Saaristolaisleipä mämmistä

Saaristolaisleipä mämmistä

3 h 55 min
keskitaso
204 kcal / 100g
3
3

Muhkeat, ihanat, herkulliset ja maittavat.... Mitä muuta voisi enää sanoa näistä saaristolaisleivistä, jotka saavat makunsa ja mehevän rakenteensa mämmistä. Taikinan teko on helppoa ja siistiä, sillä käsiäkään ei tarvitse taikinaan upottaa! Mutta varaathan leipien tekoon rutkasti aikaa.

Ainekset

2 vuokaleipää
7 dl
400 g
mämmiä , Kymppi mämmi
50 g
hiivaa
1 ½ dl
siirappia
2 tl
suolaa
2 dl
ruisjauhoja
9 dl
vehnäjauhoja
2 rkl (30 g)
korppujauhoja

Pinnalle

2 rkl
kahvia
2 rkl
tummaa siirappia

Vuokiin

Ohje

  1. Lämmitä piimä-mämmiseos kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Jos käytät yleiskonetta (suositeltavaa) kaada seos taikinakoukulla varustettuun kulhoon.
  2. Lisää siirappi ja suola. Sekoita. Lisää ruis- ja vehnäjauhot, alusta taikinaksi. Taikinan kuuluu olla rakenteeltaan löysää. Lisää loppuvaiheessa pehmeä huoneenlämpöinen voi.
  3. Anna taikinan kohota 1 h 30 min liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.
  4. Voitele ja korppujauhota kaksi pitkää leipävuokaa (tilavuus à n. 1,5 l ). Jaa taikina vuokiin.
  5. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa ensin 1 h 15 min. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella.
  6. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 20 min, toista voitelu ja paista vielä 20 min.
  7. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä noin vartti.
  8. Kumoa leivät vuoista. Anna jäähtyä ritilällä.
  9. Säilytä leivät esim. folioon käärittyinä jääkaapissa / viileässä. Leivän maku on parhaimmillaan 1 - 2 päivän kuluttua valmistuksesta.
  10. Nauti siivutettu leipä voin kanssa.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
204 kcal
Proteiini
6 g
Hiilihydraatit
38 g
Rasva
2 g
Suola
0,6 g
Ravintokuitu
3 g
Kalsium
57 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)