Joulutortut ovat hurjan herkullisia – ja ihanan yksinkertaisia. Parhaimmillaan riittää, kun valmiin torttutaikinan sulattaa ja päälle lusikoi haluamansa täytteet. Paistamista vaille valmista!
Herkullisten joulutorttujen perusta on pinnalta rapsakan lehtevässä ja sisältä mehevässä voitaikinassa. Tortut voi leipoa joko valmiista pakastetaikinasta tai itse tehdystä torttutaikinasta.
Joulutorttujen täytteenä käytetään perinteisesti luumuhilloa. Täytteitä kokeillessa kuitenkin vain mielikuvitus on rajana.
Jos hillossa tai marmeladissa on merkintä paistonkestävyydestä, voit lisätä ne torttuun jo ennen uuniin laittamista. Kaikki muut hillot sekä maitopohjaiset täytteet, kuten tuorejuustot, kannattaa lisätä tortun päälle vasta paistamisen jälkeen.
Makeiden joulutorttujen täytteeksi voi kokeilla perinteisen luumumarmeladin lisäksi myös uudenlaisia yhdistelmiä: kaneli- tai vaniljakreemiä tai vaikkapa omenaa ja pekaanipähkinää.
Suolaiset joulutortut ovat freesi tapa tarjoilla joulutorttuja. Taikina on tuttu ja turvallinen voitaikina, mutta täytteet tekevät säväyksen: miltä kuulostaisi Valio AURA® juuston, persimonin ja ilmakuivatun kinkun yhdistelmä tai lohitäytteinen tähtitorttu? Meillä on ainakin on jo vesi kielellä.
Joulutortut paistetaan uunin keskiosassa 225 asteessa n. 8-15 minuuttia. Joulutorttujen paistoaikaa kannattaa tarkkailla, sillä joulutorttujen koko ja muoto vaikuttavat paistumiseen. Voitele tortut kananmunalla ennen paistamista, niin saat niihin kauniin, kiiltävän pinnan.
Itse tehdyt joulutortut onnistuvat mainiosti myös gluteenittomina. Gluteeniton joulutorttu ja muutkin joulun leivonnaiset gluteenittomina ovat lämmin ja huomioonottava ele, mikäli seurueessa jollakulla on gluteeniton ruokavalio. Tässä siis gluteeniton torttutaikinaohjeemme, ole hyvä!
Joulutorttujen uudet muodot ihastuttavat! Kokeile rohkeasti.
Pulleampi tähtitorttu
Lehtevä kukkajoulutorttu taittelu
Joulutorttunyytti taittelu
Vinkki:
Jos taikinanreunoja jää leipoessa yli, valmista huippuherkullinen taikinajämäcrumble!
Torttukysymyksiä riittää ennen joulua. Valio Koekeittiön asiantuntijat vastaavat yleisimpiin kysymyksiin näin:
Voiko joulutorttujen taikinan tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa? Kuinka kauan taikina säilyy?
Taikinan voi tehdä etukäteen jääkaappiin ja se säilyy hyvin peitettynä 2–3 päivää ennen leipomista. Katso joulutorttutaikinan resepti.
Voiko joulutorttujen taikinan tai paistamista vaille valmiit joulutortut pakastaa?
Sekä taikinan että tortut voi pakastaa. Suojaa taikina tai tortut huolellisesti, jotta niihin ei tartu pakkasesta muita makuja. Ota taikina tai tortut sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin ennen paistamista. Taikinan sulamiseen menee noin 1–2 tuntia taikinalevyn paksuudesta riippuen. Tortut sulavat noin tunnissa.