Siirry sisältöön
Sesonki

Joulun juhlavat juustot ja viehkeät viinit

Anna Jalas-Karjalainen
Valio Markkinointi

Anna uskoo, että parastakin soppaa kannattaa hiukan hämmentää.

Helppoa, näyttävää ja herkullista – loppuvuoden juhlissa nautitaan juustoista ja niiden makumaailmaan sopivista viineistä.

Herkuttelujuustot ja niihin sointuvat viinit maistuvat juhlakauden illanvietoissa pikkujouluista vuodenvaihteeseen. Juustoista, lisukkeista ja viineistä on helppo koota herkulliset ja näyttävät tarjoilut isommallekin porukalle ilman pitkiä valmisteluja.

Mutta millaiset lisukkeet toimivat juustotarjottimella parhaiten? Entä millainen viini sopii täyteläisen kermajuuston tai aromaattisen vuoristojuuston seuraan? Valion juustoasiantuntija Vesa Liedes vinkkaa herkulliset makuparit ja neuvoo niksit juustojen tarjoiluun.


Vesan 5 vinkkiä juustotarjoiluun

1. Kello soimaan tuntia ennen
Jääkaappikylmä juusto ei ole koskaan parhaimmillaan. Kun vieraiden saapumiseen on noin tunti, on aika nostaa juustot esiin. Näin juustot ehtivät hieman lämmetä ja pysyvät hyvänä koko tarjoilun ajan. Huolehdi myös viinin oikeasta tarjoilulämpötilasta.

2. Maistele miedoimmasta vahvempaan
Juustoja maistellessa aloita miedommista juustoista ja siirry vähitellen kohti vahvempaa makumaailmaa. Juustotarjottimellekin juustot voi asetella miedoimmasta vahvempaan. Voit myös nimikoida juustot lapulla, joka kertoo juuston nimen ja voimakkuuden.

3. Makupareissa vähemmän on enemmän
Less is more, kun haetaan makupareja juustoista ja viineistä! Tarjoile kerralla korkeintaan neljä erilaista viini-juusto-comboa. Tämän verran makuaistimme pystyy yleensä käsittelemään. Makuyhdistelmiin voit hakea samankaltaisuutta tai vastakohtia. Hedelmäisen viinin seurassa korostuu juustonkin hedelmäisyys. Vastakohtien kautta voi löytyä myös herkullisia yhdistelmiä, esimerkiksi suolaisen sinihomejuuston seuraan sopii makeus.

4. Lisukkeet sivuosassa
Valitse viinien ja juustojen seuraan melko neutraaleja lisukkeita – sellaisia, jotka eivät tuo makupalettiin liikaa uusia elementtejä. Näin juusto ja viini pääsevät oikeuksiinsa. Jos esimerkiksi hillossa on jouluisia mausteita, se hallitsee helposti makumaailmaa. Samoin maustetut keksit kannattaa säästää toiseen kertaan.

5. Paloittele valmiiksi
Valmis juustopala on helpompi ottaa kuin leikata itse isosta juustosta. Valmiit juustokuutiot ja -tikut nopeuttavatkin juustojen tarjoilua erityisesti silloin, kun vieraita on paljon. Valmiit palat myös rohkaisevat kokeilemaan: isosta juustosta voi olla vaikea saada pientä maistiaista.

Makupareja voi etsiä itse
esimerkiksi viinien ja juustojen
kuvausten perusteella.”


Maista makuparit!

Paahteisen täyteläistä


”Yhdistä rikollisen hyväpunaviini pitkään kypsyneen kermajuuston rohkeaan makumaailmaan. Punaviinissä on aavistus jäännössokeria, ja sen hilloisuus sopiikin loistavasti täyteläisen ja happaman kermajuuston seuraan. Viinin hanapakkauksesta riittää isommallekin joukolle, halutessaan viinin voi kaataa karahviin.”

Valio Ritari® kermajuusto
&
19 crimes Red Blend
(Australia, 2021) Alkon tuotenumero 916255

Vastakohtien vetovoimaa

”Hunajaisen makean jälkiruokaviinin ja suolaisen täyteläisen Valio AURA® sinihomejuuston liitto on täydellinen match made in heaven. Myöhään kerättyjen rypäleiden hedelmäisyys ja kermainen sinihomejuusto on makupari, joka on itse koettava!”

Valio AURA® sinihomejuusto
& Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest 2022

(Etelä-Afrikka, 2022) Alkon tuotenumero 944054

Viinisuositus AURA
Viinisuositus Alppi Kreivi

Intensiivinen kohtaaminen


”Tässä italialaispunaviinissä ja Valio Alppi Kreivi® vuoristojuustossa on kummassakin paahteista intensiivisyyttä. Vuoristojuusto ja laakson viini löytävätkin toisensa upealla tavalla. Molemmissa on voimaa, mutta viinin kirsikkaisuus pehmentää makumaailmaa. Lopputulos on kuin samettia suussa.”

Valio Alppi Kreivi®
& Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic

(Italia, 2020) Alkon tuotenumero 930997

Kiehtovaa kontrastia

”Valio Keisarinna® on Valion herkuttelujuustoista kenties tunnetuin. Siinä yhdistyy parmesaanimainen hedelmäisyys ja kiteisyys goudan pehmeyteen ja toffeemaiseen makeuteen. Keisarinnan hienostuneeseen seuraan sopii punaviini, joka on muhinut meheväksi rommitynnyreissä, mikä tuo viinin makumaailmaan kypsää luumuisuutta, vaniljaisuutta ja karamellimaisuutta. Tämä makupari onkin ollut monien lahjomattomien raatien suosikki.” (Los Intocables tarkoittaa suomeksi ’Lahjomattomat’.)

Valio Keisarinna®
& Los Intocables Rum Barrel Red Blend

(Argentiina, 2021) Alkon tuotenumero 950198

Viinisuositus Keisarinna


Valitse lisukkeet juuston mukaan


Juustojen mystiikka kiehtoo

Vesa Liedes

Kuka?
Vesa Liedes on pitkän linjan valiolainen, joka vastaa tarvesuunnittelupäällikkönä Valio Aimo -tukun tavaratilauksista ja tilaustiimistä. Koulutukseltaan Vesa on meijeriteknikko, ja hän onkin uransa alkuvaiheessa toiminut myös pienen saaristolaismeijerin juustomestarina.

”Juustot ovat kiehtoneet minua aina. Niiden hankaluus ja ihanuus on pitkä valmistusaika. Juusto on aina elävä tuote, johon tuovat vaihtelua hapatteet, olosuhteet ja monet sellaisetkin asiat, joita ei kaikkia edes tunneta. Siinä on sopivasti mystiikkaa.”Sinua voisi kiinnostaa myös…

Search