Joulu maistuu piparilta

Onko parempaa kuin uunissa paistuvien piparkakkujen tuoksu? Luo joulutunnelmaa leipomalla perinteisiä joulupipareita tai kokeile aivan uusia pipariherkkuja: piparijuustokakkua, piparimutakakkua tai piparijäädykettä!

Maistellaan ja paistellaan piparitaikinaa

Itse tehty piparkakkutaikina on niin hyvää, että monesti leipomista jääkaapissa odottava taikina jotenkin kummasti kutistuu. Mieti siis, valmistaisitko taikinaa keralla tuplamäärän. Jos kaipaat vinkkejä täydellisen piparitaikinan valmistamiseen tai pipareiden koristeluun, kurkkaa niksit sivun lopusta!

Katso kaikki piparireseptit

Ihania pipariherkkuja

Piparkakkuihin tiivistyvät joulun mausteiset maut niin herkullisella tavalla, että ne sopivat mainiosti monenlaisiin makeisiin jälkiruokiin. Resepteissämme pimeän vuodenajan paras herkku taipuu maustamaan niin moussen, puuron kuin juustokakunkin! Kokeile myös ihania piparinmakuisia leivonnaisia.

AURA rakastaa piparia

Kun piparin siirappinen mausteisuus ja sinihomejuuston suolaisuus kohtaavat, ollaan suurten makuelämysten äärellä. Viipale AURA® juustoa piparin päällä on syystä joulunajan klassikko. Mikäli pidät yhdistelmästä, nämä ohjeet ovat sinua varten!

Näin syntyy paras piparkakkutaikina

 • Noudata piparitaikinan ohjetta.
 • Mittaa ainekset tarkasti tasamittoina, ei kukkuraisina tai vajaina.
 • Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa.
 • Kaulinta onnistuu parhaiten, kun taikina on pehmennyt hetken aikaa huoneenlämmössä.
 • Käytä kaulinnassa jauhoja maltillisesti.
 • Rullaa kaulinta kevyesti – ei painamalla. Näin taikina ei tartu pöytään ja lopputulos on sileä.
 • Kauli taikina tasaisen paksuksi levyksi hyvän paistotuloksen aikaansaamiseksi.
 • Huomioi piparimuottien erot paistoajassa: kapeat muodot ja minimuotilla tehdyt piparit paistuvat nopeammin kuin perinteiset piparit.

Vinkki! Piparitaikinan voi valmistaa myös etukäteen ja pakastaa. Jos tekee kerralla suuren satsin piparkakkutaikinaa, sen voi jakaa kolmeen osaan ja paistaa ensimmäisen erän pikkujouluna, toisen itsenäisyyspäivän aikaan ja loput joulun alla. Näin kodissa tuoksuvat joulumausteet koko adventtiajan. Lue kaikki pakastusvinkit tästä.

Piparien paisto ja piparin paistoaste

 • Paista piparit uunin keski- tai yläosassa 200 asteessa.
 • Pipareita paistetaan 5—8 min. Kypsennysaika riippuu uunista ja piparkakkujen paksuudesta.
 • Muista ajastin! Tarkkaile kypsymistä, etteivät piparit paistu liian tummiksi. Parasta on, jos pystyt keskittymään pipareiden paistamiseen koko paistamisen ajan.

Vinkki! Jos taikinanjämiä jää leivonnassa yli, tee herkullinen taikinajämäcrumble!

Koristellaan pipareita!

Piparkakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Sokerikuorrute sopii sekä koristeluun että pienten koristeiden liimaamiseen. Kun käytät koristeiden liimaamisessa koristeen sävyistä kuorrutetta, lopputulos on ihanan viimeistellyn näköinen.

Sokerikuorrutetta saa valmiina monien kauppojen leivontahyllyiltä, mutta itse tehty sokerikuorrute on  helppo tehdä ja sitä on myös helpompi käsitellä. Lisäksi kuorrutteen voi kätevästi värjätä halutun väriseksi elintarvikeväreillä.

Huomaathan kuitenkin, että sokerikuorrute ei sovi piparkakkutalojen tai muiden rakennelmien liimaamiseen. Siihen kannattaa käyttää sokerikuorrutteen sijaan sulatettua sokeria. Sulatetun sokerin kanssa täytyy  muistaa olla todella varovainen, sen oppii viimeistään kerran näppinsä poltettuaan.

Sokeri-vesikuorrute

 1. Tomusokeria
 2. Tilkka vettä

Yhdistä tomusokeri ja tilkka vettä. Lisää vettä varovasti vain sen verran, että seoksesta tulee pursotettavaa.

Pikeeri

Pikeeri on ollut aiemmin leipomoiden erikoisuus kauniiden koristeluiden tekoon. Pikeeri on kuivuessaan sokeri-vesikuorrutetta kovempaa ja siten kestävämpää.

Piparintuoksuista joulua!

Rakenna piparkakkutalo

Piristäisitkö pikkuväkeä herkullisella piparitalolla? Talon leivonta ja koristelu sopii myös ohjelmanumeroksi aikuisten illanviettoon kavereiden kesken. Lue vinkit näyttävän piparkakkutalon rakentamiseen.

Rakenna talo