Lammaspaisti

Lammaspaisti
Tehnyt IlonaValio KoekeittiöValio KoekeittiöstäTehnyt Ilona Valio Koekeittiöstä

Lammaspaisti

Lammaspaisti

Marinoi lammaspaisti jogurttimarinadissa perinteisesti yrttien kera tai kenties itämaisilla mausteilla höystettynä. Lammaspaisti työstetään rullaksi, jolloin marinadi maustaa kauttaaltaan koko lammaspaistin. Paistoliemestä ja kermasta syntyy helposti lihalle maukas kahvikastike.

Valmistusaika

Työaika
30 min
marinointi
12 h
uunissa
2 h 30 min
temperointi
2 h
Yhteensä
17 h

Vaikeustaso

Ruoanlaiton harrastaja
11 arvostelu

Ainekset1 paisti

1 paisti
n. 2 kg
lampaanpaistia
2 dl

Yrtti-valkosipulimausteseos

6
valkosipulin kynttä viipaleina
½ rkl
juoksevaa hunajaa
2 tl
basilikaa
1 tl
kuivattua timjamia
1 tl
kuivattua rosmariinia
1 tl
kuivattua minttua
1 tl
rouhittua mustapippuria
1 rkl
suolaa

TAI

Itämainen mausteseos

6
valkosipulin kynttä viipaleina
1 tl
kardemummaa
½ tl
kanelia
½ tl
chilijauhetta
1 tl
kuivattua minttua
1 rkl
suolaa
1
sitruunan kuori
2 - 3 rkl
sitruunamehua
1 rkl
juoksevaa hunajaa

Kahvikastike

2 dl
paistolientä siivilöitynä
1 - 1 ½ dl
1 ½ rkl
vehnäjauhoja
valkopippuria myllystä
( ¼ tl
pikakahvijauhetta tai 1/ 3 tl kaakaota itämaiselle lampaalle )

Lisäksi

paistinarua

Ohje

  1. Poista paistista enimmät rasvat. Rasvaa kannattaa jättää hieman pintaan, sillä se mehevöittää paistia.
  2. Muotoile paisti levyksi: Leikkaa paisti ensin vaakatasossa noin kolmanneksen paksuudelta paistin reunaan. Jätä liha kiinni reunasta ja käännä leikattu osa auki. Jatka leikkaamista vastakkaiseen suuntaan ja jätä jälleen liha toisesta reunasta kiinni. Käännä leikattu osa auki. Tee lihan pintaan vielä kevyesti pieniä viiltoja, jotta liha levittyy ja maustuu paremmin.
    Muotoile paisti levyksi: Leikkaa paisti ensin vaakatasossa noin kolmanneksen paksuudelta paistin reunaan. Jätä  liha kiinni reunasta ja käännä leikattu osa auki. Jatka leikkaamista vastakkaiseen suuntaan ja jätä jälleen liha toisesta reunasta kiinni. Käännä leikattu osa auki. Tee lihan pintaan vielä kevyesti pieniä viiltoja, jotta liha levittyy ja maustuu paremmin.
  3. Valitse ensin haluamasi mausteseos jogurttimarinadiin. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja jogurtti kulhossa. Hiero marinadia kauttaaltaan lihaan.
  4. Anna lihan marinoitua jääkaapissa 1 vrk.
  5. Kääri liha rullalle, marinadia ei tarvitse pyyhkiä pois. Sido rulla kiinni paistinarulla. Laita paistopussiin ja anna paistin levätä huoneenlämmössä 2 h.
  6. Kuumenna uuni kiertoilmalla 100 asteeseen (ylä-alalämmöllä 125 asteeseen). Laita paisti pussissa pellille. Tee pussin yläosaan reikä ja työnnä siitä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä n. 2 ½ h, kunnes sisälämpö on 65 - 67 astetta.
  7. Valuta ja siivilöi liemi talteen. Kääri liha folioon n. 10 min. Pyyhi halutessasi pinta ja viipaloi paistovadille. Koristele esim. tuoreella rosmariinilla ja rouhaise päälle mustapippuria. Tarjoa lisukekastikkeen kanssa.
  8. Kahvikastike

  9. Sekoita kattilassa jäähtynyt paistoliemi ja jauhot tasaiseksi. Lisää kerma. Kuumenna ja keitä sekoitellen muutama min. Mausta yrttinen lammas pippurilla ja esim. tuoreilla yrteillä tai sinapilla. Itämaisen lampaan kanssa tarjottavan kastikkeen voit maustaa valkopippurilla, pikakahvijauheella tai kaakaolla.
  10. Jäljelle jäänyttä paistolientä voi pakastaa sellaisenaan jatkokäyttöä varten. Sen voi myös keittää ensin kokoon ja pakastaa tiivistettynä kastikkeiden ja patojen pohjaksi.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
181 kcal
Proteiini
15 g
Hiilihydraatit
4 g
Rasva
12 g
Tyydyttynyt rasva
4 g
Ravintokuitu
0 g
Suola
0,7 g

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä <a>Valio kuluttajapalvelun</a> kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.