Kirpeä karpalo

Pirteän punainen karpalo maistuu niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa: kakuissa, perinteisessä kiisselissä tai vaikka poroleivän päällä. Kurkkaa tästä herkulliset karpaloreseptit ja ole valmiina, kun pohdit, mitä tekisit karpaloista!

Suomessa kasvaa kahta karpalolajia: pikku- ja isokarpaloita. Lajien erona on nimenomaan marjan koko, ja pikkukarpalon marjat ovat noin puolet isokarpalon marjojen koosta. Kumpaakin lajia voi käyttää kaikissa tämän artikkelin resepteissä.

Karpaloa kasvaa lähes koko Suomessa. Isokarpalo viihtyy kaikkialla Suomen suoalueilla, lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia. Pikkukarpaloa kasvaa pääosin Pohjois-Suomessa.

Karpalon sesonki alkaa syyskuussa ja jatkuu lumen tuloon saakka. Karpalo on maultaan hapan, mutta pakkanen vähentää sen happamuutta. Karpaloita kannattaa siis lähteä poimimaan ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Marjoja voi kerätä vielä keväälläkin lumen sulaessa.

Usein karpaloiden pakastamiseen käytetään sokeria, jotta niiden maku ja väri säilyisi. Marjat pärjäävät kuitenkin hyvin myös ilman sokeria. Karpalot sisältävät C-vitamiinia ja antioksidantteja.

Kirpsakat karpalokakut

Karpalo on hapan marja. Sokeri taittaa marjan kirpeyttä, joten karpalo on täydellinen makupari makealle. Kinuski on mainio kaveri karpalolle esimerkiksi erilaisiin jälkiruokiin. Karpalo-kinuskimurukakku on maukas yhdistelmä rapeaa murutaikinaa, ihania marjoja ja herkullista kinuskia.

Joulun makuihin karpalo tuo ihanaa raikkautta. Kaneli, piparkakku ja karpalo yhdistyvät jouluisessa kerroskakussa. Jos haluat uutta makua tuttuun juustokakkuun, käytä karpaloa ja kinuskia. Karpalo toimii juustokakussa myös ilman kinuskia, yhdistettynä makeaan tuorejuustotäytteeseen.

Suussa sulavat karpalojälkiruoat

Viikonloppuillallisen jälkiruoaksi käyvät suussa sulavat mousset ja kiisselit. Karpalo- ja vaniljakiisselistä tehty kerroskiisseli on nopea ja vaivaton herkku. Kinuski ja karpalo täydentävät toisiaan kinuski-karpalomaljoissa, joissa yhdistyvät pehmeä kuohukerma ja maitorahka. Mantelilastut viimeistelevät annoksen.

Tuoreiden ja pakastettujen karpaloiden lisäksi myös kuivattuja karpaloita voi käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa. Herkullinen mousse sekä pehmoinen fudge syntyvät kätevästi kuivatuista karpaloista.

Suolaista kahvipöytään

Kirpeä karpalo sopii hyvin myös suolaisiin ruokiin ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi graavauksessa tai vaikka lisukkeena salaatissa. Kun kaipaat nopeaa, suolaista tarjottavaa kahvipöytään, kokeile herkullisia poro-karpaloleipiä.

Raaka-aine
Kokeile talven sesonkihedelmää: persimonia
Raaka-aine
Monipuolinen mustikka
Raaka-aine
Parhaat puolukkareseptit