Mehukas päärynä kasvattaa suosiotaan niin leivonnassa kuin ruoanlaitossa. Päärynän mieto maku on suloinen sellaisenaan ja siitä syntyvät herkulliset piirakat, kakut, jälkiruoat, salaatit ja hillot.
Päärynöitä on lajikkeesta riippuen monen värisiä ja kokoisia. Kypsänä päärynä on herkullisen mehukas ja miellyttävän miedon makuinen. Se on ihana lisä salaatissa, rahkassa tai smoothiessa ja sopii loistavasti erilaisiin leivonnaisiin.
Päärynöiden ja Valio AURA® juuston yhdistelmä on vastustamaton niin leivonnaisissa kuin salaateissa. Kokeile vaikkapa suklaista AURA päärynäpiirasta, AURA päärynänyyttejä tai AURA saksanpähkinä-päärynäsalaattia. Päärynät sopivat myös juustotarjottimelle sellaisenaan tai hillokkeena. Taivaallisen hyvää!
Juustokakkua, täytekakkua vai kuivakakkua? Päärynä taipuu monenlaiseen kakkuun ja näyttää hienolta myös koristeluissa. Mehevä päärynäpiirakka maistuu tietenkin vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Uunissa kypsytetyt päärynät ovat todellista herkkua. Päärynä on maukas lisä myös erilaisiin välipaloihin, kuten rahkaan, puuroon tai pannukakkuun.
Päärynäsalaattiin sopivat loistavasti pähkinät ja erilaiset juustot. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä tai nappaa tästä valmiiksi mietitty, Valio Koekeittiön testaama resepti.
Päärynäpuulajikkeita on tuhansia ja Suomessakin menestyviä lajeja kymmeniä. Etelä-Suomi on päärynän viljelyn pohjoisinta aluetta. Kaupalliseen käyttöön päärynää viljellään enimmäkseen Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa.
Päärynäpuut ovat terveitä ja pitkäikäisiä, mutta aikaisin keväällä kukkivina ne ovat alttiita hallalle. Suomessa menestyviä lajikkeita ovat esimerkiksi Aunen päärynä, Bessemjanka, Jukka, Kustavi, Olga, Pepi ja Tohtorin päärynä.
Päärynä kestää varastointia noin 1–2 kuukautta, ja siksi kotimaista päärynää on saatavilla parhaiten syys-lokakuussa. Kaupasta ostettu päärynä kypsyy kotona huoneenlämmössä parissa päivässä.