Perinteinen joulumenu

Perinteinen suomalainen joulu on täynnä makuja ja tuoksuja, jotka tuovat mieleen lämpimiä muistoja vuosien varrelta.

Perinteisesti joulupöytään katetaan rosollia, graavikaloja, joululaatikoita sekä tietenkin joulukinkku tai kokonainen, uunissa paistettu kalkkuna. Illan kruunaavat perinteiset joulun jälkiruoat: luumurahka, piparit, joulutortut tai komea kakku.

Jouluruokaperinteemme on kehittynyt nykyiselleen pääosin vasta 1900-luvulla, vaikka monien jouluherkkujen juuret ulottuvatkin aiemmille vuosisadoille. Jouluna pöytään katetaan erilaisia joulukaloja, salaatteja, laatikoita sekä kinkku. Toki joulupöydän perinneruoat vaihtelevat hieman myös maakunnittain sekä perheen mieltymysten mukaan.

Riisipuuro aloittaa joulun

Jouluaatto aloitetaan perinteisesti riisipuurolla, joka nautitaan kanelin, sokerin ja maidon tai Valio Luumu–rusinakeiton kera. Valio Kiehu™ maitojuoma helpottaa puuronkeittoa, sillä sitä on vaikea polttaa pohjaan. Ethän unohda jemmata puuroon mantelia, jonka sanotaan tuovan onnea löytäjälleen!

lue lisää joulupuurosta

Perinteiset jouluaterian alkupalat

Graavikalat ja sillit ovat perinteisiä jouluaterian alkuruokia. Etenkin graavilohi ja lasimestarin silli kuuluvat perinteiseen joulupöytään. Kalojen kanssa voi tarjota kuorittuja, keitettyjä perunoita. Kalojen lisäksi alkuruokana maistuvat mätiherkut sekä rosolli ja sienisalaatti, jotka maistuvat myös kasvissyöjille.

Kinkku ja muut perinteiset joulupöydän pääruoat

Joulukinkun paisto on monille tärkeä jouluaaton perinne. Ennen pöytään kantamista juhlakinkku saa viimeisen silauksen sinappihunnusta ja mausteneilikoista. Lisukkeena maistuvat keitetyt herneet ja luumut sekä itse tehty sinappi. Kinkun tilalla voi tarjota kalkkunaa, joka vetää näyttävyydessään vertoja joulukinkulle.

Joulupöydän lämpimiin ruokiin kuuluvat tietysti myös perinteisesti lipeäkala sekä perinteiset joululaatikot: imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja maksalaatikko. Maistuva lisä tai vaihtoehto perinteisille laatikoille on jouluinen juuresvuoka eli jouluruukku.

Joulun perinteiset jälkiruoat

Jouluaterian päättää herkullinen jälkiruoka, jossa maistuu luumut, kaneli ja muut ihanat joulumausteet. Raikas jäädyke on hyvä vaihtoehto jouluaterian jälkiruoaksi, sillä sen voi valmistaa pakkaseen jopa viikkoja ennen joulua. Piparin makua voi murustella myös herkulliseen jälkiruokamousseen. Perinteinen luumurahka syntyy helposti luumumarmeladia ja maustettua rahkaa käyttämällä. Jouluun kuuluvat tietysti myös lehtevät tähtitortut ja mehevä taatelikakku. Millainen olisi teidän jouluaterian makea päätös tänä vuonna?

Aineksia joulun maistuviin jälkiruokiin

Vaihtoehtoja jouluaaton menuihin

Jouluaaton menun voit rakentaa oman maun mukaan. Modernissa joulumenussa joulun tutut maut tarjoillaan uudella tavalla. Stressitön joulumenu maistuu juhlavalta, mutta syntyy nopeasti ja vähällä vaivalla. Joulu maistuu herkulliselta myös kasvissyöjän ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavan joulupöydässä. Millainen on sinun joulumenusi?

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›