Mango ja parhaat mangoreseptit

Tämä herkullinen hedelmä antaa odottaa itseään kypsyessään huoneenlämmössä, mutta palkitsee odottajan. Katso herkullisimmat mangoreseptit ja vinkit maistuvimpiin mangoruokiin.

Alun perin Etelä-Aasiasta kotoisin oleva, mehukkaan herkullinen trooppinen hedelmä on löytänyt tiensä pohjolan hedelmäosastojen uudeksi suosikiksi. Mango ei ole pelkästään maistuvan makea etelän hetelmä, vaan sillä on huomattava kulttuurillinen merkitys Aasian maissa. Mango on Intian kansallishedelmä ja mangoja käytetään useissa kulttuurillisissa ja uskonnollisissa seremonioissa. Kypsän mangon makuun päässeet suhtautuvat hekin suosikkihedelmäänsä rakkaudella.

Mangon satokausi määrittää, mistä parhaat mangot tulevat

Mango kasvaa parhaiten sellaisilla alueilla, joilla on selkeä sade- ja kuiva kausi.

Mangon satokausi keväällä: Keväällä mangoa tuodaan Suomeen Etelä-Amerikasta.

Mangon satokausi elo-joulukuussa: Syksystä talveen mangot saapuvat meille Espanjasta tai Israelista.

Mistä tunnistaa kypsän mangon?

Mangot myydään usein kaupassa raakana ja ne kypsyvät syöntikypsiksi huoneenlämmössä noin viikossa. Kypsä mango antaa painettaessa periksi ja sen kuori tuntuu aavistuksen nahkealta. Kypsä mango tuoksuu makealta jo ennen kuin sitä leikkaa. Leikatessa kypsästä mangosta tihkuu mehua.

Mangoja on vihreitä, keltaisia ja punertavia, joten väristä ei voi päätellä mangon kypsyyttä, vaan paras mittari on sormituntuma. Hyvän kypsyyden oppii tunnistamaan viimeistään raakaa mangoa maistettuaan, sillä silloin mango maistuu karvaalta.

Mangon kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla sen samaan pussiin omenan kanssa. Älä säilytä mangoa jääkaapissa, sillä se saattaa paleltua ja sen maku muuttua.

Hedelmäliha on herkkua

Mangon hedelmäliha on oranssia, mehevää ja makeaa. Tuoreesta mangosta käytetään sen herkullinen hedelmäliha. Kuori ja sisältä löytyvä siemen poistetaan. Mehevät mangopalat ovat herkkua jo sellaisenaan.

Missä ruoissa mango on parhaimmillaan?

Mango on monipuolinen raaka-aine sekä suolaiseen ruoanlaittoon, jälkiruokiin että leivontaan. Intialaisten juuriensa vuoksi mango on tuttu raaka-aine intialaisesta keittiöstä inspiroituneissa ruoissa.

Parhaat mangoreseptit: mango suolaisessa ruoanlaitossa

Mango inspiroi kokkeja sekä suolaisiin että makeisiin kokeiluihin. Karibian jättikatkarapu-chiliriisissä maistuu ihana, chilistä potkua saava mangosalsa. Reseptistä löytyvä salsa sopii myös salaatin raikastajaksi. Viikonlopuksi valmistuu vähän parempi nachos-salaatti, jossa trendihedelmä mango saa kaverikseen aina maistuvaa avokadoa ja texmex-henkeen sopivaa juustoista makua Valio Koskenlaskija® Ruoka cheddar -kastikkeesta. Intilalaisten kansallishedelmä pääsee oikeuksiinsa intialaisittain valmistettavassa broileri-mangoriisissä. Helppo AURA kanakastike puolestaan valmistuu puolessa tunnissa valmista mangososetta käyttämällä.

Mango sopii mainiosti seuraavien makuyhdistelmien kanssa

  • Mango & broileri: Mango tuo ihanaa makeutta suolaiseen ruoanlaittoon. Kokeile klassista mangobroileria.
  • Mango & chili: Makea mango ja potkua tuova chili sopivat toisilleen.
  • Mango & Valio AURA® sinihomejuusto: Yhdistelmä on ihana suolaisen ja makean liitto, jota voi kokeilla mm. keltaisen broileripiirakan muodossa.
  • Mango & maitotuotteet: Turkkilaisesta jogurtista, mangochutneysta ja currysta syntyy helppo mangokastike broilerille. Maidon ja turkkilaisen jogurtin kanssa mangosta valmistuu eksoottinen mangolassi.

Mangojuustokakkua vai hedelmä-pavlovaa? Mango jälkiruoissa ja leivonnassa

Mangojuustokakku on juustokakkujen raikas klassikko, joka tuo pilkistyksen tropiikin aurinkoa pöytään niin maullaan kuin värillään. Jäädytetty, vegaaninen mangokakku päästää tuoreen mangon maun pääosaan ja vie makunystyrät suorinta tietä kesään. Hedelmä-pavlovassa ja keväisessä hedelmärahkassa maistuvat mango ja muut tropiikin hedelmät.

Katso kaikki mangoreseptit

Täyteläinen välipala: chia-vanukas ja mangoa

Tuore mango maistuu mahtavalta lusikoitavan täyteläisen chia-vanukkaan kanssa. Herkullinen välipala syntyy maidossa turvotetuista chia-siemenistä ja kuutioiksi leikatuista mangoista.

P.S. mangon makuun pääset helposti myös maistamalla mangonmakuisia, valmiita välipalatuotteitamme.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›