Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Raclette ja fondue – lämpimät juustoherkut

Raclette ja fondue – lämpimät juustoherkut
Aino Laakso
Viestintäpäällikkö

Aino ylimitoittaa aina juhlatarjoilut ja harkitsee ehkä vielä yhden varakakun tekemistä.

Juusto yhdistää ihmisiä: sen maailmasta voi keskustella tuntikausia samanhenkisten herkuttelijoiden kanssa. Ja miksei samalla juustoa nauttien, etenkin kun lämpimät juustoherkut raclette ja fondue ovat porukalla pöydän ääressä valmistettavia ja nautittavia ruokalajeja.

Raclette valmistuu pöydässä

Racletten seurassa ei ikävysty. Siinä jokainen ruokailija saa osallistua ruoan syntyyn ja nauttia sitä odotellessa sulavan juuston ihanista aromeista.

Racletten valmistustapa on peräisin Sveitsin vuoristopaimenilta, jotka sulattivat juustoa nuotion loimussa ja kaapivat sitä leipiensä päälle. Ruokalajin nimi tuleekin juuri tästä, ranskaksi racler tarkoittaa kaapia. Nykyään raclette valmistuu kätevästi sähköisessä raclettegrillissä, jonka pienissä pannuissa juuston sulattaminen käy helposti.

Sveitsissä ruokalajiin on olemassa oma raclettejuusto, mutta meillä Suomessa kotimaisista juustoista racletteen soveltuvat esimerkiksi Valio Emmental (sinileima tai punaleima), Valio Turunmaa®, tai Valio Luostari®. Juustoa varataan n. 150 g ruokailijaa kohden ja tarjolla voi olla useampia juustolajeja.

Racletten kanssa tarjotaan perinteisesti keitettyjä perunoita, maustekurkkuja, hillosipuleita tai muita kirpeitä lisukkeita sekä vaaleaa leipää. Tarjolla voi olla myös ilmakuivattua kinkkua tai muuta lihaleikkelettä.


Mitä jälkiruoaksi racletten ja fonduen kanssa?

Raclette ja Fondue ovat tuhtia syötävää, joten kannattaa tarjota raikkaan viileä päätös aterialle. Nämä jälkiruoat voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi odottelemaan.

Tip icon

Kokeile raclettea tai fondueta makeana

Jälkiruokaraclette

Paloittele tarjoiluun tarvittava määrä leipäjuustoa kuutioksi. Laita juustopaloja raclettepannuun, kaada päälle hiukan Valio kuohukermaa tai Valio Vanilla™ vaniljakastiketta. Kuumenna 2-3 minuuttia raclettegrillissä. Nauti hillon kera.

Jälkiruokafondue suklaasta

Perinteisen fonduen idea istuu mainiosti myös jälkiruoaksi aterialle. Sulatettuun suklaaseen voi dipata marjoja, tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, vaahtokarkkeja, keksejä tai pullaa. Kokeile illallisen kruununa Suklaafondueta.Search