Siirry sisältöön
Aura kinkkupiirakka filotaikinasta

Raaka-aine

Rapea filotaikina

Uunissa ihanan rapeaksi paistuvan filotaikinan avulla voi leipoa niin suolaisia kuin makeitakin herkkuja, ja se sopii korvaamaan esimerkiksi voitaikinan monissa leivonnaisissa. 

Suolaista filotaikinasta

Miedon makuinen taikina on mainio pohja vahvoillekin mauille. Kinkkupiirakka saa uutta potkua, kun korvaat perinteisen piirakkataikinan filotaikinalla ja lisäät täytteeseen Valio AURA®  juustoa. Kasvispiirakkaan filotaikinan pariksi sopivat erityisen hyvin välimerelliset maut. Filotaikinan rapea koostumus sopii piirakoiden lisäksi hyvin myös kevätkääryleisiin ja muihin suolaisia täytteitä sisältäviin rulliin. Kokeile täytteissä erilaisia makuyhdistelmiä, kuten perunaa ja oliiveja, tonnikalaa ja juustoa tai yhdistä samaan herkkupalaan suolaista ja makeaa, kuten parmankinkkua ja viikunaa. 

Makeaa filotaikinasta

Pienet AURA karkit ovat hauska, uudenlainen tapa käyttää filotaikinaa makeassa leivonnassa. Pikkuiset kääreet kätkevät sisäänsä Valio AURA® juustoa sekä viikunaa, ja sopivat erilaisten illanistujaisten naposteltaviksi.

Filotaikinasta voit tehdä myös version saksalaisesta klassikkoleivonnaisesta eli omenastruudelista. Rapea taikina ja suolaiset pähkinät tuovat leivonnaisen pehmeälle omenatäytteelle mukavaa vastapainoa.

Monelle tutuin filotaikinaleivonnainen on Lähi-idän alueella suosittu supermakea ja täyteläinen baklava, joka leivotaan filotaikinasta, pähkinöistä ja siirapista tai hunajasta. Baklavan voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi vaniljalla, ruusuvedellä tai kardemummalla ja appelsiininkukkavedellä. Hyvin säilyvä leivonnainen on myös hauska ruokalahja. 

Tip icon

Vinkkejä filotaikinan käsittelyyn 

  • Pakastealtaan filotaikinapaketissa on usein taikinaa yli leipomistarpeen. Filotaikina tulee käyttää heti sulattamisen jälkeen eikä sitä voi pakastaa uudelleen, joten taikina kannattaa leikata ennen sulattamista ja laittaa ylimääräinen taikina takaisin pakastimeen. Koska filotaikina on pakkauksessa yleensä rullalla, onnistuu taikinan leikkaaminen helpoiten sahalaitaisella veitsellä keskeltä jäistä taikinapötköä.  
  • Filotaikina kuivuu herkästi, joten pidä leipoessasi sulatettu filo kostean liinan tai kelmun alla ja ota esille yksi arkki kerrallaan. Kosteus estää taikinan repeytymisen ja varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen. 
  • Voitele levyt ohuella kerroksella öljyä tai sulatettua voita. Tämä auttaa taikinaa pysymään kosteana ja antaa sille kauniin, kullanruskean värin. Pullasuti sopii voiteluun hyvin, mutta myös puhdas leveä sivellin on kätevä työkalu rasvan levittämisessä. 
  • Filotaikinaa voi käyttää kaikenlaisiin leivonnaisiin, joten älä pelkää kokeilla erilaisia täytteitä ja muotoja. Taikina sopii mainiosti niin piirakoihin, nyytteihin kuin erilaisten pasteijoidenkin kääreeksi.  

Search