Joulupuurot

Joulupuuro syödään perinteisesti jouluaaton aamuna. Joulupuuron kanssa maistuvat perinteisesti sekahedelmäkiisseli tai maito, kaneli ja sokeri. Pieni, mutta tärkeä yksityiskohta joulupuurossa on manteli, jonka uskotaan tuovan löytäjälleen onnea.

Rakenna joulun puurohetket helpommin

Jouluisen riisipuuron tarjoamiseen löytyy useita otollisia hetkiä pikkujouluista joulu- ja tapaninpäivään saakka. Joulupuuro ja sekahedelmäkeitto ovat osa jouluruokaperinteitä. Täysmaito, sokeri ja kaneli ovat mieluisa kombo mantelin etsinnän kyytipojaksi, mutta joulun aikaan löytyy sekahedelmäkeiton eli kotoisasti sekametelisopan nimeen vannovia.

Joulupuuroperinne juontaa juurensa jo 1800-luvulle. Joulun riisipuuro keitetään yleensä kattilassa, mutta Itä-Suomessa joulupuuro on tehty perinteisesti uunissa. Tapoja joulupuuron keittämiseen on edelleen monia.

Joulutohinoissa ovat vinkit ruoanvalmistuksen helpottamiseen ja ajan säästymiseen tervetulleita. Kaikista helpoiten keitetty joulupuuro syntyy käyttämällä Valio Kiehu™ maitojuomaa, joka on helppo keittää, mutta vaikea polttaa. Näin kädet vapautuvat muullekin kuin puuron hämmentämiselle.

Katso kaikki riisipuurot

Nopea sekahedelmäkeitto tai kiisseliä joulupuuron kanssa

Perinteisin joulupuuron kanssa tarjottava kiisseli on kuivahedelmistä keitetty sekametelisoppa, mutta tämän sekahedelmäkeiton valmistusta voi oikaista maukkaan Valio luumu-rusinakeiton avulla. Laita pehmeitä kuivattuja hedelmiä paloiteltuna keiton kanssa kuumenemaan kattilaan. Tämän jälkeen on keitosta kiisseliksi matkaa vain suurustamisen verran! Lisää perunajauhoista ja vesitilkkasesta sekoitettu suurus joukkoon samalla sekoittaen ja kiehauta. Siinä se joulun kiisseli on valmis kaveriksi puurolle!

Joulupuuron kanssa sopivat mainiosti myös nopea luumu-rusinakiisseli, glögi-sekahedelmäkiisseli, luumukiisseli tai joku muu herkullinen kiisseli.

Kysytyimmät kysymykset riisipuurosta

Onko Valio Kiehu™ maitojuoma laktoositon?

Valio Kiehu™ ei ole laktoositon, mutta laktoosittoman version kehittäminen on työn alla. Maukas laktoositon riisipuuro syntyy esimerkiksi Joulupuuro-reseptillä.

Voiko Valio Kiehu™ maitojuomaan keitettyä riisipuuroa käyttää riisipiirakoiden täytteenä?

Piirakoihin käytettävää puuroa kannattaa kypsytellä tarpeeksi jämäkän rakenteen saamiseksi hieman pidempään kuin tavallista maitoa käytettäessä. Käytetyn lieden tehosta ja kannen käytöstä riippuen tähän menee noin 50–60 min. Puuron voi valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Puuroa ei tule kuitenkaan notkistaa maidolla enää jäähtymisen jälkeen, sillä silloin puuro kuohuu piirakoita paistaessa. Tässä karjalanpiirakkareseptissä puuron maitona voi käyttää Valio Kiehu™ maitojuomaa tai täysmaitoa.