Herkullinen jouluateria ei vaadi suurta budjettia. Kun menun suunnittelee huolella, maistuvaa ruokaa syntyy yllättävänkin edullisesti.
Pienen budjetin joulumenu
Eniten ruokaa, ja rahaa menee hukkaan silloin, jos jouluostoksille lähtee ilman suunnitelmaa. Siksi pienen budjetin joulumenussa kaiken a ja o on suunnittelu.
Selvitä jo hyvissä ajoin ennen joulua, mikä joulupöydän ympärille kokoontuville on tärkeää. Pitääkö pöydässä olla kinkku vai riittäisikö pienempi porsaan ulkofilee? Entä laatikot? Kun suunnitelma on selkeä, ruokaa ei tule ostettua varmuudeksi.
Edullisia alkuruokia joulupöytään
Rosolli on hyvä esimerkki siitä, ettei jouluruokien tarvitse maksaa maltaita. Myös sienisalaatti mahtuu hyvin pienempäänkin budjettiin ja vielä edullisemmaksi se tulee, jos suolasieniä löytyy omasta takaa. Itse poimituista sienistä pyöräyttää myös riittoisan alkupalakeiton isollekin porukalle.
Pienen budjetin kalapöytään puolestaan sopivat erilaiset sillit ja silakat sekä niistä valmistetut kaviaarit. Jos alkupalapöytään haluaa graavikalaa, kannattaa kala graavata itse. Valmiiksi graavattujen kalojen kilohinta on tavallisesti tuoretta kalaa huomattavasti korkeampi. Nappaa siis tiskistä tarjouslohi ja graavaa kala pakkaseen joulua odottamaan. Ohjeet kalan graavaukseen löydät tästä.