Joulutorttujen taitteluvideo
Katso joulutorttujen taitteluvideolta myös taskujen ja puolikuiden taittelun vinkit.
Voitaikinaa, luumuhilloa ja ripaus tomusokeria – joulun suosikkileivonnainen on yksinkertainen ja herkullinen. Uusilla joulutorttujen taitteluilla ja täytteiden ideoilla saat tuiketta joulun tähtihetkiin.
Herkullisten joulutorttujen perusta on pinnalta rapsakan lehtevässä, sisältä mehevässä voitaikinassa. Joulutorttutaikinaa on kolmea erilaista: voitaikinan voi tehdä kermaviiliin, kuohukermaan tai rahkaan.
Katso erilaiset taikinaohjeet täältä!
Joulutorttujen täytteenä käytetään perinteisesti luumuhilloa. Täytteitä kokeillessa kuitenkin vain mielikuvitus on rajana.
Jos hillossa tai marmeladissa on merkintä paistonkestävyydestä, voit lisätä ne torttuun jo ennen uuniin laittamista. Kaikki muut hillot sekä maitopohjaiset täytteet, kuten tuorejuustot, kannattaa lisätä tortun päälle vasta paistamisen jälkeen.
Joulutorttu luumuhillolla on monelle maistuva merkki joulun odotuksen alkamisesta. Makeiden joulutorttujen täytteeksi voi kokeilla myös uudenlaisia yhdistelmiä — löydät uudenlaisten joulutorttujen reseptistä kolme toinen toistaan herkullisempaa makeaa täyte-ehdotusta.
Suolaiset joulutortut ovat freesi tapa tarjoilla joulutorttuja. Taikina on tuttu ja turvallinen voitaikina, mutta täytteet tekevät säväyksen: miltä kuulostaisi Valio AURA® juuston, persimonin ja ilmakuivatun kinkun yhdistelmä tai lohitäytteinen tähtitorttu? Meillä on ainakin on jo vesi kielellä.
Joulutortut paistetaan uunin keskiosassa 225 asteessa n. 8-15 minuuttia. Joulutorttujen paistoaikaa kannattaa tarkkailla, sillä joulutorttujen koko ja muoto vaikuttavat paistumiseen. Voitele tortut kananmunalla ennen paistamista, niin saat niihin kauniin, kiiltävän pinnan.
Itse tehdyt joulutortut onnistuvat mainiosti myös gluteenittomina. Gluteeniton joulutorttu ja muutkin joulun leivonnaiset gluteenittomina ovat lämmin ja huomioonottava ele, mikäli seurueessa jollakulla on gluteeniton ruokavalio. Tässä siis gluteeniton torttutaikinaohjeemme, ole hyvä!
Joulutorttujen uudet muodot ihastuttavat! Kokeile rohkeasti.
Pulleampi tähtitorttu
Lehtevä kukkajoulutorttu taittelu
Joulutorttunyytti taittelu
Vinkki:
Jos taikinanreunoja jää leipoessa yli, valmista huippuherkullinen taikinajämäcrumble!
Katso joulutorttujen taitteluvideolta myös taskujen ja puolikuiden taittelun vinkit.
Torttukysymyksiä riittää ennen joulua. Valio Koekeittiön asiantuntijat vastaavat yleisimpiin kysymyksiin näin:
Voiko joulutorttujen taikinan tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa? Kuinka kauan taikina säilyy?
Taikinan voi tehdä etukäteen jääkaappiin ja se säilyy hyvin peitettynä 2–3 päivää ennen leipomista. Katso joulutorttutaikinan resepti.
Voiko joulutorttujen taikinan tai paistamista vaille valmiit joulutortut pakastaa?
Sekä taikinan että tortut voi pakastaa. Suojaa taikina tai tortut huolellisesti, jotta niihin ei tartu pakkasesta muita makuja. Ota taikina tai tortut sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin ennen paistamista. Taikinan sulamiseen menee noin 1–2 tuntia taikinalevyn paksuudesta riippuen. Tortut sulavat noin tunnissa.