Lammaspaisti

Lammaspaisti

Marinoi lammaspaisti jogurttimarinadissa perinteisesti yrttien kera tai kenties itämaisilla mausteilla höystettynä. Lammaspaisti työstetään rullaksi, jolloin marinadi maustaa kauttaaltaan koko lammaspaistin. Paistoliemestä ja kermasta syntyy helposti lihalle maukas kastike.

Ainekset1 paisti

1 paisti
n. 2 kg
lampaanpaistia
2 dl

Yrtti-valkosipulimausteseos

6
valkosipulin kynttä viipaleina
½ rkl
juoksevaa hunajaa
2 tl
basilikaa
1 tl
kuivattua timjamia
1 tl
kuivattua rosmariinia
1 tl
kuivattua minttua
1 tl
rouhittua mustapippuria
1 rkl
suolaa

TAI

Itämainen mausteseos

6
valkosipulin kynttä viipaleina
1 tl
kardemummaa
½ tl
kanelia
½ tl
chilijauhetta
1 tl
kuivattua minttua
1 rkl
suolaa
1
sitruunan kuori
2 - 3 rkl
sitruunamehua
1 rkl
juoksevaa hunajaa

Kastike

2 dl
paistolientä siivilöitynä
1 - 1 ½ dl
1 ½ rkl
vehnäjauhoja
valkopippuria myllystä
¼ tl
pikakahvijauhetta tai 1/ 3 tl kaakaota itämaiselle lampaalle

Lisäksi

paistinarua

Ohje

  1. Poista paistista enimmät rasvat. Rasvaa kannattaa jättää hieman pintaan, sillä se mehevöittää paistia.
  2. Muotoile paisti levyksi: Leikkaa paisti ensin vaakatasossa noin kolmanneksen paksuudelta paistin reunaan. Jätä liha kiinni reunasta ja käännä leikattu osa auki. Jatka leikkaamista vastakkaiseen suuntaan ja jätä jälleen liha toisesta reunasta kiinni. Käännä leikattu osa auki. Tee lihan pintaan vielä kevyesti pieniä viiltoja, jotta liha levittyy ja maustuu paremmin.
    Muotoile paisti levyksi: Leikkaa paisti ensin vaakatasossa noin kolmanneksen paksuudelta paistin reunaan. Jätä  liha kiinni reunasta ja käännä leikattu osa auki. Jatka leikkaamista vastakkaiseen suuntaan ja jätä jälleen liha toisesta reunasta kiinni. Käännä leikattu osa auki. Tee lihan pintaan vielä kevyesti pieniä viiltoja, jotta liha levittyy ja maustuu paremmin.
  3. Valitse ensin haluamasi mausteseos jogurttimarinadiin. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja jogurtti kulhossa. Hiero marinadia kauttaaltaan lihaan.
  4. Anna lihan marinoitua jääkaapissa 1 vrk.
  5. Kääri liha rullalle, marinadia ei tarvitse pyyhkiä pois. Sido rulla kiinni paistinarulla. Laita paistopussiin ja anna paistin levätä huoneenlämmössä 2 h.
  6. Kuumenna uuni kiertoilmalla 100 asteeseen (ylä-alalämmöllä 125 asteeseen). Laita paisti pussissa pellille. Tee pussin yläosaan reikä ja työnnä siitä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä n. 2 ½ h, kunnes sisälämpö on 65 - 67 astetta.
  7. Valuta ja siivilöi liemi talteen. Kääri liha folioon n. 10 min. Pyyhi halutessasi pinta ja viipaloi paistovadille. Koristele esim. tuoreella rosmariinilla ja rouhaise päälle mustapippuria. Tarjoa lisukekastikkeen kanssa.
  8. Lisukekastike

  9. Sekoita kattilassa jäähtynyt paistoliemi ja jauhot tasaiseksi. Lisää kerma. Kuumenna ja keitä sekoitellen muutama min. Mausta yrttinen lammas pippurilla ja esim. tuoreilla yrteillä tai sinapilla. Itämaisen lampaan kanssa tarjottavan kastikkeen voit maustaa valkopippurilla, pikakahvijauheella tai kaakaolla.
  10. Jäljelle jäänyttä paistolientä voi pakastaa sellaisenaan jatkokäyttöä varten. Sen voi myös keittää ensin kokoon ja pakastaa tiivistettynä kastikkeiden ja patojen pohjaksi.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
181 kcal
Proteiini
15 g
Hiilihydraatit
4 g
Rasva
12 g
Tyydyttynyt rasva
4 g
Ravintokuitu
0 g
Suola
0,7 g
Kalsium
22 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›