Kansalliskala ahven

Ahven on Suomen yleisin onkikala, joka maistuu herkulliselta voissa paistettuna. Paistetut ahvenfileet sopivat myös hampurilaisiin ja peltiruokiin, eikä ahventa kannata unohtaa myöskään klassisissa kalaruoissa, kuten keitoissa ja rullissa.

Ahven on Suomen kansalliskala, joka viihtyy lähes koko maan vesistöissä, aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Ahven on monelle tuttu mökkirantojen kala, jonka tunnistaa helposti sen kylkien pystyraidoista ja puna-oranssista pyrstöstä ja vatsaevistä. Pituutta kalalla on yleensä 15–30 senttimetriä ja painoa 50–350 grammaa. Ruokakalaksi kannattaa valita mahdollisimman iso ahven, jotta fileointi on helppoa ja syötävää kylliksi.

Ahvenen liha on vaaleaa, vähärasvaista ja maukasta. Monien makumuistoissa ahven on pannulla voissa paistettu ja tarjolla kesän ruokapöydässä, uusien perunoiden kera.

Ahvenen parhaat sesongit sijoittuvat kesään ja syksyyn. Kalastajan saaliiksi ahven voi kuitenkin käydä kaikkina vuodenaikoina, myös aivan keskitalvella pilkkimällä. Suomalaisen ahvenen käyttö ravintona on ympäristöystävällinen valinta, sillä sen kalastus ei tällä hetkellä heikennä ahvenkannan tilaa.

Ahvenen käsittely

Vaikka piikikäs selkäevä luo ahvenesta kuvan ruotoisena kalana, mielikuva ei pidä paikkansa. Ahvenessa on vain vähän isoja lihasruotoja, jotka on helppo poistaa jo raakana. Jos ahvenen haluaa nauttia pannulla paistettuina fileinä, ahven tulee ensin perata ja fileoida poistaen myös nahka. Ahvenen voi myös keittää nahkoineen ja suomuineen ja poistaa ne vasta tarjoiluvaiheessa.

Jos kalaonni on suosinut ja ahvenet valmistetaan ruoaksi samantien, ne voi kypsyttää esimerkiksi foliossa nuotiolla tai grillissä. Silloin ahventa ei tarvitse suomustaa, vaan perkaaminen ja huuhtominen riittää ennen suolausta.

Paistetut ahvenfileet ovat klassikko

Pannulla paistetut ahvenfileet ovat monen mielestä täydellisiä sellaisenaan salaatin ja perunoiden kera nautittuna. Tuttuun klassikkoon on helppo tuoda uutta makua ja twistiä valmistamalla lisukkeet. Maistuisiko paistettujen ahvenfileiden lisukkeena vaihteeksi kuorrutetut uuniperunat? Nopeaksi arkiruoaksi ahven taipuu pellillä tai pannulla yhdessä kasvisten kanssa.

Rennot herkut ahvenesta

Viikonloppujen suosikit, lämpimät voileivät ja burgerit saavat uutta makua, kun täytteeksi sujautetaan paistettuja ahvenfileitä.

Ahvenrullia vai kalamureketta?

Ahven sopii mainiosti myös klassisten kalaruokien, kuten kalamurekepihvien, kalarullien ja kalakeittojen raaka-aineeksi. Lämpimät ahvenkeitot ilahduttavat arkena, ahvenlohirullat sopivat puolestaan mainiosti viikonloppuillalliselle.

Raaka-aine
Maukas hauki
Raaka-aine
Arvostettu kuha
Raaka-aine
Monipuolinen lohi