Raparperi – kesäsadon ensimmäisiä paloja

Loppukevääseen ja kesään kuuluva raparperi avaa keittiön kesäkauden. Katso, mitä kaikkea hapokkaasta ja kirpsakasta raparperista syntyykään!

Hapokas raparperi on oikeastaan aika vekkuli tapaus. Se kipristää kasvot sykkyrälle raakana, mutta kuumennus ja sokeri kesyttävät tämän hurjan veijarin herkulliseksi ja monipuoliseksi leivonnaisten, hillokkeiden, kiisseleiden ja juomien raaka-aineeksi. Alun perin Itä-Aasiasta kotoisin oleva raparperin satoa saadaan nauttia yleensä jo toukokuussa ja sen kausi jatkuu läpi kesän.

Kuinka raparperia käytetään?

Raparperista käytetään vain varsi. Ensimmäiset pienet ja tuoreet varret voi käyttää huuhtelun jälkeen sellaisenaan, mutta kesän edetessä kuori paksunee ja silloin se kannattaa poistaa kuorimalla tyvestä päin. Kuori lähtee helposti pitkinä viiluina veitsen avulla vetämällä.

Ihanat raparperipiirakat

Raparperipiirakka on yksi suomalaisten suosikkikesäherkuista. Eikä ihme, sillä happamanmakea raparperi sopii loistavasti mehukkaisiin piirakoihin. Leivo perinteinen raparperipiirakka, kokeile gluteenitonta raparperipiirakkaa tai pyöräytä ihanan kinuskinen raparperi-toscapiirakka. Tarjoile raparperipiirakka vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kera.

Hurmaavat raparperikakut

Raparperi tuo raikkautta kesäisiin kakkuihin. Kokeile vaikkapa lempeän täyteläistä juustokakkua, juhlavaa raparperibritaa tai kesäistä mansikka-valkosuklaakakkua, jossa raparperit sujautetaan kakkupohjaan.

Muista myös muut herkulliset raparperireseptit

Ihanien kakkujen ja piirakoiden lisäksi raparperista valmistuvat ihanat kesäiset jälkiruoat ja juomat. Kokeile ainakin helppoja raparperigrillinyyttejä ja kesän klassikkojälkiruokaa, raparperikiisseliä. Kesäpäivänä maistuu myös raparperijäätelö, joka vaatii hieman aikaa, mutta herkullinen lopputulos palkitsee odotuksen.

Katso kaikki raparperireseptit

Tiesitkö tämän raparperista?

  • Raparperin kirpeyden takana on oksaalihappo, joka sitoo kalsiumia. Tämän vuoksi raparperin kera suositellaan nautittavaksi kalsiumpitoisia ruokia, kuten maitotuotteita.
  • Poimitut raparperinvarret säilyvät parhaiten jääkaapissa +2–+5 asteessa.
  • Raparperi on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi myös pakastaa.
  • Raparperia voi käyttää myös pääruoissa makujen tehostajana tai yllättäjänä, esim. kompotin tai hillokkeen tapaan. Kokeile kotona vaikka raparperihilloa smetanalla pehmennettynä ja tarjoa sitä pieni nokare paistetun kesäkalan kanssa.

Alkukesän herkullinen raparperijuustokakku

Kurkkaa miten loihdit raparpereista ja monipuolisista Valio Luomu™ tuotteista herkullisen ja näyttävän juustokakun kesän kahvipöytien kruunaajaksi. Tämä on niin hyvää…

Lempeän täyteläinen juustokakku, kaurainen kakkupohja ja kirpakka raparperi ovat täydellinen yhdistelmä. Laadukkaat luomutuotteet ovat kakun onnistuneen maun tae. Tämä valloittava juustokakku maistuu vaniljalle ja kanelille, mutta on silti kauniin valkoinen, sillä kanelin maku uutetaan täytteeseen keittämällä kermaa kanelitangon kanssa jauhetun kanelin sijaan. Samalla saadaan kätevästi kuuma liemi liivatteiden sulattamista varten. Alkukesän tuoreista raparperinvarsista loihditaan kakun uumeniin makua tuova raparperihillo ja upea koristelu.

Kakkuohjeen luonut Anna antaa muutaman lisävinkin, miten onnistut raparperipunoksen teossa. Lue kuitenkin ensin reseptin ohjeistus.

  • Kun olet keittänyt suikaleet, valuta ne huolellisesti. Muuten ne vetistävät kakun pinnan.
  • Ristikkopunos kannattaa tehdä leivinpaperille, jolloin ei haittaa vaikka ristikko ei heti onnistu. Korjailulle on aikaa.
  • Ristikon pakastaminen on ihan ehdoton apu. Tällöin ristikon siirtäminen kakun päälle ja reunojen siistiminen on helppoa.
  • Ristikko kannattaa leikata tai saksia kohmeisena annospaloiksi ennen kakun pinnalle siirtämistä, sillä säikeiset raparperisuikaleet eivät leikkaannu siististi kakkulapiolla paloja otettaessa.

Vaihtoehtoisia koristeluja

Jos mukavaa hapanta makua tuova ristikkokoristelu tuntuu kuitenkin haastavalta, valmista kakku silti! Raparperin makua riittää täytteestä ja itse kakun teko ei ole vaikeaa. Kakun voi koristella monilla muilla tavoilla: raparperin kanssa maistuvilla mansikoilla, syötävillä kukilla tai syötäväksi viljellyillä sokeroiduilla ruusun terälehdillä, marengeilla tai macaronseilla, kermaruusuilla tai tuorejuustopursotuksin. Löydät lukuisia koristeluideoita sivuiltamme.

Raaka-aine
Parhaat parsareseptit
Raaka-aine
Makeat melonit
Raaka-aine
Haukkaa rouskuvaa retiisiä