Perinteinen pasha on tuhti herkku, joka valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista eli raaka-aineista, joita ei perinteisesti nautittu pääsiäistä edeltävän paaston aikana. Pashan ohjeesta riippuen pashamassan voi maustaa erilaisilla mausteilla, mantelilastuilla ja kuivatuilla hedelmillä, kuten rusinoilla.
Pashan monet muodot
Perinteisen pashan sijaan pääsiäispöytään voi valmistaa myös kevyen, raikkaan tai modernimman version pashasta. Pasha taipuu esimerkiksi kerrospashaksi sekä marenkiseksi pashapavlovaksi.
Pasharahka syntyy nopeasti ja pääsiäisen makuja kunnioittaen. Kun valmistat pashan laktoosittomilla Valio Eila® tuotteilla, se sopii myös laktoosittomaan ruokavalioon. Appelsiinin ja sitruunan makua tuovat Valion maustetut rahkat ovat mainio apu raikkaan pashan valmistamiseen. Kokeile vaikka kolmen rahkan pashaa!
Miten valmistan pashan?
Useimmiten pasha valmistetaan lämmittämällä raaka-aineet höyryävän kuumaksi kattilassa, maustamalla massa ja valuttamalla se joko sideharsolla vuoratussa muotissa tai suodatinpussin läpi sopivan kiinteäksi. Pashan voi valmistaa myös yhdistämällä raaka-aineet kulhossa. Molempiin valmistustapoihin kuuluu pashamassan valuttaminen yön yli jääkaapissa.
Vinkit pashan valuttamiseen
Pashan valutukseen käytetään perinteisesti puista pashamuottia tai juustomuottia ja sideharsoa. Pashamuotilla saa aikaan pashan perinteisen, pyramidimaisen muodon.
Pashan valutus onnistuu myös ilman muottia suodatinpussilla kahvisuodattimessa:
- Lusikoi pasha-aines suodatinpussilla vuorattuun kahvisuodattimeen.
- Laita kahvisuodatin muovikannuun tai -kulhoon, jonne neste voi valua.
- Valuta jääkaapissa peitettynä vähintään seuraavaan päivään.
- Kumoa pasha tarjoiluvadille. Suodatinpaperi irtoaa pashan ympäriltä helpoiten suikaleiksi repimällä, jolloin pashan muoto säilyy kauniina.
Helppo pasha valmistuu minuuteissa
Raikas ja huippuhelppo ananaspasha valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta kymmenessä minuutissa. Ananaspashan voi tarjoilla sellaisenaan heti — maultaan se muistuttaa kevennettyä pashaa, mutta rakenteeltaan enemmän rahkajälkiruokaa. Jos ananaspashamassan valuttaa yön yli jääkaapissa, sen rakenne muistuttaa enemmän perinteistä pashaa. Myös raikkaan sitruunainen pasha on helppo valmistaa ja sen voi nauttia jälkiruokana ilman valuttamista.