Havukranssi

Havukranssin teko on ihana tapa valmistautua joulun viettoon. Jouluaskartelu kuusenoksista tuo joulukuusen tunnelmallisen tuoksun sisätiloihin jo ennen kuin kuusi kannetaan ovesta sisään. Joulukranssit kannattaa askarrella jo pikkujouluaikaan, sillä ne säilyvät hyvin ja tuovat iloa lahjaksi annettuna jo ennen jouluaattoa. Mitä jos muistaisit ystäviä ja naapureita tänä vuonna jo ennen joulua?

Havukranssin teko-ohje

Tarvikkeet

 • Pöytätilaa
 • Havunoksia. Kuusenoksat ovat kestävimpiä, voit käyttää myös puolukanvarpuja tai katajaa
 • Sivuleikkurit tai oksasakset
 • Hanskat
 • Rautalankaa, mieluiten vihreää
 • Tavalliset sakset koristeiden leikkaamiseen
 • Ohutta rautalankaa koristeiden kiinnittämiseen
 • Silkkinauhaa
 • Koristeita, esim. joulukoristeita, viinipullonkorkkeja, käpyjä, joulunauhaa, kuusenkoristeita, pipareita, suklaakonvehteja
 • Esiliina
 • Glögiä ja joulumieltä

Tarvikelista voi vaikuttaa pitkältä, mutta hyvillä välineillä askartelemalla säilytät joulurauhan. Tarvitset hanskoja oikeasti, sillä kuusenoksista tulee helposti ihottumaa. Kestävän kranssin salaisuus on rautalangan kiristäminen, joten tulet tarvitsemaan hyvän otteen havuista ja rautalangasta. Älä siis unohda hanskoja. Äläkä unohda glögiä.

Oksasaksia käyttämällä napsit huonot oksat helposti ja siististi pois ja vältät keittiösaksien pihkaantumisen.

Miten teen havukranssin itse?

1. Kaada kuusi tai kerää havuja metsästä tai osta havuja kukkakaupasta.

2. Varaa kaikki tarvikkeet esille.

3. Aloita kranssin rakentaminen tuuhealla, pitkällä oksalla.

4. Asettele havujen kauniimpi, auringonpuoleinen puoli pöydälle ylöspäin.

5. Jos oksassa on rumia tai kuivuneita osia, napsi ne oksasaksilla pois.

6. Laita pitkiä oksia useampi jonoksi niin, että oksien rungot ovat päällekkäin.

7. Ota esiin rautalankakerä. Älä katkaise rautalankaa, vaan pidä se kerällä askartelun ajan. Jatkuva rautalanka auttaa kranssia pysymään ympyrän muodossa.

8. Kieritä rautalankaa oksien runkojen ympäri ja piilota rautalanka joka kierroksella pikkuoksien väliin. Luo hieman kaarevaa muotoa.

9. Kiristä rautalankaa voimakkaasti vetämällä langasta ja tukemalla kädellä rungoista.

10. Jos rautalanka loppuu, kieputa uuden rautalangan pää yhteen vanhan rautalangan kanssa. Näin kranssin tukirakennelma säilyy yhtenäisenä.

11. Lisää oksia ja kiinnitä niitä toistensa perään, kunnes sinulla on pitkä puolikaaren muotoinen muodostelma, joka lopulta taivutetaan kranssin muotoon.

12. Jätä muodostelman loppuun vapaita oksia ”hännäksi” eli älä kierrä rautalankaa ihan viimeisiin vapaisiin oksiin asti.

13. Taivuta puolikaari ympyräksi.

14. Aseta se pää, josta aloitit kranssin kokoamisen, vapaaksi jääneen ”hännän” alle, jolloin kranssin kaunein puoli jää ylöspäin.

15. Nosta kranssi pöydälle väärin päin ja kiinnitä alkupään tyvet vapaaksi jääneeseen häntään rautalangalla yhteen kieputtamalla.

16. Kun kranssin muoto on valmis, mittaa noin 20 cm vapaata rautalankaa ja katkaise rautalanka. Kieputa loppu lanka kranssin ympäri ja kiinnitä lanka pujottamalla se edellisen kierroksen ali muutamaan kertaan. Voit muotoilla lopusta langasta ripustuslenksun kranssin yläreunan keskikohtaan niin, että se jää edestä katsottuna kranssin taakse piiloon.

17. Nosta kranssi pystyyn. Jos muoto on soikea, muotoile sitä reippaasti painelemalla.

18. Hörppää glögiä ja ihastele, miten pitkälle olet päässyt.

Havukranssin koristelu

Sitten on koristelun aika! Joulukoristeet sopivat perinteiseen kranssiin mainiosti. Moderni kranssi syntyy silkkinauhasta ja viinipullonkorkeista. Jos annat kranssin lahjaksi, mieti lahjan saajaa: koristelisiko hän oman joulukuusensa överisti kaikilla herkuilla vai tyylikkäästi valituilla nauhoilla ja tervehdyksellä?

Havukranssi oveen, seinälle vai pöydälle?

Toteuta koristelu sen mukaan, mihin toivot havukranssin sijoitettavan. Ovessa irtonaiset koristeet saattavat heilua harmillisesti ovea avattaessa. Varmista siis kiinnitys. Seinällä roikkuva kranssi puolestaan saa olla näyttävä! Pöydälle sijoitettavan kranssin koristeissa voi päästää luovuuden ja vaikka tonttu-ukot valoilleen.

Havukranssin koristeluvinkit

1. Kieputa silkkinauhaa havukranssin ympärille.

2. Tee nauhoista rusettikoriste ja kiinnitä rusetti havukranssin ympärille ohuella rautalangalla.

3. Kiinnitä irtokoristeet (kuten kävyt, pullonkorkit, tonttu-ukot) havukranssiin ohuella rautalangalla kieputtamalla rautalankaa ensin koristeen ympärille ja sitten kieputtamalla pitkä koristeet sisältävä rautalanka kranssin ympäri.

4. Katso, miten kaunista sait aikaan!

Kuusentuoksuisia jouluaskarteluhetkiä!

Toivottavat: Valion joulutontut Jenni ja Anu