Siirry sisältöön
Itsenäisyyspäiväkakku

Itsenäisyyspäiväkakku

Itsenäisyyspäivän kahvihetkessä maistuu mustaherukkainen kakku, jonka pintaa koristavan sinisen raidan inspiraationa on ollut tuulessa hulmuava Suomen lippu. Useista vaiheista huolimatta kakku on yksinkertainen tehdä, kärsivällisyyttä tosin tarvitaan. Koristelussa voi halutessaan oikaista käyttämällä kakun pinnalla kotimaisia sinisiä marjoja.

Itsenäisyyspäiväkakku

Ainesosat

annosta

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta

Gluteeniton mantelipohja

  • 75 g
    Valio Luomu™ voita
    Valio Luomu™ voi on valmistettu perinteisesti kirnuamalla puhtaasta suomalaisesta luomukermasta, ilman lisäaineita. Sen valmistuksessa on…
    Valio Luomu™ voi 200 g
  • 150 g mantelimassaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria

Mustaherukkatäyte

  • liivatetta
  • 200 g mustaherukoita
  • 2 dl
    Valio Luomu™ kuohukermaa
    Valio Luomu™ kuohukerma on kermojen aatelia. Lisäaineeton ja laktoositon Valio Luomu™ kuohukerma 2 dl pakkauksessa…
    Valio Luomu™ kuohukerma 2 dl laktoositon
  • 1 dl
    Valio maitorahkaa
    Valio laktoositon maitorahka on raikas, rasvaton ja proteiinipitoinen välipala sellaisenaan tai vaikkapa marjojen kanssa. Maitorahkasta…
    Valio maitorahka 500 g laktoositon
  • 1 dl tomusokeria

Kardemumma-vaniljatäyte

  • 4 liivatetta
  • 3 dl
    Valio Luomu™ kuohukermaa
    Valio Luomu™ kuohukerma on kermojen aatelia. Lisäaineeton ja laktoositon Valio Luomu™ kuohukerma 2 dl pakkauksessa…
    Valio Luomu™ kuohukerma 2 dl laktoositon
  • 1 rkl kokonaisia kardemumman siemeniä
  • 1 vaniljatanko
  • 1 rasia (200 g)
    Valio Viola® kevyt maustamaton tuorejuustoa
    Valio Viola® kevyt maustamaton on raikas kevyttuorejuusto, joka sopii arkeen ja juhlaan, ruuanlaittoon sekä suolaiseen…
    Valio Viola® kevyt e200 g maustamaton tuorejuusto laktoositon
  • 1 dl
    Valio maitorahkaa
    Valio laktoositon maitorahka on raikas, rasvaton ja proteiinipitoinen välipala sellaisenaan tai vaikkapa marjojen kanssa. Maitorahkasta…
    Valio maitorahka 500 g laktoositon
  • 1½ dl tomusokeria

Mirror glaze -kuorrutus

  • 5 liivatetta
  • 1¾ dl sokeria
  • ¾ dl glukoosisiirappia
  • 2 rkl vettä
  • 1 dl
    Valio Luomu™ vanhanajan täysmaitoa
    Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito on lempeän täyteläisen makuista maitoa. Se tulee tiloilta, joissa lehmät saavat…
    Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito 1 l
  • 1 dl
    Valio Luomu™ kuohukermaa
    Valio Luomu™ kuohukerma on kermojen aatelia. Lisäaineeton ja laktoositon Valio Luomu™ kuohukerma 2 dl pakkauksessa…
    Valio Luomu™ kuohukerma 2 dl laktoositon
  • 0 kg sinistä elintarvikeväriä

Ohje

Gluteeniton mantelipohja

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja mantelimassa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Yhdistä perunajauho ja vaniljasokeri. Siivilöi taikinaan, sekoita kevyesti.
  2. Pohjusta Ø 20 cm:n vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa 175 asteessa 20 min. Anna pohjan jäähtyä, mutta älä irrota vuoasta.

Mustaherukkatäyte

  1. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta marjat kattilassa, soseuta. Sulata liivatteet kuumaan marjasurvokseen. Vaahdota kerma. Sekoita maitorahka ja tomusokeri. Sekoita rahkan joukkoon ensin marjaseos ja lopuksi kermavaahto. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa (n. 4 h).

Kardemumma-vaniljatäyte

  1. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa pieneen kattilaan 1 dl kuohukermaa, kardemumman siemenet ja avattu vaniljatanko. Keitä keskilämmöllä 5 min. Siivilöi. Sulata liivatteet kuumaan kardemumma-vaniljakermaan. Vaahdota loppu kerma. Vatkaa tuorejuusto, maitorahka ja tomusokeri. Sekoita joukkoon ensin kerma-liivateseos ja lopuksi kermavaahto.
  2. Poista mustaherukkakakku vuoasta. Aseta kakku Ø 23 - 24 cm:n irtopohjavuokaan leivinpaperille. Laita kardemumma-vaniljatäyte pursotuspussiin ja pursota täyte huolellisesti reunoille pohjaa myöden ja lopuksi kakun pinnalle. Tasoita pinta ja nosta kakku peitettynä pakastimeen 2 h:ksi.

Mirror glaze -kuorrutus

  1. https://youtu.be/oHV9Un8ZJBI
  2. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Vältä sekoittelua, jotta sokeri sulaa tasaisesti. Sulata liivatteet kuumaan sokeriliemeen. Sekoita sokeriliemi, maito ja kerma. Laita kelmu seoksen pinnalle, jotta se ei kuoretu. Jäähdytä 30-asteiseksi.
  3. Ota kakku pakastimesta. Irrota vuoasta. Tasoittele mahdolliset kuplat ja kuprut lastalla. Laita kakku hiukan itseään pienemmän astian (esim. vuoka väärinpäin) päälle leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  4. Ota pieni määrä kuorrutetta erilliseen astiaan ja värjää siniseksi. Kaada 30 asteinen kuorrute kakun päälle keskeltä alkaen voimakkaana virtana. Anna valua vapaasti reunojen yli. Kaada nopeasti sinistä kuorrutetta viivamaisesti kakun reunalle ja vedä palettiveitsellä kakun pinnan läpi. Tämä vaihe on tehtävä nopeasti ja kerralla, sillä kuorrute jähmettyy nopeasti.
  5. Siisti valumat kakun helmasta, esim. saksilla. Kakku on heti valmis tarjoiltavaksi, mutta säilyy peitettynä jääkaapissa useamman päivän. Kakun voi pakastaa.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 299 kcal
Proteiini 11,1 g
Hiilihydraatti 24,4 g
Rasva 17,3 g
Tyydyttynyt rasva 9,1 g
Ravintokuitu 0,7 g
Suola 0,2 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
HUOM! Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia:
  • sinistä elintarvikeväriä
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.


Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.

Search