Parsakauden alkaminen on ensimmäisiä merkkejä nurkan takana odottavasta kesästä. Tässä herkulliset parsareseptit sekä helpot ohjeet parsan käsittelyyn!
Parsa on kevään ja alkukesän herkku, jonka suosio on huipussaan loppukeväästä. Kotimaisen parsan sesonki kestää loppukeväästä juhannukseen. Eurooppalaisen parsan sesonki puolestaan alkaa jo aiemmin keväällä.
Parsaruoat kuuluvat alkukesään, niin arkeen kuin juhlaankin. Alkuruoaksi sopii hyvin hienostunut lempeän sitruunainen parsakeitto tai lohi-parsarullat, pääruoaksi taas maukas parsarisotto tai ihanan helppo parsapasta.
Kesäpäivän kevyen lounaan virkaa toimittaa grillattu salaatti, jossa parsa saa kaverikseen vesimelonia ja Valio Eila® salaattijuustoa. Kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi sopii tuoreparsapiirakka, joka on omiaan myös piknikeväänä.
Klassisin lisuke parsalle on hollandaisekastike. Vaihtelun vuoksi parsan voi tarjoilla vaikkapa appelsiini-voikastikkeen, appelsiinilla maustetun Maltaice-kastikkeen tai rakuuna-voikastikkeen kera. Yksi keväisimmistä yhdistelmistä on parsa savulohen ja korvasienimuhennoksen kanssa.
Parsan voi kypsentää monella eri tavalla, kuten keittämällä, paahtamalla tai grillaamalla. Valmistustavasta riippumatta parsan esivalmistelut sujuvat samalla kaavalla.
Näin parsa onnistuuHerkkusuiden rakastama yksinkertainen alkuruoka syntyy näin:
Tiesitkö, että eriväriset parsat ovat itseasiassa samaa lajiketta? Parsaa on saatavilla valkoisena ja vihreänä. Toisinaan kaupan hyllyltä saattaa löytää myös violettikärkisiä parsoja. Kyseessä on sama parsalajike, viljelytapa määrittää värin. Valkoiset parsat kasvavat mullan alle peiteltynä ja vihreät taas kokonaan valossa. Violetti nuppu parsaan syntyy, kun sen annetaan nousta hieman mullan alta.
Valkoisessa ja vihreässä parsassa on pieni makuero: valkoisessa maistuu hienostunut karvaus, vihreästä parsasta taas voi löytää nuoren herneenpalon aromia. Voit valita oman mieltymyksesi mukaan valkoista tai vihreää parsaa; käytännössä kaikki parsareseptit voi toteuttaa kummalla vain.
Parsa kärsii pitkästä säilytyksestä, joten mitä lyhyempi kuljetusmatka, sitä parempi parsa. Kotona parsa kannattaa kääräistä kosteaan keittiöpyyhkeeseen ja säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa erillään voimakkaan hajuisista raaka-aineista. Parhaalta parsa maistuu, kun sen valmistaa mahdollisimman pian ostohetkestä.