Katso vinkit videolta
Valio Koekeittiö kertoo vinkit pullataikinan valmistamiseen
Uunituore pulla on vastustamattoman hyvää. Mutta kuinka pullasta saa pehmeää? Entä mikä on sopiva paistolämpötila ja -aika? Lue tästä Valio Koekeittiön vinkit täydellisen pehmeiden pullien leipomiseen.
Parhaat pullat ovat ihanan pehmeitä. Monella kotileipurilla saattaa kuitenkin olla kokemusta myös pullista, jotka paljastuvat haukatessa koviksi ja kuiviksi. Syy löytyy usein muutamasta sudenkuopasta, jotka on helppo välttää.
Paras pullataikina syntyy huoneenlämpöisistä raaka-aineista. Kananmunat ja voi kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo edellisenä iltana. Vielä tärkeämpää on maidon lämpötila, sillä hiiva vaatii toimiakseen lämpöä: tuorehiivalle oikea lämpötila on 37 ja kuivahiivalle 42 astetta. Oma käsi on toimiva mittari, mutta vielä tarkemman lopputuloksen saat ruoanlaittoon tarkoitetulla lämpömittarilla.
Paras sitko pullataikinaan syntyy tuoreista, puolikarkeista vehnäjauhoista.
Pullataikina saa jäädä löysäksi. Löysä taikina voi tuntua keskeneräiseltä, mutta siitä syntyvät parhaat pullat. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa kunnolla joka välissä. Jauhoja ei välttämättä tarvita yhtä paljon kuin ohjeessa, vaan taikina on valmista, kun se on pehmeää, kimmoissa ja irtoaa kulhon reunoista. Taikinasta tulee mehevä, kun rasvan lisää vasta vaivaamisen lopuksi.
Pullataikinaa saa käsitellä melko kovin ottein. Ensimmäisen kohotuksen jälkeen taikinasta vaivataan ilma pois, jotta toisen kohotuksen aikana pulliin muodostuu tasaisemmin ja enemmän pieniä ilmakuplia.
Kohota pullataikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa, esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetyssä tiskialtaassa. Valmiit pullat vaativat vielä noin puolen tunnin kohotusajan ennen paistoa.
Saat pullien pintaan kauniin värin ja kiillon, kun voitelet pullat kananmunalla juuri ennen paistamista. Voitelu on helpompaa, jos lisäät kananmunan sekaan tilkan vettä.
Pullien paistolämpötila ja -aika riippuvat paistettavien pullien koosta ja mallista. Paista pikkupullia ja korvapuusteja 225-asteisessa uunissa keskitasolla 8–12 minuuttia ja pitkoja 200-asteisen uunin alatasolla 20–30 minuuttia. Varo paistamasta liian kauan, jotta pullat eivät kuivu. Huomioi, että uuneissa ja niiden tehoissa on eroja.
Valio Koekeittiö kertoo vinkit pullataikinan valmistamiseen
Dallaspullia, kristallipullia, korvapuusteja, laskiaispullia, pullapitkoa ja vegaanista pullaa. Vai ehkä sittenkin pullaa ilman kananmunaa ja gluteenia? Pullissa riittää sen verran maisteltavaa, että leipoa voi hyvin vaikka joka viikonloppu.
Kyllä! Leivo pullia kerralla enemmän ja laita osa pakastimeen yllätysvieraita tai tulevia herkkuhetkiä odottamaan. Pakastettavaksi sopivat niin korvapuustit, pikkupullat kuin voisilmäpullatkin. Pullat, kuten muutkin pakastettavat ruoat ja leivonnaiset, kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreina.