Pasha

Pasha

Pasha on pääsiäisen perinteinen jälkiruoka, jonka maku syntyy rahkasta, kermasta ja mausteista, kuten vaniljasta ja sitruunasta. Yön yli muotissa valutettu pasha koristellaan tuoreilla tai kuivatuilla hedelmillä, mantelirouheella ja makeisilla.

Miten valmistan pashan?

Pashan nimi tulee hepreankielisestä sanasta, pesah, joka tarkoittaa pääsiäistä. Pashan juuret ovat ortodoksiperinteessä, mutta ajan saatossa pasha on vakiinnuttanut paikkansa myös suomalaisten pääsiäispöydissä. Suomessa pasha herkutellaan sellaisenaan, kun taas slaavilaisissa maissa pasha nautitaan usein venäläisen pääsiäisleivän eli kulitsan tai baban kanssa. 

Perinteinen pasha on tuhti herkku, joka valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista eli raaka-aineista, joita ei perinteisesti nautittu pääsiäistä edeltävän paaston aikana. Useimmiten pasha valmistetaan valuttamalla pashamassaa muotissa yön yli, mutta pashan voi valmistaa myös keittämällä. Molemmilla koulukunnilla on omat kannattajansa. Pashareseptistä riippuen pashamassan voi maustaa erilaisilla mausteilla, mantelilastuilla ja kuivatuilla hedelmillä, kuten rusinoilla. 

Miten valmistan helpon pashan?

Raikas ja huippuhelppo ananaspasha valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta. Ananaspashan voi tarjoilla sellaisenaan tai valuttaa yön yli jääkaapissa, jolloin sen rakenne muistuttaa enemmän perinteistä pashaa. Myös sitruunainen pasha on helppo valmistaa. 

Pashan monet muodot

Perinteisen pashan sijaan pääsiäispöytään voi valmistaa myös kevyemmän tai modernimman version pashasta. Pasha taipuu esimerkiksi rahkaksi tai kakun täytteeseen. Kun valmistat pashan laktoosittomilla Valio Eila® tuotteilla, se sopii myös laktoosittomaan ruokavalioon. Appelsiinin ja sitruunan makuiset Valion maustetut rahkat ovat myös mainio apu pashan valmistamiseen.

 

Energiatarpeesi