Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

10 parasta juuresreseptiä juuri nyt

Kotimaiset juurekset ovat edullinen, herkullinen ja ympäristöystävällinen valinta ruokapöytään. Monipuoliset mukulat sopivat kaikenlaisiin ruokiin aina risotoista salaatteihin ja pihveistä piiraisiin. 

Rakkaat, rapsakat juurekset. Mahtavan makuiset kasvisosaston kingit kannattaa nostaa aterian pääosaan aina kun mahdollista. Näissä resepteissä juurekset saavat parikseen yrttejä, juustoja ja lämmittäviä mausteita Intiasta. Kokkaile myös kiusauksia, paahda uunissa lisukkeeksi tai pyöräytä bageleiksi – juurekset taipuvat mihin vain! 

Kasvispihvit punajuurista 

Falafelien tapaan maustetut punajuuripihvit vievät kielen mennessään! Kasvispihvimassa valmistuu ihanan helposti sauvasekoittimen tai yleiskoneen avulla. Kananmuna, seesaminsiemenet, kaurahiutaleet sekä perunajauhot pitävät huolen siitä, että pihvit pysyvät koossa paistaessa, etenkin kun massan antaa vetäytyä hetken ennen pannulle laittoa. Tarjoile pihvit tsatsiki-tyyppisen kesäkurpitsakastikkeen ja perunoiden kera. 

Täyteläinen risotto 

Jos kaipaat väriä talven keskelle, kokeile tätä risottoa. Punainen risotto on kaunis tarjottava, jonka upean värin ja syvän maun salaisuus piilee punasipulissa ja punajuurissa. Raastetut punajuuret kypsyvät risotossa pikavauhtia. Lisälempeyttä risottoon tuovat omenamehu ja juustonmakuinen ruokakerma. Sinihomejuuston ystävä voi ripotella risoton joukkoon myös pussillisen AURA murua ja viimeistellä herkun rakuunalla. 

Värikäs talvisalaatti 

Talvella kannattaa kurkun ja tomaatin sijaan suosia sesongin juureksia. Tämä runsas ja ruokaisa salaatti sisältää paahdetun porkkanan ja palsternakan lisäksi linssejä, raikkaita klementiinejä ja hapokasta salaattijuustoa. Myös muut sitrukset sopivat salaattiin mainiosti. Annos viimeistellään reilulla kourallisella tuoretta persiljaa ja vaalealla balsamicolla, joka täydentää hyvin juuresten paahteista makua. 

Vaihtoehto lihaperunasoselaatikolle 

Juurekset tuovat perinteiseen lihaperunasoselaatikkoon kivaa vaihtelua ja sopivan makeaa ja paahteista makua. Kypsennä perunoiden seassa pala palsternakkaa ja juuriselleriä, mausta kirvelillä ja muskottipähkinällä ja hauduttele hissukseen uunissa. Täyteläisen makuinen arkiruoka on sekä erittäin herkullista että astetta terveellisempää, sillä reseptille on myönnetty Sydänmerkki.  

Syvänmakuinen selleri 

Juuriselleri on yllättävän aromaattinen ja pehmeän makuinen juures, josta saa uunissa paahtamalla upean lisukkeen juhlavallekin aterialle. Paahdettua selleriä voi nautiskella niin liha- kuin kalaruokienkin kanssa tai kasvisaterian päätähtenä. Rosmariinilla maustettu juuriselleri viimeistellään tryffelismetanalla, jonka syvä makuu syntyy helposti valmista tryffeliöljyä käyttämällä. 

Arkea helpottava kalapuikkopelti 

Tähän peltiin uppoaa puoli kiloa juureksia! Ruokaan voi valita mitä tahansa omia lempijuureksiaan, jotka paahtuvat uunissa hauskan sipsimäisiksi. Ohuet juureslastut saavat pellille kaverikseen kalapuikkoja. Kun pelti on uunissa, on hyvin aikaa valmistaa ruoan kruunaava kastike. Kurkkua, valkosipulia, tilliä ja crème fraîchea sisältävä lisuke on virkistävän raikas. 

Mausteinen juurescurry 

Tiesitkö, että porkkana, kukkakaali ja peruna ovat myös intialaisen keittiön perusraaka-aineita? Tämä intialaistyyppinen curry yhdistää juurekset lämmittäviin mausteisiin, kuten inkivääriin, chiliin, korianteriin ja kaneliin. Kookoskerma pyöristää ruoan maun sopivan miedoksi. Tarjoile curry crème fraîchen, naanleivän ja limelohkojen kanssa.

Söpöt juurespiiraat 

Palsternakkaa juhlistavat juurespiiraat leivotaan tässä ohjeessa mehevään rahka-ruistaikinaan. Kylmäsavulohituorejuuston ja palsternakkalastujen yhdistelmä hurmaa pikku piiraiden täytteessä. Palsternakan saa helposti viipailoitua sopivan ohueksi joko vihannesmandoliinia tai juustohöylää käyttämällä. Rapeat pikkusuolaiset sopivat hyvin välipalaksi tai talvisten juhlien tarjottavaksi.  

Kuohkeat porkkanasämpylät 

Näiden sämpylöiden kanssa ei tarvitse turhia kikkailla! Superhelppo taikina saa lisämakua auringonkukansiemenistä, jotka tuovat sämpylöihin myös mukavaa purutuntumaa. Porkkanaraaste tekee pikku leipäsistä mahtavan kuohkeita ja meheviä, eikä sämpylöiden muotoilu aiheuta haasteita kokemattomammallekaan leipurille. Taikinan voi nimittäin lusikoida rennosti pellille keoiksi ilman pyörittelyä.  

Maailman paras porkkanakakku 

Mehevän mausteinen, pehmeällä tuorejuustokuorrutuksella viimeistelty porkkanakakku sopii niin arkeen kuin juhlaan. Reippaasti porkkanaa sisältävä kakku on täydellinen valinta niihin hetkiin, kun jääkaapissa oleva porkkanapussi pitäisi käyttää loppuun ja tekee mieli leipoa jotain makeaa. Kanelilla, inkiväärillä ja kardemummalla maustetun kakun voi hyvin leipoa jo edellisenä päivänä, sillä sen maut tiivistyvät jääkaapissa.


Search