Perinteinen pasha on pääsiäisen tuhti herkku, joka valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista eli raaka-aineista, joita ei perinteisesti nautittu pääsiäistä edeltävän paaston aikana. Ohjeesta riippuen pashamassan voi tuunata valmiiksi maustetulla rahkalla, erilaisilla mausteilla, mantelilastuilla tai kuivatuilla hedelmillä, kuten rusinoilla. Näillä resepteillä valmistat niin perinteisen kuin moderninkin pashan!
Parhaat pashareseptit
Perinteisen pashan sijaan pääsiäispöytään voi valmistaa myös kevyen, raikkaan tai modernimman version pashasta. Kokeile ainakin Italiasta vaikutteita saaneita pashacannoleita, niissä raikas rahkatäyte saa kaverikseen rapsakat cannolikuoret.
Miten pasha valmistetaan?
Perinteinen pashan valmistus aloitetaan raaka-aineiden lämmityksellä. Kun raaka-aineet ovat lämmenneet kattilassa höyryävän kuumiksi, on vuorossa pashan maustaminen. Maustamiseen sopivat esimerkiksi mantelilastut ja kuivatut hedelmät. Lopuksi pasha valutetaan sideharsolla vuoratussa muotissa tai suodatinpussissa sopivan kiinteäksi.
Pashan voi valmistaa myös ilman raaka-aineiden kuumennusta: sekoita raaka-aineet kulhossa, lisää mausteet ja valuta yön yli jääkaapissa.
Vinkit pashan valuttamiseen
Pashan valutukseen käytetään perinteisesti puista pashamuottia tai juustomuottia ja sideharsoa. Pashamuotilla saa aikaan pashan perinteisen, pyramidimaisen muodon. Pashan valutus onnistuu myös ilman muottia suodatinpussilla kahvisuodattimessa:
- Lusikoi pasha-aines suodatinpussilla vuorattuun kahvisuodattimeen.
- Laita kahvisuodatin muovikannuun tai -kulhoon, jonne neste voi valua.
- Valuta jääkaapissa peitettynä vähintään seuraavaan päivään.
- Kumoa pasha tarjoiluvadille. Suodatinpaperi irtoaa pashan ympäriltä helpoiten suikaleiksi repimällä, jolloin pashan muoto säilyy kauniina.