Joulukinkku – ohjeet, ideat ja vinkit
Kinkku on tunnetusti joulupöydän kunkku. Paketoimme sinulle yhteen kaiken tarpeellisen: herkulliset reseptit, ohjeet sulatuksesta paistamiseen ja kastikkeista kinkun säilytykseen.
Paras kinkun kastike
Kinkun kastikkeeseen saa makua käyttämällä kinkun paistossa syntyvää suolaista ja maukasta paistolientä. Huomioi, että kinkun paistoliemi on valmiiksi voimakkaan suolaista, joten maista ennen kuin maustat.
Jos et hoksannut ottaa paistolientä talteen, syntyy kastike kätevästi myös ilman lientä. Maistuisiko luumukastike tai kardemummakastike? Voit käyttää myös monipuolista kermakastikepohjaa, joka muuntuu makusi mukaan sinappi-, yrtti- tai karpalokastikkeeksi.
Sinappi joulukinkulle
Mitä olisi kinkku ilman sinappia? Ja vielä itse tehtyä sellaista. Pidätkö luumuisen makeasta ja voimakkaasta vai miedoista sinappimauista? Jokaiselle makumieltymykselle löytyy oma vaihtoehtonsa — myös AURA juuston ystäville.
Kuinka kauan joulukinkku säilyy?
Säilytä kinkku hyvin peitettynä jääkaapissa. Jos ulkona on vain muutamia plusasteita, voi kinkkua säilyttää myös kuistilla tai lasitetulla parvekkeella. Kinkku säilyy n. viikon, eli muistisääntönä voi pitää tätä: syö kinkku ennen uudenvuoden juhlia. Mitä nopeammin kinkun nostaa takaisin kylmään aterioinnin jälkeen, sitä paremmin se säilyy.
Vinkki: Jos tykkäät kinkusta lämpimänä, siivuta ja lämmitä kinkkua vain sen verran, mitä kerralla syöt. Tällöin koko kinkku ei altistu lämpötilan vaihteluille.
Jäikö kinkkua jäljelle?
Pyöräytä joulunpyhien jälkeen piristävä omenainen kinkkupiirakka, leivo kinkkuhyrriä tai käytä loppu kinkku perinteitä vaalien alkuvuoden hernekeittoon. Voit myös pakastaa kinkun joko valmiiksi siivutettuna tai annospalana. Kinkku taipuu myös meheväksi nyhtöpossuksi.
Kinkun paistaminen
- Ota (sulanut) kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.
- Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle siten, että kamarapuoli tulee ylöspäin.
- Lisää uunipannulle hiukan vettä. Näin kinkusta sulava rasva ei pala uunipannulla.
- Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että se ei ota kiinni luuhun. Hyvä lähtölämpötila on n. 10 astetta.
Oikea paistoaika
Paista kinkkua ensin 200 asteessa ½–1 h. Laske sen jälkeen lämpötila 110–125 asteeseen ja paista kunnes kinkun sisälämpötila on 73–78 astetta.
Joulukinkun paistoaika on helppo laskea: alkukuumennus ½ – 1 h + 1h uunissa / 1 kg kinkkua. Paistoajan loppupuolella voit tarkkailla lämpömittaria: kinkku on kypsä, kun lämpömittari osoittaa 73 astetta. Jos pidät ylikypsästä kinkusta, anna lämpötilan kohota 78 asteeseen.
Uunilla ja pussilla on väliä
Jos paistat kinkun kiertoilmauunissa, säädä lämpötila 20 astetta alhaisemmaksi kuin ohjeessa, eli paista kinkkua ensin 180 asteessa ja laske sen jälkeen lämpötilaa 90—105 asteeseen.
Kinkun paistaminen paistopussissa estää paistoliemen höyrystymisen uunin reunoille ja valumisen uunin pohjalle. Kinkku pysyy pussissa mehevänä ja paistoliemi on helppo ottaa talteen kastikkeen pohjaksi. Noudata paistopussipakkauksen kyljessä olevia ohjeita.
Kinkun kuorrutus
Poista kinkusta verkko, kamara eli nahka ja osa silavaa. Voitele pinta sinapilla ja ripottele päälle (n. ½ rkl sokeria ja) korppujauhoja.
Mikäli haluat koristella pintaa, tee pintaan veitsellä n. 1 cm syvyisin viilloin vinoneliöitä. Työnnä vinoneliöiden keskelle kokonaiset neilikat. Neilikat tuovat myös tuoksua ja makua.
Ruskista kinkkua uunipellillä 250 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta saa kullanruskeaa väriä ja rapeutta. Siirrä kinkku tarjoiluvadille.
Kinkun jäähdytys
Jos haluat nauttia kinkkua kylmänä heti paistamisen jälkeen, viipaloi tarvittava määrä ja jäähdytä se kylmäksi.
Jos haluat viilentää koko kinkun, vie kinkku hyvin suojattuna ulos jäähtymään, sillä lämmin kinkku nostaa jääkaapin lämpötilaa. Muista, että kinkun mehevyyden ja säilyvyyden kannalta suuret lämpötilavaihtelut edestakaisin eivät ole suositeltavia.
Kinkun paistoliemen hyödyntäminen
Jos teet kinkulle kastikkeen paistoliemestä, ota paistolientä talteen kastiketta varten.
Hyvä liemi on myös monen muun ruoan salainen raaka-aine. Ota siis kinkun paistoliemi talteen ja pakasta se pataruokia varten. Jos pakastat liemen, liemi ja rasva kannattaa erotella, jolloin liemi säilyy pakastimessa pidempään.
Kinkun liemen ja rasvan erottaminen
- Kaada paistoliemi kannumaiseen astiaan.
- Jäähtyessään liemen pinnalle muodostuu kiinteä rasvakerros, joka on helppo kuoria lusikalla pois.
- Pussita liemi n. ½ dl annoksissa ja pakasta. Lientä voi käyttää lihakeittoihin, pääruoka- ja lisukekastikkeisiin sekä patoihin. Sen voi lisätä jäisenä ruoan joukkoon. Huomioi, että joulukinkun paistoliemi on suolaista — muista maistaa ennen kuin maustat.
Millainen joulukinkku maistuisi?
Perinteinen joulukinkku sinappihunnulla on joulupöydän päätähti, joka maistuu kylmänä sekä lämpimänä. Poimi ohjeet sulatukseen ja paistamiseen tai osta kinkku valmiina ja kruunaa se herkullisella itse tehdyllä kastikkeella! Jos haluat valmistaa kinkun tänä jouluna toisin, kokeile piparipossua tai kuorruta koko komeus Valio AURA® sinihomejuustolla. Mikäli perinteinen kinkku ei ole teidän jouliuseurueen juttu, mitäpä jos kokeilisit vaihteeksi hehkupossua, jossa kassler maustetaan jouluisesti ja nyhdetään mureaksi?