta. Lisää kasvis- ja liha- tai kalasosekuutio hienonnetun perunan joukkoon. Notkista ruoka vauvan käyttämällä maidolla tai keitinvedellä. Tarjoa sose kädenlämpöisenä. Soseaterioiden lisäkkeenä voit tarjota esimerkiksi hienoksi raastettua kurkkua, porkkanaa tai tomaattia. Kannattaa pitää mielessä, että vaikka maustamaton kasvissose maistuu ehkä aikuisen suuhun tylsältä, vauvan ja pikkulasten ruoka saa olla mietoa ja suolatonta. Anna vauvan tutustua myös puhtaisiin kasvismakuihin ilman mausteita tai muita makuja.
Perunaa ei kannata pakastaa sellaisenaan, sillä se muuttuu rakenteeltaan rakeiseksi. Voit käyttää perunaa pakastettuna yhdistämällä sitä johonkin vihannessoseeseen tai keitä peruna erikseen tarjoilua varten. Soseuta peruna mieluiten haarukalla, perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Sauvasekoitin tekee perunasta helposti liisterimäistä, mutta voit käyttää sitä, jos perunan joukossa on puolet esimerkiksi porkkanaa tai kukkakaalia. Käytä helposti soseutuvia perunalajikkeita kuten Rosamundaa, Van Goghia tai puikulaperunaa, sillä niistä syntyy paras perunasose.
Pakastamaton sose säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa 2–3 vrk. Pakastimessa kasvissoseet säilyvät hyvinä 2–3 kk, kun taas liha- ja kalasosekuutiot tulisi käyttää 1–2 kk:n aikana. Pakastettu sose on näppärä vauvan eväsruoka lyhyelle reissulle mukaan otettavaksi. Se säilyy jonkin aikaa viileänä hoitolaukussa. Kahviloissa on yleensä mikroaaltouuneja ruoan lämmittämistä varten.
Vuoden ikäisenä vauva alkaa syödä samaa kotiruokaa kuin muukin perhe. Mitä monipuolisempi ruokavalio lapsella on jo varhaislapsuudessa, sitä helpommin hän tutustuu myöhemminkin uusiin ruokiin ja ruoka-aineisiin. Terveellisen lautasmallin noudattaminen koko perheen aterioita suunniteltaessa takaa myös sen, että taaperon lautaselta löytyy oikeanlainen ja ravitseva ruoka-annos.
Kun valmistat ruokaa perheelle, ota siitä sivuun annos vauvalle ennen suolan ja voimakkaiden mausteiden lisäämistä. Tämä helpottaa työtä ja säästää aikaa.