Joulun juustotarjotin sekä muut juustoherkut
Jouluna nautitaan juustoja! Kata pikkujouluihin tai joulupöytään herkullinen juustotarjotin, jota täydentävät maukkaat lisukkeet sekä juustoille valittu viini tai olut.
Pidempään kypsyneet herkuttelujuustot
Joulusesongin aikaan tarjolla on pidempään kypsytettyjä erikoisuuksia. Oletko jo maistanut näitä herkkupaloja? Pitkään kypsyessään juuston aromit kehittyvät ja voimistuvat aivan uusiin herkullisiin ulottuvuuksiin. Vuoristojuuston hienostuneen hapan maku syvenee ja cheddar saa herkullista murenevuutta ja intensiivisyyttä. Kotimaiset herkuttelujuustot ovat myös vastuullinen valinta joulun juustotarjottimelle.
Kolme klassikkojuustoa juustotarjottimelle
Voimakas ja täyteläinen Valio Mustaleima™ emmental sopii herkutteluun niin arjessa kuin juhlassakin. Sen seuraan juustolautaselle sopivat esimerkiksi karamellisen kiteinen Valio Keisarinna® ja ainutlaatuinen Valio Aura® sinihomejuusto.
Täyteläisiä ja luonteikkaita juustoja juhlaan
Valio Karelia® on Valion juustomestareiden kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Kermaisen täyteläisen Valio Kappeli® juuston maussa on ihana, mieto hapokkuus. Valio Salaneuvos® Vanhempi on aromikas ja vahva gouda kypsään makuun.
Makupari Valio Juhla cheddar ja kanelicurd
Makupari Valio Keisarinna ja kinuski
Makupari Valio Alppi Kreivi ja rommirypäleet
Makupari Valio AURA ja lakritsi
Makupari Valio Salaneuvos Vanhempi ja mantelimassa
Makupari Valio Karelia ja mustikkakristalli
Makupari Valio Juhla cheddar ja tahini
Makupari Valio Keisarinna ja marjacurd
Vinkkejä juustojen tarjoiluun
Minkä verran juustoja varataan syöjää kohti?
Jos tarjoat juustotarjottimen osana illallista pääruoan jälkeen, varaa juustoja 50–75 g henkeä kohti. Usein puhutaan ”välijuustoista”, jotka tarjoillaan ennen varsinaista jälkiruokaa.
Jos taas juustotarjotin on esimerkiksi tapaninpäivän kahvihetken päätarjoilu, varaa juustoja 150–200 g jokaista syöjää kohti.
Muista oikea tarjoilulämpötila
Muista ottaa juustot huoneenlämpöön temperoitumaan 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Silloin niiden maku on parhaimmillaan. Ainoastaan tuorejuustot nostetaan tarjolle vasta juuri ennen tarjoilua.
Voiko sinihomejuustoa leikata samalla veitsellä kuin muita juustoja?
Jokaiselle juustolle on hyvä varata oma veitsi, jotta maut eivät sekoitu keskenään. Sinihome voi siirtyä juustosta toiseen, jos juustot ovat kovin lähekkäin tai juustoihin käytetään samaa veistä.