Maito leikki-ikäisen ruokavaliossa: kalsiumia, jodia ja D-vitamiinia

Maitotuotteet ovat tärkeitä kalsiumin, jodin ja D-vitamiinin lähteitä. Jakamalla maitotuotteita suositeltavan määrän tasaisesti eri aterioille saa riittävästi kalsiumia ja jodia, joiden lisäksi maitovalmisteet sisältävät hyvälaatuista proteiinia ja B-ryhmän vitamiineja.

Leikki-ikäisen maitosuositus

Tavanomainen rasvaton lehmänmaito tai maidon tapaan käytettävä täydennetty ja makeuttamaton kasvipohjainen juoma sopii juomaksi noin yhden vuoden iästä ja hapanmaitovalmisteet 10 kuukauden iästä alkaen. Perheen niin halutessa voi imetystä jatkaa yhden ikävuoden jälkeenkin. Leikki-ikäinen lapselle suositellaan päivittäin 4 dl nestemäisiä rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita riittävän kalsiumin, jodin ja D-vitamiinin saannin turvaamiseksi. Tämä määrä sisältää hapanmaitovalmisteet ja vellit. Lisäksi suositellaan 1 viipale vähärasvaista ja vähäsuolaista juustoa (rasvaa enintään 17 % ja suolaa enintään 1,2 %).

Maitotuotteista D-vitamiinia lapsille

D-vitamiinin riittävä saanti lapsilla on tärkeää, sillä D-vitamiini mahdollistaa riittävän kalsiumin imeytymisen suolistossa. Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää myös vastustuskyvyn ylläpitämisessä.

Valion nestemäiset maitotuotteet, eli maidot ja maitojuomat sekä piimät, toimivat hyvinä D-vitamiinin lähteinä, kuten myös useat jogurtit ja viilit. Poikkeuksen tästä muodostavat luomutuotteet, joita pääsääntöisesti ei saa D-vitaminoida. Kuitenkin homogenoidun, rasvattoman luomumaidon D-vitaminointi on Suomen omalla, kansallisella lainsäädännöllä mahdollistettu. Suomalaislapset saavat ruoasta D-vitamiinia noin 9 mikrogrammaa  vuorokaudessa.

D-vitamiinilisän käyttösuositukset lapsille

Lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä ympäri vuoden riittävän, ja turvallisen, D-vitamiinin saannin turvaamiseksi aina kahdeksantoistavuotiaaksi saakka. D-vitamiinia tulee käyttää erillisenä valmisteena kahden viikon iästä lähtien ympäri vuoden riippumatta siitä, mitä maitoa lapsi saa.  Suositukset on koottu alla olevaan taulukkoon.

D-vitamiinilisä saantisuositus lapsille:

Ikä tai kohderyhmä D-vitamiinilisä valmisteena, µg/vrk
Täysimetetty lapsi tai lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta 10 µg/vrk
Lapsi joka saa päivittäin 500-800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta 6 µg/vrk
Lapsi joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta 2 µg/vrk
1 - 2 vuotiaat 10 µg/vrk
2 - 17 vuotiaat 7,5 µg/vrk

Huomioi, että Äidinmaidonkorvikkeen tai vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.

D-vitamiinin turvallisen saannin ylärajat

D-vitamiinin saannille on asetettu turvallisen saannin ylärajat, joiden ei tulisi ylittyä ruokavaliossa:

Ikäryhmä D-vitamiinin turvallisen saannin yläraja
Lapset, alle 1-vuotiaat 25 µg/vrk
Lapset, iältään 1-11 vuotiaat 50 µg/vrk
Nuoret ja aikuiset 100 µg/vrk

Lähde: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, NNR 2012

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Mihin D-vitamiinia tarvitaan?
Maito ja ravitsemus
Onko rasvaton maito terveellistä?

Maitotuotteista kalsiumia lapselle

Maitotuotteet ovat lapsen ruokavaliossa tärkeitä kalsiumin lähteitä. Leikki-ikäisille suositellaan käytettäväksi päivittäin 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita sekä 1 viipale juustoa. Kouluiästä lähtien suositus on päivittäin 5–6 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa. Nestemäisiin maitovalmisteisiin lasketaan kuuluvaksi ruokajuomat (maito, piimä), muut hapanmaitovalmisteet sekä vellit. Kalsiumin saantisuositukset lapsille:

  • 1–5-vuotiaat 600 mg / vrk
  • 6–9-vuotiaat 700 mg / vrk
  • 10–17-vuotiaat 900 mg / vrk

Mikäli kalsiumin saanti on liian vähäistä eikä lapsi syö säännöllisesti maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita, tarvitaan ruokavalion tueksi kalsiumvalmistetta. Ensisijaisesti tulee kuitenkin pyrkiä maitovalmisteiden riittävään ja säännölliseen käyttöön. Muusta ruoasta saa lisäksi kalsiumia noin 100–200 mg päivittäin.

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Saatko tarpeeksi kalsiumia?
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Mihin kalsiumia tarvitaan?

Jodi lapsen ruokavaliossa

Maitotuotteet ovat tärkein jodin lähde ruokavaliossa. Suositellusta määrästä maitovalmisteita saa helposti yli puolet suositellusta jodinsaannista. Jodin saantisuositus:

  • 1-2v:70 μg/vrk
  • 2-5v 90 μg/vrk

4 dl nestemäisiä maitovalmisteita sisältää noin 60 μg jodia.

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Saatko riittävästi jodia?