Raparperi – kesäsadon ensimmäisiä herkkuja

Kesän ensimmäiset sadot poimitaan raparpereista. Hapokas ja kirpsakka raparperi on mitä parhain raaka-aine kesän jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Hapokas raparperi on oikeastaan aika vekkuli tapaus. Se kipristää kasvot sykkyrälle raakana haukatessa, mutta kuumennus ja sokeri kesyttävät tämän hurjan veijarin herkulliseksi ja monipuoliseksi leivonnaisten, hillokkeiden, kiisseleiden ja juomien raaka-aineeksi.

Raparperi on alkukesän pääraaka-aine

Alun perin Itä-Aasiasta kotoisin oleva raparperin satoa saadaan nauttia yleensä jo toukokuussa ja sen satokausi jatkuu läpi kesän.

Vinkit raparperin käyttöön

Raparperista käytetään vain varsi. Ensimmäiset pienet ja tuoreet varret voi käyttää huuhtelun jälkeen sellaisenaan, mutta kesän edetessä kuori paksunee ja silloin se kannattaa poistaa kuorimalla tyvestä päin. Kuori lähtee helposti pitkinä viiluina veitsen avulla vetämällä.

Raparperin varren väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Varren punainen pintakuori värjää keitettäessä itsensä punaiseksi, mutta kuorimalla raparperista saa vihreän lopputuloksen.

Tiesitkö tämän raparperista?

  • Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä.
  • Liian suuriksi kasvaneet varret voivat olla puisevia.
  • Raparperin kirpeyden takana on oksaalihappo, joka sitoo kalsiumia. Tämän vuoksi raparperin kera suositellaan nautittavaksi kalsiumpitoisia ruokia, kuten maitotuotteita.
  • Poimitut raparperinvarret säilyvät parhaiten kylmässä, jääkaapissa +2–+5 asteessa.
  • Raparperi on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi myös pakastaa.

Raparperin käyttö leivonnassa ja ruoanlaitossa

Raparperikiisseliä, piirakkaa, kakkua ja rahkaa – raparperista saa valmistettua monipuolisesti jälkiruokia ja leivonnaisia. Raparperista kannattaa  myös valmistaa hilloa ja pitää sitä jääkaapissa kesäisten jälkiruokien kruunajana. Hilloa voi tarjota sellaisenaan juustotarjottimella (sopii mainiosti AURA juuston kanssa), nauttia paahtoleivän päällä, laittaa täytekakkujen tai kääretorttujen väliin tai tarjota lettujen ja jäätelön kanssa.

Raparperia voi käyttää myös pääruoissa makujen tehostajana tai yllättäjänä, esim. kompotin tai hillokkeen tapaan. Kokeile kotona vaikka raparperihilloa smetanalla pehmennettynä ja tarjoa sitä pieni nokare paistetun kesäkalan kanssa.

Raparperipiirakka on niin nam!

Raparperipiirakka on yksi suomalaisten suosikkikesäherkuista. Happamanmakea raparperi sopii loistavasti mehukkaisiin piirakoihin. Perinteinen piirakka on helppo valmistaa ja sen kanssa maistuu esimerkiksi vaniljakastike, kermavaahto tai jäätelö. Kokeile myös modernia raparperipiirasta tai raparperi-marenkipiirasta.

Mehevä raparperi-tuorejuustopiirakka

Alkukesän sesonkiherkku raparperi tuo raikkautta juhlatarjoiluihin mehevän piirakan muodossa. Raparperi ja vaniljainen tuorejuusto ovat täydellinen makupari, jonka kruunaa piirakan kanssa tarjoiltava täyteläinen inkiväärikerma. Kakkupohja valmistetaan gluteenittomista jauhoista, joten piirakka on täydellinen kesän juhlapöydän tarjottava.

Tutustu reseptiin

Kesäinen raparperikakku

Raparperikakku sopii mainiosti kevään ja kesän juhliin tai illanistujaisiin. Kirpsakka raparperi tuo raikkautta juusto- ja täytekakkuihin. Kakun voi koristella koreaksi juhlakakuksi tai rennoksi kesäkakuksi.  Kokeile lempeän täyteläistä juustokakkua, juhlavaa raparperitäytekakku tai kesäistä mansikka-raparperikakkua.

Alkukesän herkullinen raparperijuustokakku

Kurkkaa miten loihdit raparpereista ja monipuolisista Valio Luomu™ tuotteista herkullisen ja näyttävän juustokakun kesän kahvipöytien kruunaajaksi. Tämä on niin hyvää…

Lempeän täyteläinen juustokakku, kaurainen kakkupohja ja kirpakka raparperi ovat täydellinen yhdistelmä. Laadukkaat luomutuotteet ovat kakun onnistuneen maun tae. Tämä valloittava juustokakku maistuu vaniljalle ja kanelille, mutta on silti kauniin valkoinen, sillä kanelin maku uutetaan täytteeseen keittämällä kermaa kanelitangon kanssa jauhetun kanelin sijaan. Samalla saadaan kätevästi kuuma liemi liivatteiden sulattamista varten. Alkukesän tuoreista raparperinvarsista loihditaan kakun uumeniin makua tuova raparperihillo ja upea koristelu.

Kakkuohjeen luonut Anna antaa muutaman lisävinkin, miten onnistut raparperipunoksen teossa. Lue kuitenkin ensin reseptin ohjeistus.

  • Kun olet keittänyt suikaleet, valuta ne huolellisesti. Muuten ne vetistävät kakun pinnan.
  • Ristikkopunos kannattaa tehdä leivinpaperille, jolloin ei haittaa vaikka ristikko ei heti onnistu. Korjailulle on aikaa.
  • Ristikon pakastaminen on ihan ehdoton apu. Tällöin ristikon siirtäminen kakun päälle ja reunojen siistiminen on helppoa.
  • Ristikko kannattaa leikata tai saksia kohmeisena annospaloiksi ennen kakun pinnalle siirtämistä, sillä säikeiset raparperisuikaleet eivät leikkaannu siististi kakkulapiolla paloja otettaessa.

Vaihtoehtoisia koristeluja

Jos mukavaa hapanta makua tuova ristikkokoristelu tuntuu kuitenkin haastavalta, valmista kakku silti! Raparperin makua riittää täytteestä ja itse kakun teko ei ole vaikeaa. Kakun voi koristella monilla muilla tavoilla: raparperin kanssa maistuvilla mansikoilla, syötävillä kukilla tai syötäväksi viljellyillä sokeroiduilla ruusun terälehdillä, marengeilla tai macaronseilla, kermaruusuilla tai tuorejuustopursotuksin. Löydät lukuisia koristeluideoita sivuiltamme.

Herkulliset raparperireseptit

Ihanien kakkujen ja piirakoiden lisäksi raparperista valmistuvat ihanat kesäiset jälkiruoat. Valmista kesäisiä herkkuja raparperista ja mansikoista, kuten mehevää raparpericrumblea tai herkullista mansikka-raparperipaistosta. Tuo raparperista uutta makua klassikkojälkiruokana tunnettuun pullavanukkaaseen ja tarjoile kesäinen herkku vanilja-mansikkakastikkeen kera. Kesäpäivinä maistuu myös raparperijäätelö, joka vaatii hieman aikaa, mutta herkullinen lopputulos palkitsee odotuksen.

Katso kaikki raparperireseptit