Siirry sisältöön
Kardemummakakku

Sesonki

Pakastamalla taltutat joulukiireet

Joulun lähestyessä keittiöön voi hiipiä stressi jouluvalmisteluista. Mutta ei hätää – näillä vinkeillä pakastin on paras apurisi joulun ruokatarjoilujen valmisteluissa!

Piparijäädyke

Pakastaminen avuksi joulun valmisteluihin

Stressaako joulua edeltävien päivien tehtävälista? Ota pakastin avuksi ja unohda kiire! Tässä vinkit, joiden avulla valmistelet osan jouluruoista ja -leivonnaisista sulatusta vaille valmiiksi.

Sahramipullat

Jouluruokien pakastamisen ABC

1. Pakasta vain tuoretta

Oli kyse sitten leivonnaisesta tai ruoasta, pakasta mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen se, minkä aiot pakastaa. Jäähdytä ruoka ensin hyvin ja pakkaa se sitten huolellisesti. Kun ruoka tai leivonnainen on kunnolla jäähtynyt, sen pintaan ei tiivisty kosteutta ja jäätyminen tapahtuu nopeammin.

Glögi-punajuurikuivakakku

2. Pakkaa hyvin

Pakkaa ns. kappaletavara, kuten pikkuleivät, pasteijat ja joulupullat yhden kahvitarjoilun kokoisiin pakkauksiin, jotka on helppo ottaa sulamaan. Laita kerrosten väliin tarvittaessa leivinpaperia. Kahvikakut ja joululimput voi pakastaa puolikkaina tai neljään osaan leikattuina. Kääri ne ensin alumiinifolioon ja laita vielä muovipussiin.

Vinkki: Kirjoita pussin päälle tuotteen nimi ja pakastuspäivä. Tästä on apua myöhemmin, kun etsit tiettyä leivonnaista pakastimen kätköistä.

Piparkakku-kinuskinapit

3. Sulata hitaasti, käytä nopeasti

Sulata pakastetut ruoat ja leivonnaiset jääkaapissa, jotta niiden rakenne säilyy hyvänä. Rasvaa sisältävät kahvikakut ja pikkuleivät sulavat nopeammin kuin vaikkapa marjasosetta sisältävä ja liivatteella hyydytetty kakku, joka kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Pikkuleivät sulavat jo lähes sillä aikaa, kun keität kahvin.

Herkuttele pakastetut ruoat ja leivonnaiset mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Bataatti-porkkanalaatikko

Mitkä jouluruoat voi pakastaa?

Jouluruoat

  • Laatikkoruoat. Perunalaatikko paistamattomana.
  • Graavilohi ja graavisiika. Laita tuore, vastasuolattu kala heti pakastimeen: se graavautuu sulaessaan jääkapissa.
  • Joulukinkku tai joulukalkkuna. Pakasta tarvittaessa osa kinkusta tai kalkkunasta heti kypsennyksen jälkeen ja käytä perunakiusaukseen, piirakan täytteeksi, munakkaaseen tai pizzaan.
  • Jäädykkeet. Esimerkiksi piparijäädyke säilyy pakastimessa useamman viikon.
Punajuuri-saaristolaisleipä

Joululeivonnaiset


Search