Jouluhalko

Jouluhalko eli Bûche de Noël on perinteinen ranskalainen joululeivonnainen, joka muistuttaa ulkonäöltään puuhalkoa. Toisin kuin monet muut ranskalaiset klassikkoleivonnaiset, jouluhalko on ilahduttavan helppo tehdä. Se on nimittäin käytännössä kääretorttu.

Jouluhalon historia juontaa kelttiläiseen talvipäivänseisauksen perinteeseen, jossa etsittiin ja poltettiin iso halko vuoden lyhimmän päivän kunniaksi. Sittemmin halko on muuttunut kakuksi, jolla herkutellaan jouluna Ranskassa ja joissain ranskankielisissä maissa.

Viime vuosina jouluhalosta on innostuttu myös Suomessa, eikä ihme. Jälkiruoan metsäinen tunnelma sopii hyvin suomalaiseen joulupöytään, minkä lisäksi suomalaiset tunnetusti rakastavat kääretorttuja.

Näin teet jouluhalon

Jouluhalko tehdään kääretortturullasta, josta leikataan muutama pala irti oksantyngiksi halon päälle tai sivulle. Lopuksi kakku kuorrutetaan ja koristellaan. Jätä kuitenkin oksantynkien leikkauspinta kuorruttamatta – näin halon ”vuosirenkaat” jäävät hauskasti näkyviin. Halon voi täyttää ja koristella oman maun mukaan, joten siitä saa helposti sopivan jälkiruoan monenlaiseen joulupöytään.

Tässä jouluhalkoreseptissä maistuu suklaan lisäksi jouluinen luumu-kanelirahka. Yksinkertaisimmillaan koristelu syntyy, kun juovitat suklaakuorrutuksen haarukalla ja sihtaat päälle kaakaojauhetta. Katso videolta, kuinka helposti suklainen jouluhalko valmistuu!

Jos haluat valmistaa jouluhalon etukäteen, voit tehdä sen päivää ennen tai pakastaa kääretortturullan ilman kuorrutusta ja kuorruttaa tarjoilupäivänä. Joidenkin mielestä halko onkin parhaimmillaan vasta valmistusta seuraavana päivänä. Kaakaojauhe kannattaa kummassakin tapauksessa sihdata kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Vaalea jouluhalko

Vaikka jouluhalko on perinteisesti tumma ja suklainen, sopii jouluun mainiosti myös vaalea jouluhalko. Pohjana toimii tietenkin vaalea kääretorttupohja, joka saa seurakseen kermavaahtoa, vaniljarahkaa ja kirsikkahilloa. Tässä reseptissä koristeluun on käytetty marmeladimakeisia, mutta tyylikäs koristelu syntyy myös esimerkiksi pakastepuolukoista tai -karpaloista ja rosmariininoksista.