Mitä on laktoosi-intoleranssi?

Laktoosi-intoleranssissa imeytymätön laktoosi aiheuttaa vatsaoireita: turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipua ja löysää vatsaa.

Mistä laktoosi-intoleranssin oireet johtuvat?

Laktoosi-intoleranssi on periytyvä ominaisuus, joka on noin joka viidennellä suomalaisella. Kun laktoosin pilkkominen toimii elimistössä normaalisti, suoliston laktaasientsyymi pilkkoo maitosokerin eli laktoosin osikseen glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon.

Laktoosi-intoleranssissa imeytymätön laktoosi aiheuttaa vatsaoireita. Oireet johtuvat siitä, että laktaasientsyymi puuttuu tai toimii heikosti. Pilkkoutumaton laktoosi kulkeutuu paksusuoleen, jolloin se muodostaa bakteerikäymisen seurauksena kaasuja ja happamia yhdisteitä. Näistä aiheutuvat laktoosi-intoleranssin tyypilliset oireet eli löysä vatsa, turvotus, ilmavaivat ja vatsakivut. Lisäksi esimerkiksi kelia voi aiheuttaa tilapäistä laktoosi-intoleranssia. Sairauden ja sen tuhoaman suolinukan parannuttua laktoosi-intoleranssi kuitenkin häviää.

Laktoosi-intoleranssin periytyvyys ja yleisyys

Perinnöllistä laktaasientsyymin puutosta esiintyy yli 70 %:lla maailman väestöstä. Laktaasientsyymin aktiivisuuden lasku imetysiän jälkeen on alun perin ollut normaali kehitykseen liittyvä ilmiö. Normaalisti nisäkkäillä poikaset sietävät laktoosia vain lyhyen aikaa syntymän jälkeen. Ihmisellä on evoluution aikana tapahtunut geenimuutos, jonka ansiosta karjataloudella elävät väestöt sopeutuivat vähitellen sietämään laktoosia myös aikuisiällä.

Perinnöllisen laktoosi-intoleranssin ilmeneminen edellyttää laktaasin puutosta aiheuttavan geenimuodon perimistä molemmilta vanhemmilta. Laktoosittomien tuotteiden käyttö ei aiheuta laktoosi-intoleranssia.

Suomalaisilla suoliston laktaasientsyymin puutosta todetaan yleensä vasta leikki-iästä lähtien. Jos pienellä lapsella esiintyy toistuvia vatsavaivoja, tulee laktoosi-intoleranssin mahdollisuus ottaa kuitenkin aina huomioon. Pikkulapsilla laktoosi-intoleranssi on Suomessa melko harvinaista ja maito tulee herkästi turhaan ajatelluksi vaivojen syyksi.

Laktoosi-intoleranssin esiintyminen voidaan selvittää laktoosirasituskokeilla tai geenitestillä. Geenitesti soveltuu vain perinnölliseen laktoosi-intoleranssiin. Ruokavalion toteutus määräytyy kuitenkin oireilun, ei testituloksen perusteella.

Jotkut ruoansulatuskanavan sairaudet, kuten keliakia, voivat aiheuttaa laktoosi-intoleranssia. Henkilöt, jotka ovat herkkiä laktoosille, voivat kuitenkin käyttää vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita.

Lue lisää laktoosittomasta ruokavaliosta.

Maitoallergia ei ole sama kuin laktoosi-intoleranssi

Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat täysin eri asioita. Maitoallergiassa elimistö reagoi maidon proteiiniin aiheuttaen allergisen reaktion. Maitoallergian tavallisimmat oireet ovat ihottuma, oksentelu ja ripuli. Lievä maitoallergikko voi käyttää maitotuotteita oireiden rajoissa.  Vakavissa oireissa maitoproteiini poistetaan kokonaan ruokavaliosta. Lehmänmaitoallergia on useimmiten alle 2-vuotiaiden vaiva. Yleensä allergia häviää kouluikään mennessä. Aikuisista alle 1 % kärsii pysyvästä varsinaisesta maitoallergiasta, mutta jonkinlaista maitoproteiini-intoleranssia voi esiintyä muutamalla prosentilla.

Lue lisää maitoallergiasta ja maidottomasta ruokavaliosta.

Ruokavaliot
Laktoositon ruokavalio
Ammattilaisille
Tutkittua tietoa laktoosi-intoleranssista
Ammattilaisille
Vatsavaivojen syynä laktoosi-intoleranssi vai jotain muuta?