Perinteinen joulumenu

Perinteinen suomalainen joulu on täynnä makuja ja tuoksuja, jotka tuovat mieleen lämpimiä muistoja vuosien varrelta.

Perinteisesti joulupöytään katetaan rosollia, graavikaloja, joululaatikoita sekä tietenkin joulukinkku tai kokonainen, uunissa paistettu kalkkuna. Illan kruunaavat perinteiset joulun jälkiruoat: luumurahka, piparit, joulutortut tai komea kakku.

Jouluruokaperinteemme on kehittynyt nykyiselleen pääosin vasta 1900-luvulla, vaikka monien jouluherkkujen juuret ulottuvatkin aiemmille vuosisadoille. Ja kun puhutaan perinteisestä joulumenusta, on syytä muistaa, etteivät perinteet tarkoita kaikille samaa. Eroja nimittäin löytyy niin maakuntien kuin yksittäisten perheidenkin perinteistä.

Riisipuuro aloittaa joulun

Jouluaatto aloitetaan perinteisesti riisipuurolla, joka nautitaan kanelin, sokerin ja maidon tai Valio Luumu–rusinakeiton kera. Valio Kiehu™ maitojuoma helpottaa puuronkeittoa, sillä sitä on vaikea polttaa pohjaan. Ja ethän unohda jemmata puuroon mantelia, jonka sanotaan tuovan onnea löytäjälleen!

lue lisää joulupuurosta

Perinteiset jouluaterian alkupalat

Graavikalat ja sillit ovat perinteisiä jouluaterian alkuruokia. Etenkin graavilohi ja lasimestarin silli kuuluvat perinteiseen joulupöytään. Kalojen kanssa voi tarjota kuorittuja, keitettyjä perunoita. Kalojen lisäksi alkuruokana maistuvat mätiherkut sekä rosolli, Waldorfin salaatti ja sienisalaatti, jotka sopivat myös kasvissyöjille.

Kinkku ja muut perinteiset joulupöydän pääruoat

Joulukinkun paisto on monille tärkeä jouluaaton perinne. Ennen pöytään kantamista juhlakinkku saa viimeisen silauksen sinappihunnusta ja mausteneilikoista. Lisukkeena maistuvat keitetyt herneet ja luumut sekä itse tehty sinappi. Kinkun tilalla voi tarjota kalkkunaa, joka vetää näyttävyydessään vertoja joulukinkulle.

Joulupöydän lämpimiin ruokiin kuuluvat tietysti myös perinteisesti lipeäkala sekä perinteiset joululaatikot: imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja maksalaatikko. Maistuva lisä tai vaihtoehto perinteisille laatikoille on jouluinen juuresvuoka eli jouluruukku.

Joulun perinteiset jälkiruoat

Jouluaterian päättää herkullinen jälkiruoka, jossa maistuu luumut, kaneli ja muut ihanat joulumausteet. Raikas jäädyke on hyvä vaihtoehto jouluaterian jälkiruoaksi, sillä sen voi valmistaa pakkaseen jopa viikkoja ennen joulua. Piparin makua voi murustella myös herkulliseen jälkiruokamousseen. Perinteinen luumurahka syntyy helposti luumumarmeladia ja maustettua rahkaa käyttämällä. Jouluun kuuluvat tietysti myös lehtevät tähtitortut ja mehevä taatelikakku. Millainen olisi teidän jouluaterian makea päätös tänä vuonna?

Sesonki
Moderni joulumenu tuo vaihtelua joulupöytään
Sesonki
Stressitön joulu – helppoa ja hyvää
Sesonki
Herkullista kasvisruokaa joulupöytään