Helpot ja herkulliset retkieväät

Pakkaa retkieväät reppuun ja lähde nauttimaan Suomen luonnosta. Eväsleivät, termariin pakattu keitto ja nuotiolla paistetut tikkupullat maistuvat suurilta herkuilta raittiissa ulkoilmassa.

Hyvät retkieväät ovat jo sellaisenaan syy lähteä retkelle. Tässä ideoita kotona valmisteltaviin eväisiin sekä retkiherkkuihin, jotka voit kokata nuotiolla tai retkikeittimellä.

Termoskannuun pakattavat retkieväät

Etenkin talviset olosuhteet eivät ole helpoimpia ulkona syömiselle, sillä herkulliset retkieväät on pystyttävä tarvittaessa syömään vaikkapa lapaset kädessä.

Termoskannusta mukiin kaadettava sosekeitto on oiva eväs reppuun: keiton rakenne ei kärsi, vaikka kyyti olisi välillä töyssyistä. Myös termoskannusta kaataminen onnistuu helposti, koska keitossa ei ole suuria sattumia. Lisäksi ruokailu käy tarvittaessa vaikka ilman lusikkaa, joten retkievään syöminen onnistuu kohmeisillakin sormilla tai käsineet kädessä.

Reseptejä nuotiolla tai laavulla kokattavaksi

Raikkaassa ulkoilmassa retkieväänä maistuu luonnollisesti sinapilla tai ketsupilla kruunattu grillimakkara – tai grillimakkarapasta.  Jos pilkki- tai kalareissulla on onni myötä,  voi myös kalasaaliin  paistaa  näppärästi nuotiolla.

Entäpä jälkiruoka? No tietenkin nuotiolla paistettavia tikkupullia! Tikkupullataikina kannattaa valmistaa kotona ja pakata pussiin. Taikina ehtii kyllä matkalla kohota tarpeeksi myös viileässä. Retken lämpimänä juomana piristää Koskenlaskijan kahvi, jossa juusto toimii kätevänä maidon korvikkeena.

Parhaat eväsleivät ja leivonnaiset retkelle

Hyvä eväsleipä pysyy kasassa eivätkä täytteet tursua välistä. Myös mukaan pakatut muffinssit ja välipalapatukat maistuvat erityisen hyviltä retkiolosuhteissa.

Mieli virkeänä, luonto puhtaana

  1. Pakkaa aina retkelle mukaan jotain hyvin säilyvää ja helposti syötävää evästä, kuten pähkinöitä, proteiinipatukka tai suklaata. Pieni välipala pitää nälän loitolla, jos ruokailu venyy tai suunnitellulta reitiltä eksyy.
  2. Muista vesipullo. Nestehukka on ikävä kaveri metsässä. Talviretkellä mukaan kannattaa ottaa kuumaa juotavaa.
  3. Ota mukaan riittävästi lämmintä vaatetta. Jos sää on kylmä, etenkin ruokailun ajaksi on mukava pukea päälle lämmintä.
  4. Vessapaperi toimii hädän yllättäessä sekä tarvittaessa vaikka nuotiomakkaran kääreenä.
  5. Tulitikut ja puukko ovat tarpeelliset tarvikkeet erityisesti silloin, jos ruoka on tarkoitus valmistaa nuotiolla.
  6. Pieni ensiapupakkaus pelastaa, jos retkellä tarvitsee vaikkapa laastaria. Myös käsidesi on kätevä ennen ruokailua.
  7. Pakkaa vain se, mitä tarvitset. Samaa mukia voi hyvin käyttää ensin keitolle ja huuhtaisun jälkeen vaikkapa kaakaolle.
  8. Tuo takaisin jokainen roska, jonka olet metsään vienyt. Mieti jo pakatessasi, miten retkellä syntyvien roskien määrän voi pitää kurissa. Esimerkiksi monien elintarvikepakkausten muovi- tai pahvikääreet voi poistaa jo kotona.

Helppoakin helpommat eväät

Retkireppuun on helppo pakata välipala, joka on valmis nautittavaksi. Huomioi pakatessa retkipäivän sää: viileällä ilmalla vaihtoehtoja on enemmän, kesällä kannattaa varmistaa, että välipala säilyy myös lämpimässä.

Haukkaa raitista ilmaa ja nauti herkullisista retkieväistä!