Pasha on pääsiäisen tuhti perinneherkku

Pasha on pääsiäisen perinteinen jälkiruoka, jonka maku syntyy rahkasta, kermasta ja mausteista, kuten vaniljasta ja sitruunasta. Yön yli muotissa valutettu pasha koristellaan tuoreilla tai kuivatuilla hedelmillä, mantelirouheella ja makeisilla.

Perinteinen pasha on tuhti herkku, joka valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista eli raaka-aineista, joita ei perinteisesti nautittu pääsiäistä edeltävän paaston aikana. Pashareseptistä riippuen pashamassan voi maustaa erilaisilla mausteilla, mantelilastuilla ja kuivatuilla hedelmillä, kuten rusinoilla. Löydät suosikkireseptimme koottuna sivun lopusta.

Miten valmistan pashan?

Useimmiten pasha valmistetaan lämmittämällä raaka-aineet höyryävän kuumaksi kattilassa, maustamalla massa ja valuttamalla se joko sideharsolla vuoratussa muotissa tai suodatinpussin läpi sopivan kiinteäksi. Pashan voi valmistaa myös yhdistämällä raaka-aineet kulhossa. Myös sekoitettu pashamassa valutetaan samaan tapaan yön yli jääkaapissa. Molemmilla pashan valmistustavoilla on omat kannattajansa.

Pashaa perinteisesti vai oikaisemalla?

  • Perinteisen pashan valmistaminen

    Hyvillä ohjeilla pashan valmistaminen käy helposti. Katso pashan valmistusvinkit askel askeleelta videolta ja onnistu!

  • Nopea ja helppo ananaspasha

    Näin näppärästi syntyy helppo pasha maustetusta rahkasta. Löydät videolta vinkit myös pashan valuttamiseen kahvisuodattimessa!

Vinkit pashan valuttamiseen

Pashan valutukseen käytetään perinteisesti puista pashamuottia tai juustomuottia ja sideharsoa. Pashamuotilla saa aikaan pashan perinteisen, pyramidimaisen muodon.

Pashan valutus onnistuu myös ilman muottia suodatinpussilla kahvisuodattimessa:

  1. Lusikoi pasha-aines suodatinpussilla vuorattuun kahvisuodattimeen.
  2. Laita kahvisuodatin muovikannuun tai -kulhoon, jonne neste voi valua.
  3. Valuta jääkaapissa peitettynä vähintään seuraavaan päivään.
  4. Kumoa pasha tarjoiluvadille. Suodatinpaperi irtoaa pashan ympäriltä helpoiten suikaleiksi repimällä, jolloin pashan muoto säilyy kauniina.

Helppo pasha valmistuu minuuteissa

Raikas ja huippuhelppo ananaspasha valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta kymmenessä minuutissa. Ananaspashan voi tarjoilla sellaisenaan heti — maultaan se muistuttaa kevennettyä pashaa, mutta rakenteeltaan enemmän rahkajälkiruokaa. Jos ananaspashamassan valuttaa yön yli jääkaapissa, sen rakenne muistuttaa enemmän perinteistä pashaa. Myös raikkaan sitruunainen pasha on helppo valmistaa ja sen voi nauttia jälkiruokana ilman valuttamista.

Tiesitkö tämän pashasta?

Pashan nimi tulee hepreankielisestä sanasta, pesah, joka tarkoittaa pääsiäistä. Pashan juuret ovat ortodoksiperinteessä, mutta ajan saatossa pasha on vakiinnuttanut paikkansa myös suomalaisten pääsiäispöydissä.

Suomessa pasha herkutellaan sellaisenaan, kun taas slaavilaisissa maissa pasha nautitaan usein venäläisen pääsiäisleivän eli kulitsan tai baban kanssa.

Pashan monet muodot

Perinteisen pashan sijaan pääsiäispöytään voi valmistaa myös kevyen, raikkaan tai modernimman version pashasta. Pasha taipuu esimerkiksi kerrospashaksi, rahkaksi tai kakun täytteeseen.

Pasharahka syntyy nopeasti ja pääsiäisen makuja kunnioittaen. Kun valmistat pashan laktoosittomilla Valio Eila® tuotteilla, se sopii myös laktoosittomaan ruokavalioon. Appelsiinin ja sitruunan makua tuovat Valion maustetut rahkat ovat mainio apu raikkaan pashan valmistamiseen. Kokeile vaikka kolmen rahkan pashaa!

katso kaikki pashat
Herkullisia hetkiä!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›