Juhannusjuusto on perinteinen juhannusruoka

Vanhanajan täysmaidosta valmistettu juhannusjuusto eli makiajuusto, punainen juusto tai kansan suussa juustokeitto kuuluu erottamattomasti pohjois-pohjanmaalaiseen juhannuksen viettoon. Perinneherkun suosio näkyy myös Valion Oulun meijerissä, jossa Valio Luomu™ vanhanajan täysmaitoa pakataan juhannuksen alla nelinkertaisesti tavallista enemmän.

Juhannuksen perinneruoka vaatii vanhanajan maidon

Vanhanajan täysmaitoa, tilkka juustonjuoksutinta ja vähintään neljä tuntia hiljaisella lämmöllä hauduttelua. Näistä aineksista syntyy Pohjois-Pohjanmaan rakastettu perinneherkku, juhannusjuusto. Väriltään punertava ja maultaan makea juustokeitto ei ole vain jälkiruoka, vaan sitä syödään juhannuksena pitkin päivää.

Juhannusjuuston valmistus

Olennaisinta juhannusjuuston valmistuksessa on oikeanlaisen maidon valinta. Onnistunut lopputulos syntyy Valio Luomu™ vanhanajan täysmaidolla, jota ei ole homogenoitu ja jonka rasvapitoisuutta ei ole vakioitu. Maidossa on siis rasvaa saman verran kuin suoraan lehmästä lypsettynä, 4,1–4,4 %. Rasvapitoisuus vaihtelee lehmän rodun, sen syömän ravinnon ja vuodenajan mukaan.

– Tärkeää on myös, että maito on ennen juoksutteen lisäämistä 37–39-asteista. Tai lypsylämpöistä, kuten vanhoissa ohjeissa sanotaan, Valion Oulun meijerin ruokalassa työskentelevä, satoja juhannusjuustoja keittänyt Sisko Kuusisto naurahtaa.

Sesonkituotteesta koko kansan suosikiksi

Valion vanhanajan täysmaito on pakattu Valion Oulun meijerissä jo vuosien ajan. 2000-luvun alussa tuotteen valmistus oli vaarassa loppua hiipuneen kysynnän takia. Vanhanajan täysmaito poistettiinkin valtakunnallisesta myynnistä, mutta juhannusjuustoperinteen tukemiseksi sen valmistus jatkui Oulun korkeudella paikallisena sesonkituotteena.

– 2000-luvun edetessä täysrasvaisista maitotuotteista tuli taas suosittuja, ja vuonna 2011 päätimme kokeilla vanhanajan täysmaidon myymistä juhannuksen alla myös Oulun ulkopuolella. Tuote otettiin niin hyvin vastaan, että se palautettiin takaisin valikoimiin, Valion luomutuotteiden kategoriapäällikkö Mirva Tollet kertoo.

Joku saattaakin muistaa, kuinka aluksi vanhanajan täysmaito tuli myyntiin Valio Hilja™ nimisenä. Vuodesta 2013 lähtien se on kuulunut Valion luomutuotteisiin.

– Hyvin vähän käsitelty vanhanajan täysmaito on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat maitonsa mahdollisimman luonnollisena. Juhannusjuuston lisäksi se sopii hyvin ruoanlaittoon ja kahvin sekaan, Mirva Tollet vinkkaa.

Vanhanajan täysmaitoa, tilkka juustonjuoksutinta ja vähintään neljä tuntia hiljaisella lämmöllä hauduttelua.

Aikaa ja juhannusaaton taikaa – siinä juhannusjuuston resepti

Katso resepti

Vinkki: Juhannusjuuston kanssa maistuvat hillot, marjat tai ripaus kanelia, vaikka perinteisesti juustokeitto tarjotaan sellaisenaan ilman lisukkeita.

Katso videolta vinkit juhannusjuuston valmistamiseen

Juhannusjuustoa valmistaessa kotijuusto keitetään heraliemessä maltilla, jotta liemi punertuu ja karamellisoituu. Ulkonäöstään huolimatta juhannusjuuston maku on todella herkullinen ja vaiva palkitaan varmasti!

Tässä vielä lisää vinkkejä juhannuksen ruokiin sekä suomalaisilla perinteillä herkutteluun:

Juhannus 2019 I Juhannusruoat ja menut
Karjalanpiirakka ja munavoi – voiko parempaa yhdistelmää ollakaan?
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›