Perinteinen joulumenu

Perinteinen joulumenu syntyy ruoista, joiden maut ja tuoksut tuovat mieleen lämpimiä muistoja vuosien varrelta. Pöytään katetaan rosollia, graavikaloja, joululaatikoita sekä tietenkin joulukinkku tai kokonainen, uunissa paistettu kalkkuna. Illan kruunaavat perinteiset joulun jälkiruoat: luumurahka, piparit, joulutortut ja itse tehdyt makeiset.

Perinteiset alkupalat

Graavikalat ja sillit ovat perinteisiä jouluaterian alkuruokia. Etenkin graavilohi ja lasimestarin silli kuuluvat perinteiseen joulupöytään. Kalojen kanssa voi tarjota kuorittuja, keitettyjä perunoita. Kalojen lisäksi alkuruokana maistuvat itse tehty maksapatee sekä rosolli ja sienisalaatti, joiden maun viimeistelee kuohkea kuohukerma. Kata alkupalapöytään myös joululeipää, joululimppua tai siirappista saaristolaisleipää. Maukas leipä ei kaipaa pinnalleen kuin sipaisun voita.

Perinteiset pääruoat

Jouluaatto alkaa monissa kodeissa riisipuurolla, jonka kanssa tarjotaan kuivatuista hedelmistä keitettyä sekahedelmäsoppaa tai maitoa, kanelia ja sokeria. Joulupuuro syntyy tavallista vaivattomammin, kun teet sen keittämistä hyvin kestävään Valio Kiehu™ maitojuomaan. Kuka onnekas löytää puurosta mantelin tänä vuonna?

Joulukinkun paisto on monille tärkeä jouluaaton perinne. Ennen pöytään kantamista joulukinkku saa viimeisen silauksen sinappihunnusta ja mausteneilikoista. Lisukkeena maistuvat keitetyt herneet ja luumut sekä itse tehty sinappi. Kinkun tilalla voi tarjota kalkkunaa. Kokonainen, täytetty kalkkuna vetää näyttävyydessään vertoja joulukinkulle.

Joulupöydän lämpimiin ruokiin kuuluvat tietysti myös perinteisesti lipeäkala sekä perinteiset joululaatikot: imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja maksalaatikko. Maistuva lisä tai vaihtoehto perinteisille laatikoille on jouluinen juuresvuoka eli jouluruukku.

Perinteiset jälkiruoat

Perinteisen joulumenun jälkiruoissa maistuvat luumu ja mausteet. Yksinkertainen luumurahka on herkullista ja valmistuu helposti luumumarmeladia ja maustettua rahkaa käyttämällä. Jouluun kuuluvat tietysti myös rapeat piparit, lehtevät tähtitortut ja mehevä taatelikakku. Niiden leipominen on myös ihana tapa virittäytyä joulun tunnelmaan ja täyttää koti joulun tuoksuilla.

Katso kaikki joulureseptit

Vaihtoehtoja jouluaaton menuihin

Jouluaaton menun voit rakentaa oman maun mukaan. Perinteinen joulumenu sisältää kaikki klassikot rosollista joulukinkkuun. Modernissa joulumenussa joulun tutut maut tarjoillaan uudella tavalla. Joulu maistuu herkulliselta myös kasvissyöjän ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavan joulupöydässä. Millainen on sinun joulumenusi?

Energiatarpeesi