Edullinen joulumenu

Joulusta voi nauttia myös ilman isoa budjettia ja pyhien jälkeistä lovea lompakossa. Tässä vinkit ja reseptit, joilla valmistat pienen budjetin joulumenun mausta tinkimättä.

Herkullinen jouluateria ei vaadi suurta budjettia. Kun menun suunnittelee huolella, maistuvaa ruokaa syntyy yllättävänkin edullisesti.

Pienen budjetin joulumenu

Eniten ruokaa, ja rahaa menee hukkaan silloin, jos jouluostoksille lähtee ilman suunnitelmaa. Siksi pienen budjetin joulumenussa kaiken a ja o on suunnittelu. Selvitä jo hyvissä ajoin ennen joulua, mikä joulupöydän ympärille kokoontuville on tärkeää. Pitääkö pöydässä olla kinkku vai riittäisikö pienempi porsaan ulkofilee? Entä laatikot? Kun suunnitelma on selkeä, ruokaa ei tule ostettua varmuudeksi.

Edullisia alkuruokia joulupöytään

Rosolli on hyvä esimerkki siitä, ettei jouluruokien tarvitse maksaa maltaita. Myös sienisalaatti mahtuu hyvin pienempäänkin budjettiin ja vielä edullisemmaksi se tulee, jos suolasieniä löytyy omasta takaa.

Pienen budjetin kalapöytään puolestaan sopivat erilaiset sillit ja silakat sekä niistä valmistetut kaviaarit. Jos alkupalapöytään haluaa graavikalaa, kannattaa kala graavata itse. Valmiiksi graavattujen kalojen kilohinta on tavallisesti tuoretta kalaa huomattavasti korkeampi. Ohjeet kalan graavaukseen löydät tästä.

Katso lisää alkuruokia

Huokeita pääruokia

Jouluaterian suurin menoerä on kinkku. Mieti, syödäänkö teillä kinkkua vain tavan vuoksi vai onko se joulupöydän tähti? Hyviä vaihtoehtoja kinkulle nimittäin löytyy. Glaseerattu porsaan sisäfilee sopii mainiosti myös joulupöytään ja piparipossu hurmaa todellisen joulumakujen ystävän.

Ja kuten alkupalapöydän rosolli, myös joululaatikot valmistuvat edullisista juureksista. Herkullinen uunirosolli on helppo valmistaa myös pienemmälle pöytäseurueelle.

Katso lisää joulureseptejä

Ideoita joulun jälkiruokapöytään

Jouluaterian kruunaa herkullinen jälkiruoka, joka ei vaadi onnistuakseen lukuisia eri raaka-aineita. Esimerkiksi sachermousseen ja piparkakkumousseen tarvitset vain viisi raaka-ainetta, suklaamousseen kaksi. Vai rakastatko suklaakahvia? Silloin valintasi on suklaakahvijäädyke, joka ihastuttaa sekä maulla että helppoudella.

Katso lisää jälkiruokia

Muista joulupuuro

Joulupuuro on herkullinen, ja edullinen, tarjottava läpi joulunajan. Joulupuuron kaverina maistuu sekahedelmäkeitto eli sekametelisoppa tai valmis Valio luumu-rusinakeitto.

Sesonki
Perinteinen joulumenu
Sesonki
Stressitön joulu – helppoa ja hyvää
Sesonki
Herkullista kasvisruokaa joulupöytään