Suomessa kasvaa kahta karpalolajia: pikku- ja isokarpaloita. Lajien erona on nimenomaan marjan koko, ja pikkukarpalon marjat ovat noin puolet isokarpalon marjojen koosta. Kumpaakin lajia voi käyttää kaikissa tämän artikkelin resepteissä.
Karpaloa kasvaa lähes koko Suomessa. Isokarpalo viihtyy kaikkialla Suomen suoalueilla, lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia. Pikkukarpaloa kasvaa pääosin Pohjois-Suomessa.
Karpalon sesonki alkaa syyskuussa ja jatkuu lumen tuloon saakka. Karpalo on maultaan hapan, mutta pakkanen vähentää sen happamuutta. Karpaloita kannattaa siis lähteä poimimaan ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Marjoja voi kerätä vielä keväälläkin lumen sulaessa.
Usein karpaloiden pakastamiseen käytetään sokeria, jotta niiden maku ja väri säilyisi. Marjat pärjäävät kuitenkin hyvin myös ilman sokeria. Karpalot sisältävät C-vitamiinia ja antioksidantteja.
Kirpsakat karpalokakut
Karpalo on hapan marja. Sokeri taittaa marjan kirpeyttä, joten karpalo on täydellinen makupari makealle. Kinuski on mainio kaveri karpalolle esimerkiksi erilaisiin jälkiruokiin. Karpalo-kinuskimurukakku on maukas yhdistelmä rapeaa murutaikinaa, ihania marjoja ja herkullista kinuskia.
Joulun makuihin karpalo tuo ihanaa raikkautta. Kaneli, piparkakku ja karpalo yhdistyvät jouluisessa kerroskakussa. Jos haluat uutta makua tuttuun juustokakkuun, käytä karpaloa ja kinuskia. Karpalo toimii juustokakussa myös ilman kinuskia, yhdistettynä makeaan tuorejuustotäytteeseen.