Makeimmat mangoreseptit

Maistuisiko pala mangojuustokakkua? Vai kaipaatko vinkkejä, mistä tunnistat kypsän mangon? Katso tästä parhaat mangoreseptit sekä niksit hedelmän käsittelyyn!

Alun perin Etelä-Aasiasta kotoisin oleva, mehukkaan herkullinen trooppinen mango on löytänyt tiensä pohjolan hedelmäosastojen uudeksi suosikiksi. Mango ei ole kuitenkaan ole vain maistuvan makea etelän hedelmä, vaan Aasian maissa sillä on myös huomattava kulttuurillinen merkitys.

Mango kasvaa parhaiten sellaisilla alueilla, joilla on selkeä sade- ja kuivakausi. Keväällä mangoa tuodaan Suomeen Etelä-Amerikasta ja syksystä talveen mangot saapuvat meille Espanjasta tai Israelista.

Hedelmäliha on parasta herkkua

Mangon hedelmäliha on oranssia, mehevää ja makeaa. Tuoreesta mangosta käytetään sen herkullinen hedelmäliha. Kuori ja sisältä löytyvä siemen sen sijaan poistetaan. Mehevät mangopalat ovat herkkua jo sellaisenaan, mutta mango sopii mainiosti myös ruokaan ja leivontaan.

Mango jälkiruoissa ja leivonnassa

Mangojuustokakkua vai hedelmä-pavlovaa? Mangojuustokakku on juustokakkujen raikas klassikko, joka tuo pilkistyksen tropiikin aurinkoa pöytään niin maullaan kuin värillään. Jäädytetty, vegaaninen mangokakku päästää tuoreen mangon maun pääosaan ja vie makunystyrät suorinta tietä kesään. Hedelmä-pavlovassa ja keväisessä hedelmärahkassa taas maistuvat mango ja muut tropiikin hedelmät.

Katso kaikki mangoreseptit

Mango suolaisessa ruoanlaitossa

Mango inspiroi kokkeja sekä suolaisiin että makeisiin kokeiluihin. Karibian jättikatkarapu-chiliriisissä maistuu ihana, chilistä potkua saava mangosalsa. Reseptistä löytyvä salsa sopii myös salaatin raikastajaksi. Viikonlopuksi valmistuu vähän parempi nachos-salaatti, jossa trendihedelmä mango saa kaverikseen aina maistuvaa avokadoa ja texmex-henkeen sopivaa juustoista makua Valio Koskenlaskija® Ruoka cheddar -kastikkeesta.

Intilalaisten kansallishedelmä pääsee oikeuksiinsa intialaisittain valmistettavassa broileri-mangoriisissä. Helppo AURA kanakastike puolestaan valmistuu puolessa tunnissa valmista mangososetta käyttämällä.

Mistä tunnistaa kypsän mangon?

Mangot myydään usein kaupassa raakana ja ne kypsyvät syöntikypsiksi huoneenlämmössä noin viikossa. Mangoja on vihreitä, keltaisia ja punertavia, joten väristä ei voi päätellä mangon kypsyyttä, vaan paras mittari on sormituntuma.

Kypsä mango antaa painettaessa periksi ja sen kuori tuntuu aavistuksen nahkealta. Kypsä mango myös tuoksuu makealta jo ennen kuin sitä leikkaa. Leikatessa kypsästä mangosta tihkuu mehua. Hyvän kypsyyden oppii tunnistamaan viimeistään raakaa mangoa maistettuaan – silloin mango maistuu karvaalta. Jos mangon kypsyttämisen kanssa tulee kiire, laita mango samaan pussiin omenan kanssa.

Mangoja ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä jääkaapin kylmyys voi palelluttaa hedelmän ja muuttaa sen makua.

Mango sopii mainiosti seuraavien makuyhdistelmien kanssa

  • Mango & broileri: Mango tuo ihanaa makeutta suolaiseen ruoanlaittoon. Kokeile klassista mangobroileria.
  • Mango & chili: Makea mango ja potkua tuova chili sopivat toisilleen.
  • Mango & Valio AURA® sinihomejuusto: Yhdistelmä on ihana suolaisen ja makean liitto, jota voi kokeilla mm. keltaisen broileripiirakan muodossa.
  • Mango & maitotuotteet: Turkkilaisesta jogurtista, mangochutneysta ja currysta syntyy helppo mangokastike broilerille. Maidon ja turkkilaisen jogurtin kanssa mangosta valmistuu eksoottinen mangolassi.