Joulupuuro kuuluu jouluun

Riisipuuro on perinteinen aattoaamun herkku, mutta se on niin hyvää, että sitä söisi vaikka joulukuun jokaisena päivänä. Joulupuuron kanssa maistuvat sekahedelmäkiisseli tai maito, kaneli ja sokeri. Pieni, mutta tärkeä yksityiskohta on manteli, jonka uskotaan tuovan löytäjälleen onnea.

Riisipuuro uunissa tai rauhassa keitellen

Jouluinen riisipuuro kuuluu aattoaamuun, mutta sen tarjoamiseen löytyy useita otollisia hetkiä pikkujouluista joulu- ja tapaninpäivään saakka. Täysmaito, sokeri ja kaneli ovat puuron perinteisimmät lisukkeet, mutta joulun aikaan monet vannovat sekahedelmäkeiton eli kotoisasti sekametelisopan nimeen. Vegaaninen riisipuuro keitetään täyteläiseen kaurajuomaan.

Katso kaikki riisipuurot

Rakenna joulun puurohetket helpommin

  • Helpoin joulupuuro syntyy käyttämällä Valio Kiehu™ maitojuomaa, joka on helppo keittää, mutta vaikea polttaa. Näin kädet vapautuvat muullekin kuin puuron hämmentämiselle!

Uutta makua puuroon

Herkulliset lisukkeet tuovat juuri sopivaa vaihtelua joulupuuroon. Höystä uuniriisipuuro vaihteeksi omenalla, keitä puuro mannasuurimoista ja mausta piparilla tai yhdistä puuro banaaniin ja pähkinöihin. Villimpi valitsee lautaselleen suolaista AURA-punajuuri ohrapuuroa.

Sekahedelmäsoppaa, luumu-rusinakeittoa tai kiiseliä puuron pariksi

Perinteisin joulupuuron kanssa tarjottava kiisseli on kuivahedelmistä keitetty sekahedelmäkiisseli eli sekametelisoppa. Helppo ja herkullinen oikotie on tarjota puuron kaverina Valio luumu-rusinakeittoa tai keittää se kiisseliksi pakkauksen ohjeen mukaan.

muita herkullisia kiisselireseptejä

Muista jouluostoksilla riisipuuron paras kaveri

Tiesitkö tämän joulupuurosta ja mantelista?

Joulupuuroperinne on vanha, mutta riisistä valmistettu joulupuuro on kuitenkin vasta reilut sata vuotta vanha tapa. Aiemmin joulupuuro oli useimmiten valmistettu kaurasta tai ohrasta.

Joulun riisipuuro keitetään yleensä kattilassa, mutta Itä-Suomessa joulupuuro on tehty perinteisesti uunissa. Tapoja joulupuuron keittämiseen on edelleen monia, mutta tiesitkö miksi joulupuuroon laitetaan manteli?

Joulupuuroon on tapana laittaa kuorittu manteli, joka tuo  löytäjälleen onnea. Pohjolan jouluperinteisiin manteli on rantautunut niinkin kaukaa kuin antiikin Kreikasta. Tuolloin oli illanvietoissa tapana piilottaa ruokaan papu. Piilotetun pavun löytäjä oli juhlan kuningas tai kuningatar, joka sai keksiä juhlijoille erilaisia tehtäviä, joista ei saanut kieltäytyä. Tavan kulkeutuessa Euroopan halki papu muuttui vuosien varrella manteliksi. Manteliperinteen matkatessa pohjoiseen myös leikit jäivät pois ja mantelin merkitys muuttui onnea tuottavaksi.

Kysytyimmät kysymykset riisipuurosta

Onko Valio Kiehu™ maitojuoma laktoositon?

Valio Kiehu™ ei ole laktoositon, mutta laktoosittoman version kehittäminen on työn alla. Maukas laktoositon riisipuuro syntyy esimerkiksi Joulupuuro-reseptillä.

Voiko Valio Kiehu™ maitojuomaan keitettyä riisipuuroa käyttää riisipiirakoiden täytteenä?

Piirakoihin käytettävää puuroa kannattaa kypsytellä tarpeeksi jämäkän rakenteen saamiseksi hieman pidempään kuin tavallista maitoa käytettäessä. Käytetyn lieden tehosta ja kannen käytöstä riippuen tähän menee noin 50–60 min. Puuron voi valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Puuroa ei tule kuitenkaan notkistaa maidolla enää jäähtymisen jälkeen, sillä silloin puuro kuohuu piirakoita paistaessa. Tässä karjalanpiirakkareseptissä puuron maitona voi käyttää Valio Kiehu™ maitojuomaa tai täysmaitoa.