Pasha on pääsiäisen tuhti perinneherkku

Perinteinen pasha on monelle pääsiäisaterian kohokohta ja juhla-aterian kirkkain kruunu. Koristele yön yli muotissa valutettu pasha hedelmillä, mantelirouheella ja makeisilla. Sitten vain herkuttelemaan!

Perinteinen pasha on tuhti herkku, joka valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista eli raaka-aineista, joita ei perinteisesti nautittu pääsiäistä edeltävän paaston aikana. Pashan ohjeesta riippuen pashamassan voi maustaa erilaisilla mausteilla, mantelilastuilla ja kuivatuilla hedelmillä, kuten rusinoilla.

Pashan monet muodot

Perinteisen pashan sijaan pääsiäispöytään voi valmistaa myös kevyen, raikkaan tai modernimman version pashasta. Pasha taipuu esimerkiksi kerrospashaksi sekä marenkiseksi pashapavlovaksi.

Pasharahka syntyy nopeasti ja pääsiäisen makuja kunnioittaen. Kun valmistat pashan laktoosittomilla Valio Eila® tuotteilla, se sopii myös laktoosittomaan ruokavalioon. Appelsiinin ja sitruunan makua tuovat Valion maustetut rahkat ovat mainio apu raikkaan pashan valmistamiseen. Kokeile vaikka kolmen rahkan pashaa!

Katso kaikki pashat

Tiesitkö tämän pashasta?

Pashan nimi tulee hepreankielisestä sanasta, pesah, joka tarkoittaa pääsiäistä. Pashan juuret ovat ortodoksiperinteessä, mutta ajan saatossa pasha on vakiinnuttanut paikkansa myös suomalaisten pääsiäispöydissä.

Suomessa pasha herkutellaan sellaisenaan, kun taas slaavilaisissa maissa pasha nautitaan usein venäläisen pääsiäisleivän eli kulitsan tai baban kanssa.

Miten valmistan pashan?

Useimmiten pasha valmistetaan lämmittämällä raaka-aineet höyryävän kuumaksi kattilassa, maustamalla massa ja valuttamalla se joko sideharsolla vuoratussa muotissa tai suodatinpussin läpi sopivan kiinteäksi. Pashan voi valmistaa myös yhdistämällä raaka-aineet kulhossa. Molempiin valmistustapoihin kuuluu pashamassan valuttaminen yön yli jääkaapissa.

Vinkit pashan valuttamiseen

Pashan valutukseen käytetään perinteisesti puista pashamuottia tai juustomuottia ja sideharsoa. Pashamuotilla saa aikaan pashan perinteisen, pyramidimaisen muodon.

Pashan valutus onnistuu myös ilman muottia suodatinpussilla kahvisuodattimessa:

  1. Lusikoi pasha-aines suodatinpussilla vuorattuun kahvisuodattimeen.
  2. Laita kahvisuodatin muovikannuun tai -kulhoon, jonne neste voi valua.
  3. Valuta jääkaapissa peitettynä vähintään seuraavaan päivään.
  4. Kumoa pasha tarjoiluvadille. Suodatinpaperi irtoaa pashan ympäriltä helpoiten suikaleiksi repimällä, jolloin pashan muoto säilyy kauniina.

Helppo pasha valmistuu minuuteissa

Raikas ja huippuhelppo ananaspasha valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta kymmenessä minuutissa. Ananaspashan voi tarjoilla sellaisenaan heti — maultaan se muistuttaa kevennettyä pashaa, mutta rakenteeltaan enemmän rahkajälkiruokaa. Jos ananaspashamassan valuttaa yön yli jääkaapissa, sen rakenne muistuttaa enemmän perinteistä pashaa. Myös raikkaan sitruunainen pasha on helppo valmistaa ja sen voi nauttia jälkiruokana ilman valuttamista.

Pashaa perinteisesti vai oikaisemalla?

  • Perinteisen pashan valmistaminen

    Hyvillä ohjeilla pashan valmistaminen käy helposti. Katso pashan valmistusvinkit askel askeleelta videolta ja onnistu!

  • Nopea ja helppo ananaspasha

    Näin näppärästi syntyy helppo pasha maustetusta rahkasta. Löydät videolta vinkit myös pashan valuttamiseen kahvisuodattimessa!

Herkullisia hetkiä!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›