Jouluhalko sopii juhlapöytään

Perinteinen ranskalainen joululeivonnainen jouluhalko eli Bûche de Noël muistuttaa puuhalkoa ja on yllättävän helppo tehdä. Se on nimittäin käytännössä kääretorttu. Kokeile myös suolaista jouluhalkoa!

Tiesitkö, että jouluhalon historia juontaa kelttiläiseen talvipäivänseisauksen perinteeseen? Tuolloin etsittiin ja poltettiin iso halko vuoden lyhimmän päivän kunniaksi. Sittemmin halko on muuttunut kakuksi, jolla herkutellaan jouluna erityisesti Ranskassa ja eräissä ranskankielisissä maissa.

Viime vuosina jouluhalosta on innostuttu myös Suomessa, eikä ihme. Jälkiruoan metsäinen tunnelma sopii hyvin suomalaiseen joulupöytään, minkä lisäksi suomalaiset tunnetusti rakastavat kääretorttuja.

Näin teet jouluhalon

Jouluhalko tehdään kääretortturullasta, josta leikataan muutama pala irti oksantyngiksi halon päälle tai sivulle. Lopuksi kakku kuorrutetaan ja koristellaan. Jätä kuitenkin oksantynkien leikkauspinta kuorruttamatta – näin halon ”vuosirenkaat” jäävät hauskasti näkyviin. Halon voi täyttää ja koristella oman maun mukaan, joten siitä saa helposti sopivan jälkiruoan monenlaiseen joulupöytään.

Tässä jouluhalkoreseptissä maistuu suklaan lisäksi jouluinen luumu-kanelirahka. Yksinkertaisimmillaan koristelu syntyy, kun juovitat suklaakuorrutuksen haarukalla ja sihtaat päälle kaakaojauhetta.

Vinkit videolta

  • Katso videolta, kuinka helposti suklainen jouluhalko valmistuu!

Jos haluat valmistaa jouluhalon etukäteen, voit tehdä sen päivää ennen tai pakastaa kääretortturullan ilman kuorrutusta ja kuorruttaa tarjoilupäivänä. Joidenkin mielestä halko onkin parhaimmillaan vasta valmistusta seuraavana päivänä. Kaakaojauhe kannattaa kummassakin tapauksessa sihdata kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Kinuskikissan vaalea jouluhalko

Kinuskikissa inspiroitui suunnittelemaan vaalean jouluhalon. Tämä jouluhalko on helppo valmistaa kääretortusta ja lopputulos on näyttävän herkullinen. Tässä ohjeessa Valio maustettu rahka luumu-kanelia on käytetty sekä täytteessä että kuorrutteessa, ja sitruunatahna antaa makuun raikkautta. Leivonnan voi kätevästi jakaa kahteen vaiheeseen, sillä kääretorttu sopii pakastettavaksi.

Kuorruttamisen voi tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Mehevän suklainen sisältö kätkeytyy vaalean, kermaisen kuorrutteen sisään. Kuorrutus on rentoa puuhaa: reilusti aaltoileva käsiala saa aikaan puun kaarnaa muistuttavan pinnan.

Vai ehkä sittenkin suolaisena?

Suolainen jouluhalko on kuin voileipäkakku jouluhalon muodossa: sisällä herkullista kylmäsavulohitäytettä ja suolaista mätiä, ulkonäkö kuin jouluhalossa. Veikkaamme, että tämä leivonnainen varaa paikkansa joulupöydän vakiovieraana! Kääretorttupohjan valmistuksessa ei käytetä ollenkaan jauhoja, joten suolainen jouluhalko sopii myös gluteenitonta ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville.

Joyeux Noël – eli iloista joulua myös ranskaksi!