Parhaat parsareseptit

Parsakauden alkaminen on ensimmäisiä merkkejä nurkan takana odottavasta kesästä. Tässä herkulliset parsareseptit sekä helpot ohjeet parsan käsittelyyn!

Parsa on kevään ja alkukesän herkku, jonka suosio on huipussaan loppukeväästä, tavallisesti pääsiäisen aikoihin. Näillä parsaherkuilla nautiskelet läpi koko sesongin!

Parhaat parsaruoat arkeen ja juhlaan

Parsaresepteissä riittää valinnanvaraa alkupaloista pääruokiin. Käynnistä ateria hienostuneella ja lempeän sitruunaisella parsakeitolla ja jatka siitä parsarisottoon tai -pastaan. Piknikevääksi ja brunssille suosittelemme helposti mukaan pakattavaa tuoreparsapiirakkaa tai parsagalettea.

Lisukkeistaan parsa tunnetaan

Klassisin lisuke parsalle on hollandaisekastike. Vaihtelun vuoksi parsan voi tarjoilla crème fraîche-aiolin tai appelsiinilla maustetun Maltaice-kastikkeen kera. Yksi keväisimmistä yhdistelmistä on parsa korvasienimuhennoksen kanssa.

Vihreää, valkoista vai violettia parsaa?

Tiesitkö, että eriväriset parsat ovat itseasiassa samaa lajiketta? Parsaa on saatavilla valkoisena ja vihreänä. Toisinaan kaupan hyllyltä saattaa löytää myös violettikärkisiä parsoja. Kyseessä on sama parsalajike, viljelytapa määrittää värin. Valkoiset parsat kasvavat mullan alle peiteltynä ja vihreät taas kokonaan valossa. Violetti nuppu parsaan syntyy, kun sen annetaan nousta hieman mullan alta.

Valkoisessa ja vihreässä parsassa on pieni makuero: valkoisessa maistuu hienostunut karvaus, vihreästä parsasta taas voi löytää nuoren herneenpalon aromia. Voit valita oman mieltymyksesi mukaan valkoista tai vihreää parsaa; käytännössä kaikki parsareseptit voi toteuttaa kummalla vain.

Näin säilytät parsaa oikein

Parsa kärsii pitkästä säilytyksestä, joten mitä lyhyempi kuljetusmatka, sitä parempi parsa. Kotona parsa kannattaa kääräistä kosteaan keittiöpyyhkeeseen ja säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa erillään voimakkaan hajuisista raaka-aineista. Parhaalta parsa maistuu, kun sen valmistaa mahdollisimman pian ostohetkestä.

Parsan oikea käsittely takaa maukkaan lopputuloksen

Parsan voi kypsentää monella eri tavalla, kuten keittämällä, paahtamalla tai grillaamalla. Valmistustavasta riippumatta parsan esivalmistelut sujuvat samalla kaavalla.

Näin parsa onnistuu