Tiesitkö, että jouluhalon historia juontaa kelttiläiseen talvipäivänseisauksen perinteeseen? Tuolloin etsittiin ja poltettiin iso halko vuoden lyhimmän päivän kunniaksi. Sittemmin halko on muuttunut kakuksi, jolla herkutellaan jouluna erityisesti Ranskassa ja eräissä ranskankielisissä maissa.
Viime vuosina jouluhalosta on innostuttu myös Suomessa, eikä ihme. Jälkiruoan metsäinen tunnelma sopii hyvin suomalaiseen joulupöytään, minkä lisäksi suomalaiset tunnetusti rakastavat kääretorttuja.
Näin teet jouluhalon
Jouluhalko tehdään kääretortturullasta, josta leikataan muutama pala irti oksantyngiksi halon päälle tai sivulle. Lopuksi kakku kuorrutetaan ja koristellaan. Jätä kuitenkin oksantynkien leikkauspinta kuorruttamatta – näin halon ”vuosirenkaat” jäävät hauskasti näkyviin. Halon voi täyttää ja koristella oman maun mukaan, joten siitä saa helposti sopivan jälkiruoan monenlaiseen joulupöytään.
Tässä jouluhalkoreseptissä maistuu suklaan lisäksi jouluinen luumu-kanelirahka. Yksinkertaisimmillaan koristelu syntyy, kun juovitat suklaakuorrutuksen haarukalla ja sihtaat päälle kaakaojauhetta.