piparkakut

Parhaat piparkakut

Pipari, piparkakku, joulupipari – rakkaalla jouluherkulla on monta nimeä. Piparkakkutaikinan ja pipareiden paistamisen tuoksu luo joulun tunnelman. Rakentaisiko tänä vuonna kokonaisen piparkakkutalon tai kokeilisiko piparitikkareita?

Piparit ovat olennainen osa joulua ja ne maistuvat ikään ja kokoon katsomatta. Jo pelkkä makean siirappinen piparitaikina meinaa kadota etenkin pienempien joululeipurien suihin. Monen mielestä parhaat piparkakut syntyvät itse tehdystä taikinasta, joten ota essu esiin ja poimi täältä parhaat vinkit onnistumiseen.

Piparkakkutaikina

Piparkakkutaikina on helppo tehdä itse. Kuumassa siirapissa kiehuvat mausteet tuovat ilmaan joulun tunnelmaa leipureiden odotellessa piparitalkoita. Piparkakkutaikinoita on erilaisia ja jokaisella on oma mielipiteensä siitä, onko paras piparkakkutaikina vaalea vai tumma, mausteisen maukas vai mieto, keksimäisen rapea vai paksu ja pehmeä. Tumma siirappi tuo taikinaan tummaa väriä ja makua. Mausteiden määrää säätelemällä pipareista saa juuri oman maun mukaiset.

Joulupiparit-taikinalla teet vaaleat piparit. Tällä ohjeella taikinasta tulee pehmeästi kaulittavaa ja pipareista erityisen mureita. Piparkakkutaikina on ihanan mausteinen ja tumma piparitaikina. Gluteenittomat piparit syntyvät reseptillä, joka on samalla laktoositon.

Vaihtelun vuoksi voit kokeilla tänä jouluna vaikkapa suklaamurupipareita tai appelsiini-inkivääripipareita. Halutessasi voit myös valita kaupan valmiin piparitaikinan ja hoitaa vain paistamisen ja koristelun.

Näin syntyy paras piparkakkutaikina

  • Noudata piparitaikinan ohjetta.
  • Mittaa ainekset tarkasti tasamittoina, ei kukkuraisina tai vajaina.
  • Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa.
  • Kaulinta onnistuu parhaiten, kun taikina on pehmennyt hetken aikaa huoneenlämmössä.
  • Käytä kaulinnassa jauhoja maltillisesti.
  • Rullaa kaulinta kevyesti – ei painamalla. Näin taikina ei tartu pöytään ja lopputulos on sileä.
  • Kauli taikina tasaisen paksuksi levyksi hyvän paistotuloksen aikaansaamiseksi.
  • Huomioi piparimuottien erot paistoajassa: kapeat muodot ja minimuotilla tehdyt piparit paistuvat nopeammin kuin perinteiset piparit.

 

Vinkki! Piparitaikinan voi valmistaa myös etukäteen ja pakastaa. Jos tekee kerralla suuren satsin piparkakkutaikinaa, sen voi jakaa kolmeen osaan ja paistaa ensimmäisen erän pikkujouluna, toisen itsenäisyyspäivän aikaan ja loput joulun alla. Näin kodissa tuoksuvat joulumausteet koko adventtiajan. 
Lue kaikki pakastusvinkit tästä.

Piparien paisto ja piparin paistoaste

  • Paista piparit uunin keski- tai yläosassa 200 asteessa.
  • Pipareita paistetaan 5—8 min. Kypsennysaika riippuu uunista ja piparkakkujen paksuudesta.
  • Muista ajastin! Tarkkaile kypsymistä, etteivät piparit paistu liian tummiksi. Parasta on, jos pystyt keskittymään pipareiden paistamiseen koko paistamisen ajan.

 

Vinkki! Jos taikinanjämiä jää leivonnassa yli, tee herkullinen taikinajämäcrumble!

Piparien koristelu

Piparkakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Sokerikuorrute sopii sekä koristeluun että pienten koristeiden liimaamiseen. Kun käytät koristeiden liimaamisessa koristeen sävyistä kuorrutetta, lopputulos on ihanan viimeistellyn näköinen. Sokerikuorrutetta saa valmiina monien kauppojen leivontahyllyiltä, mutta suosittelemme itse tehtyä kuorrutetta. Se on helppo tehdä ja sen voi värjätä halutun väriseksi elintarvikeväreillä. Sitä on myös kaupan kuorrutteita helpompi käsitellä. Huom! Sokerikuorrute ei sovi piparkakkutalojen tai muiden rakennelmien liimaamiseen. Käytä siihen sokerikuorrutteen sijaan sulatettua sokeria.

Sokeri-vesikuorrute
Tomusokeria
Tilkka vettä

Yhdistä tomusokeri ja tilkka vettä. Lisää vettä varovasti vain sen verran, että seoksesta tulee pursotettavaa.

Pikeeri
Pikeeri on ollut aiemmin leipomoiden erikoisuus kauniiden koristeluiden tekoon. Pikeeri on kuivuessaan sokeri-vesikuorrutetta kovempaa ja siten kestävämpää.
Valmistat sen helposti pikeeriohjeella.

Piparitikkarit

Piparitikkari yhdistää kaksi herkkua, piparin ja tikkarin! Joulun hittiherkku tehdään käyttämällä joulutorttumuottia piparitaikinaan ja lisäämällä pipariin puinen tikku, esim. jäätelö- tai askartelutikku tai katkaistu grillivarrastikku. Koristeeksi sopivat kauniit pikeerikuviot, nonparellit ja jouluiset kakun koristeet.

Piparkakkutalo ja kauneimmat koristelut

Lue vinkit näyttävän piparkakkutalon rakentamiseen ja piparikoristeluihin Piparkakkutalo-osiosta!

Piparkakkutalo on maistuva jouluprojekti »

Piparin makuiset leivonnaiset ja jälkiruoat — nam!

Piparin makua hyödynnetään mausteena monessa herkullisessa reseptissä. Jos haluat joulusi maistuvan piparilta, voit valita jälkiruoaksi pipari-puolukkavaahdon tai vadelma-pipariunelman. Leivonnassa saat ihania pipariherkkuja loihtimalla kahvipöytään näyttävän jouluisen piirakan tai vaikkapa piparimuffineja.

Vinkki!
Piparitalkoiden ylijääneillä pipareilla saa koristeltua kakkuja ja leivonnaisia, ja samalla tuotua niihin ihanan jouluista makua. Pipareita on käytetty murusina pinnalla esimerkiksi herkullisessa mocca panna cottassa ja suussasulavassa suklaamoussessa.

Energiatarpeesi