Itsenäisyyspäiväkakku

Itsenäisyyspäiväkakku

9 h 30 min
haastava
280 kcal / 100g
1
4

Itsenäisyyspäivän kahvihetkessä maistuu mustaherukkainen kakku, jonka pintaa koristavan sinisen raidan inspiraationa on ollut tuulessa hulmuava Suomen lippu. Useista vaiheista huolimatta kakku on yksinkertainen tehdä, kärsivällisyyttä tosin tarvitaan. Koristelussa voi halutessaan oikaista käyttämällä kakun pinnalla kotimaisia sinisiä marjoja.

Ainekset

12 annosta

Gluteeniton mantelipohja

75 g
150 g
mantelimassaa
2
kananmunaa
2 rkl
perunajauhoja
1 tl
vaniljasokeria

Mustaherukkatäyte

3 ½
liivatetta
200 g
mustaherukoita
2 dl
100 g
1 dl
tomusokeria

Kardemumma-vaniljatäyte

4
liivatetta
3 dl
1 rkl
kokonaisia kardemumman siemeniä
1
vaniljatanko
1 rasia (175 g)
100 g
1 ½ dl
tomusokeria

Mirror glaze -kuorrutus

5
liivatetta
1 ¾ dl
sokeria
¾ dl
glukoosisiirappia
2 rkl
vettä
1 dl
1 dl
sinistä elintarvikeväriä

Ohje

  1. Gluteeniton mantelipohja

  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja mantelimassa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Yhdistä perunajauho ja vaniljasokeri. Siivilöi taikinaan, sekoita kevyesti.
  3. Pohjusta Ø 20 cm:n vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa 175 asteessa 20 min. Anna pohjan jäähtyä, mutta älä irrota vuoasta.
  4. Mustaherukkatäyte

  5. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta marjat kattilassa, soseuta. Sulata liivatteet kuumaan marjasurvokseen. Vaahdota kerma. Sekoita maitorahka ja tomusokeri. Sekoita rahkan joukkoon ensin marjaseos ja lopuksi kermavaahto. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa (n. 4 h).
  6. Kardemumma-vaniljatäyte

  7. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa pieneen kattilaan 1 dl kuohukermaa, kardemumman siemenet ja avattu vaniljatanko. Keitä keskilämmöllä 5 min. Siivilöi. Sulata liivatteet kuumaan kardemumma-vaniljakermaan. Vaahdota loppu kerma. Vatkaa tuorejuusto, maitorahka ja tomusokeri. Sekoita joukkoon ensin kerma-liivateseos ja lopuksi kermavaahto.
  8. Poista mustaherukkakakku vuoasta. Aseta kakku Ø 23 - 24 cm:n irtopohjavuokaan leivinpaperille. Laita kardemumma-vaniljatäyte pursotuspussiin ja pursota täyte huolellisesti reunoille pohjaa myöden ja lopuksi kakun pinnalle. Tasoita pinta ja nosta kakku peitettynä pakastimeen 2 h:ksi.
  9. Mirror glaze -kuorrutus

  10. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Vältä sekoittelua, jotta sokeri sulaa tasaisesti. Sulata liivatteet kuumaan sokeriliemeen. Sekoita sokeriliemi, maito ja kerma. Laita kelmu seoksen pinnalle, jotta se ei kuoretu. Jäähdytä 30-asteiseksi.
  11. Ota kakku pakastimesta. Irrota vuoasta. Tasoittele mahdolliset kuplat ja kuprut lastalla. Laita kakku hiukan itseään pienemmän astian (esim. vuoka väärinpäin) päälle leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  12. Ota pieni määrä kuorrutetta erilliseen astiaan ja värjää siniseksi. Kaada 30 asteinen kuorrute kakun päälle keskeltä alkaen voimakkaana virtana. Anna valua vapaasti reunojen yli. Kaada nopeasti sinistä kuorrutetta viivamaisesti kakun reunalle ja vedä palettiveitsellä kakun pinnan läpi. Tämä vaihe on tehtävä nopeasti ja kerralla, sillä kuorrute jähmettyy nopeasti.
  13. Siisti valumat kakun helmasta, esim. saksilla. Kakku on heti valmis tarjoiltavaksi, mutta säilyy peitettynä jääkaapissa useamman päivän. Kakun voi pakastaa.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
280 kcal
Proteiini
5 g
Hiilihydraatit
22 g
Rasva
19 g
Suola
0,2 g
Ravintokuitu
1 g
Kalsium
38 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)