
herkullinen hauki
Hauki on mitä maukkain kala, jonka voi valmistaa ruoaksi kokonaisena, fileinä, murekkeena tai pyöryköinä. Vähärasvaisen hauen pariksi sopivat klassikot: voi, kerma, sipuli ja sitruuna. Katso maukkaat haukireseptit!
syö haukea harkiten
Hauesta voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita. Hauen lisäksi kannattaakin suosia myös muita kalalajeja.
Ruokaviraston suositusten mukaan alle kouluikäiset lapset voivat syödä sisävesistä pyydystettyä haukea kerran viikossa ja Itämerestä pyydystettyä 1-2 kertaa kuukaudessa.
Hedelmällisessä iässä olevat, raskaana olevat ja imettävät naiset voivat syödä sisävesistä pyydystettyä haukea enintään kaksi kertaa viikossa ja Itämerestä pyydystettyä 3-4 kertaa kuukaudessa.
Poikkeuksena ovat vesistöt, joissa on todettu tavanomaista suurempia elohopea-, PFAS- tai muita vierasainepitoisuuksia. Tällöin paikalliset viranomaiset antavat tarkempia suosituksia mahdollisista alueellisista rajoituksista.
Hauki sopii moneen ruokaan
Vähärasvaisen hauen seuraksi sopivat esimerkiksi täyteläisyyttä tuovat voi, ranskankerma ja kerma. Tuoreet yrtit ja sipuli tuovat helposti lisämakua. Haukifile kannattaa kypsentää miedolla lämmöllä, jotta hauen rakenne pysyy hyvänä.
Moni jauhaa hauen ruotoineen, jolloin se sopii mureke-, pihvi- tai pyörykkätaikinaan. Lisäksi hauen voi hyvin paistaa fileinä pannulla tai uunissa, tai pyöräyttää kasvisten kanssa kalakeitoksi. Jos paistat hauen pyöryköiksi tai pihveiksi, lisää reilusti mausteita, kuten yrttejä, sitruunaa ja valkosipulia.
Pannulla nopeasti paistetut haukifileet paistuvat ihanan meheviksi uunissa kerman ja sipuleiden kera. Kermainen haukipata yhdistää kaksi varsinkin kesäkauden rakastetuinta raaka-ainetta: perunat ja kalan.
Tee hauenperkeistä kalaliemi
Jos kokkaat kotona kokonaisesta hauesta, voit hyödyntää myös perkeet ja tehdä oman kalaliemen. Laita huuhdellut kalanperkeet kattilaan, peitä vedellä ja mausta pilkotulla sipulilla, laakerinlehdillä, pippurilla ja suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä 1–1,5 tuntia, kuori pinnalle muodostunut vaahto. Siivilöi liemi ja käytä heti tai säilytä pakastimessa.