Parsa on kevään versova herkku

Parsakauden alkaminen on ensimmäisiä merkkejä keväästä. Parsan käsittely ja ruoaksi valmistaminen on helppoa. Ohjeillamme onnistuu jokainen kotikokki!

Parsa on keväällä parhaimmillaan

Parsa on kevään ja alkukesän herkku, jonka suosio on huipussaan loppukeväästä. Kotimaisen parsan sesonki kestää loppukeväästä juhannukseen asti, kun taas eurooppalaisen parsan sesonki alkaa jo aikaisemmin keväällä. Parsa kärsii pitkästä säilytyksestä, joten mitä lähempää se tuodaan, sitä parempaa se on. Kotona parsa kannattaa kääräistä kosteaan keittopyyhkeeseen, säilyttää erillään voimakkaan hajuisista raaka-aineista jääkaapin vihanneslokerossa ja valmistaa ruoaksi mahdollisimman nopeasti.

Parsan oikea käsittely takaa maukkaan lopputuloksen

Parsan voi kypsentää monella eri tavalla, kuten keittämällä, paahtamalla tai grillaamalla. Valmistustavasta riippumatta parsan esivalmistelut ovat aina samat.

Näin parsa onnistuu

Lisukkeistaan parsa tunnetaan

Klassisin lisuke parsalle on hollandaisekastike. Vaihtelun vuoksi parsan voi tarjoilla vaikkapa appelsiini-voikastikkeen, appelsiinilla maustetun Maltaice-kastikkeen tai rakuuna-voikastikkeen kera. Yksi keväisimmistä yhdistelmistä on parsa savulohen ja korvasienimuhennoksen kanssa.

Herkkusuiden rakastama yksinkertainen alkuruoka syntyy näin:

  1. Keitä parsa kypsäksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä.
  2. Asettele hyvin valutetut parsat lautaselle ja kaada päälle sulatettua Valio voita tai erityisen hyvin parsan kanssa maistuvaa Valio Oivariini® Herkku levitettä.
  3. Viimeisen silauksen antaa raastettu voimakas juusto kuten Valio Mustaleima™ juustoraaste.

Parhaat parsaruoat arkeen ja juhlaan

Parsaruoat kuuluvat kevääseen, niin arkeen kuin juhlaankin. Alkuruoaksi sopii hyvin hienostunut lempeän sitruunainen parsakeitto tai parsa parmankinkun kera, pääruoaksi taas maukas parsarisotto. Keitetty tai grillattu parsa on myös mainio lisuke kalalle, possulle ja broilerille. Kesäpäivän kevyen lounaan virkaa toimittaa grillattu salaatti, jossa parsa saa kaverikseen vesimelonia ja Valio Eila® salaattijuustoa. Kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi sopii parsapiiras, joka on omiaan myös piknikeväänä. Jos kypsennettyjä parsoja jää aterialta yli, voi ne hyödyntää lämpimien parsaleipien täytteenä.

Vihreää, valkoista vai violettia parsaa?

Tiesitkö, että eriväriset parsat ovat itseasiassa samaa lajiketta? Parsaa on saatavilla valkoisena ja vihreänä. Toisinaan kaupan hyllyltä saattaa löytää myös violettikärkisiä parsoja. Kyseessä on sama parsalajike, viljelytapa määrittää värin. Valkoiset parsat kasvavat mullan alle peiteltynä ja vihreät taas kokonaan valossa. Violetti nuppu parsaan syntyy, kun sen annetaan nousta hieman mullan alta.

Valkoisessa ja vihreässä parsassa on pieni makuero: valkoisessa maistuu hienostunut karvaus, vihreästä parsasta taas voi löytää nuoren herneenpalon aromia. Voit valita oman mieltymyksesi mukaan valkoista tai vihreää parsaa; käytännössä kaikki parsareseptit voi toteuttaa kummalla vain.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›