Naurisleivät

Naurisleivät

2 h 30 min
keskitaso
174 kcal / 100g
2
1

Juurekset soveltuvat leipätaikinoiden aineksiksi. Nauris antaa keitettynä ja soseutettuna makua leipään. Kerralla kannattaa valmistaa useampi leipä, josta osan voi pistää halutessaan heti pakastimeen.

Ainekset

8 leipää
1 kg
naurista
2 dl
keitinvettä
2 ½ dl
100 g
2 tl
suolaa
1 tl
sokeria
1 pkt (50 g)
hiivaa
½ dl
vettä
5 dl
ohrajauhoja
3 dl
ruisjauhoja
n. 10 dl
vehnäjauhoja

Voiteluun

n. 1 dl

Tarjoiluun

Ohje

  1. Kuori ja paloittele nauriit. Laita kattilaan. Kaada päälle 1 l vettä ja 1 tl suolaa. Keitä kannen alla kypsiksi. Keittoaika on 35 - 45 min riippuen juurespalojen koosta.
  2. Ota 2 dl keitinvettä talteen, valuta loput pois. Lisää naurispalojen joukkoon keitinvesi, piimä, voi, suola ja sokeri. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  3. Murenna ja liuota hiiva veteen. Kun naurisseos on kädenlämpöistä, lisää hiivaseos. Sekoita.
  4. Lisää jauhot ja vaivaa kunnolla. Kohota liinan alla lämpimässä 30 min.
  5. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja jaa 8 osaan, muotoile pyöreähköiksi. (Huom. taikinan kuuluu olla löysää.) Nosta taikinapalat leivinpaperille uunipelleille, 2 kpl/ pelti. Taputtele ne 1 - 1,5 cm:n paksuisiksi leiviksi. Tee leipiin jauhotetulla lasilla keskelle reikä ja nosta myös reikäpalat pellille.
  6. Kohota liinan alla 30 min. Pistele haarukalla tai kuvioi pinta. Voitele kevyesti piimällä.
  7. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla pelti kerrallaan tai kiertoilmalla 200 asteessa kaksi peltiä kerrallaan. Paistoaika 20 - 25 min.
  8. Tarjoa voin ja juuston kanssa.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
174 kcal
Proteiini
5 g
Hiilihydraatit
29 g
Rasva
4 g
Suola
0,5 g
Ravintokuitu
3 g
Kalsium
35 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)