Pasha on pääsiäisen perinneherkku

Perinteinen pasha, pashapavlova vai Italiasta vaikutteita hakeneet pashacannolit? Perinteisestä pääsiäisjälkiruoasta on totisesti moneksi! Kurkkaa tästä reseptit parhaisiin pashoihin, ja valmista pääsiäispöytään jotain vastustamattoman hyvää.

Perinteinen pasha on pääsiäisen tuhti herkku, joka valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista eli raaka-aineista, joita ei perinteisesti nautittu pääsiäistä edeltävän paaston aikana. Ohjeesta riippuen pashamassan voi tuunata valmiiksi maustetulla rahkalla, erilaisilla mausteilla, mantelilastuilla tai kuivatuilla hedelmillä, kuten rusinoilla. Näillä resepteillä valmistat niin perinteisen kuin moderninkin pashan!

Parhaat pashareseptit

Perinteisen pashan sijaan pääsiäispöytään voi valmistaa myös kevyen, raikkaan tai modernimman version pashasta. Kokeile ainakin Italiasta vaikutteita saaneita pashacannoleita, niissä raikas rahkatäyte saa kaverikseen rapsakat cannolikuoret.

Katso kaikki pashat

Miten pasha valmistetaan?

Perinteinen pashan valmistus aloitetaan raaka-aineiden lämmityksellä. Kun raaka-aineet ovat lämmenneet kattilassa höyryävän kuumiksi, on vuorossa pashan maustaminen. Maustamiseen sopivat esimerkiksi mantelilastut ja kuivatut hedelmät. Lopuksi pasha valutetaan sideharsolla vuoratussa muotissa tai suodatinpussissa sopivan kiinteäksi.

Pashan voi valmistaa myös ilman raaka-aineiden kuumennusta: sekoita raaka-aineet kulhossa, lisää mausteet ja valuta yön yli jääkaapissa.

Vinkit pashan valuttamiseen

Pashan valutukseen käytetään perinteisesti puista pashamuottia tai juustomuottia ja sideharsoa. Pashamuotilla saa aikaan pashan perinteisen, pyramidimaisen muodon. Pashan valutus onnistuu myös ilman muottia suodatinpussilla kahvisuodattimessa:

  1. Lusikoi pasha-aines suodatinpussilla vuorattuun kahvisuodattimeen.
  2. Laita kahvisuodatin muovikannuun tai -kulhoon, jonne neste voi valua.
  3. Valuta jääkaapissa peitettynä vähintään seuraavaan päivään.
  4. Kumoa pasha tarjoiluvadille. Suodatinpaperi irtoaa pashan ympäriltä helpoiten suikaleiksi repimällä, jolloin pashan muoto säilyy kauniina.

Pashaa perinteisesti vai oikaisemalla?

  • Perinteisen pashan valmistaminen

    Hyvillä ohjeilla pashan valmistaminen käy helposti. Katso pashan valmistusvinkit askel askeleelta!

  • Nopea ja helppo pasha

    Näin näppärästi syntyy helppo ananaspasha maustetusta rahkasta. Löydät videolta vinkit myös pashan valuttamiseen kahvisuodattimessa.

Tiesitkö tämän pashasta?

Pashan nimi tulee hepreankielisestä sanasta, pesah, joka tarkoittaa pääsiäistä. Pashan juuret ovat ortodoksiperinteessä, mutta ajan saatossa pasha on vakiinnuttanut paikkansa myös suomalaisten pääsiäispöydissä.

Suomessa pasha herkutellaan sellaisenaan, kun taas slaavilaisissa maissa pasha nautitaan usein venäläisen pääsiäisleivän eli kulitsan tai baban kanssa.

Sesonki
Pääsiäisen jälkiruoat
Sesonki
Pääsiäiskakku kruunaa juhlapöydän
Sesonki
Pääsiäispullat ja -piirakat