Perinteinen joulumenu

Perinteinen jouluateria syntyy ruoista, joiden maut ja tuoksut tuovat mieleen lämpimiä muistoja vuosien varrelta. Pöytään katetaan rosollia, graavikaloja, joululaatikoita sekä tietenkin joulukinkku tai kokonainen, uunissa paistettu kalkkuna. Illan kruunaavat perinteiset joulun jälkiruoat: luumurahka, piparit, joulutortut ja itse tehdyt makeiset.

Jouluruokaperinteemme on kehittynyt nykyiselleen pääosin vasta 1900-luvulla, vaikka monien jouluherkkujen juuret ulottuvatkin aiemmille vuosisadoille. Jouluna pöytään katetaan erilaisia joulukaloja, salaatteja, laatikoita sekä kinkku. Toki joulupöydän perinneruoat vaihtelevat hieman myös maakunnittain sekä perheiden mieltymysten mukaan.

Riisipuuro aloittaa joulun

Jouluaatto aloitetaan perinteisesti riisipuurolla, joka nautitaan kanelin, sokerin ja maidon tai Valio Luumu–rusinakeiton kera. Valio Kiehu™ maitojuoma helpottaa puuronkeittoa, sillä on vaikea polttaa puuroa pohjaan. Riisipuuro sopii toki myös jouluaaton lounaaksi – ethän unohda jemmata puuroon mantelia, jonka sanotaan tuovan onnea löytäjälleen.

Perinteiset alkupalat

Graavikalat ja sillit ovat perinteisiä jouluaterian alkuruokia. Etenkin graavilohi ja lasimestarin silli kuuluvat perinteiseen joulupöytään. Kalojen kanssa voi tarjota kuorittuja, keitettyjä perunoita. Kalojen lisäksi alkuruokana maistuvat itse tehty maksapatee sekä rosolli ja sienisalaatti, joiden maun viimeistelee kuohkea kuohukerma. Kata alkupalapöytään myös joululeipää, joululimppua tai siirappista saaristolaisleipää. Maukas leipä ei kaipaa pinnalleen kuin sipaisun voita.

Perinteiset pääruoat

Joulukinkun paisto on monille tärkeä jouluaaton perinne. Ennen pöytään kantamista joulukinkku saa viimeisen silauksen sinappihunnusta ja mausteneilikoista. Lisukkeena maistuvat keitetyt herneet ja luumut sekä itse tehty sinappi. Kinkun tilalla voi tarjota kalkkunaa. Kokonainen, täytetty kalkkuna vetää näyttävyydessään vertoja joulukinkulle.

Joulupöydän lämpimiin ruokiin kuuluvat tietysti myös perinteisesti lipeäkala sekä perinteiset joululaatikot: imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja maksalaatikko. Maistuva lisä tai vaihtoehto perinteisille laatikoille on jouluinen juuresvuoka eli jouluruukku.

Perinteiset jälkiruoat

Jouluaterian päättää herkullinen jälkiruoka, jossa maistuu luumut, kaneli ja muut ihanat joulumausteet. Yksinkertainen luumurahka on herkullista ja valmistuu helposti luumumarmeladia ja maustettua rahkaa käyttämällä. Jouluun kuuluvat tietysti myös rapeat piparit, lehtevät tähtitortut ja mehevä taatelikakku. Niiden leipominen on myös ihana tapa virittäytyä joulun tunnelmaan ja täyttää koti joulun tuoksuilla.

Vaihtoehtoja jouluaaton menuihin

Jouluaaton menun voit rakentaa oman maun mukaan. Modernissa joulumenussa joulun tutut maut tarjoillaan uudella tavalla. Stressitön joulumenu maistuu juhlavalta, mutta syntyy nopeasti ja vähällä vaivalla. Joulu maistuu herkulliselta myös kasvissyöjän ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavan joulupöydässä. Millainen on sinun joulumenusi?