Siirry sisältöön
Työikäiset

Uni ja ravitsemus

Uni ja ravitsemus
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ravinto, uni ja liikunta ovat hyvinvoinnin tärkeimpiä peruspilareita. Ravitsemuksella tunnetusti tiedetään olevan liikuntaa tukevia vaikutuksia, mutta miten ravitsemus liittyy uneen? Voiko palauttavaa yöunta edistää tietynlaisella ravinnolla?

Vasta viime vuosien aikana on alettu ymmärtää unen merkitystä palautumisessa ja työkyvyn ylläpitämisessä. Suurin osa palautumisesta tapahtuukin nukkumisen aikana. Aikuinen tarvitsee unta keskimäärin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Nukuttu tuntimäärä ei ole ainoa hyvien yöunien mittari, vaan myös unen laatu on vähintään yhtä tärkeää. Lyhyempikestoinen laadukas uni onkin usein palauttavampaa kuin pidempikestoinen huonolaatuinen uni.

Ravitsemussuosituksien mukaisella monipuolisella ja terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa hyviin yöuniin. Hyvin nukutun yön ja palauttavan unen kannalta ruokavaliossa merkityksellisintä on kokonaisuus, ei niinkään yksittäiset valinnat. Ruokavalion kokonaisuus voi vaikuttaa esimerkiksi kehonpainoon ja ruoansulatuskanavan toimintaan, jotka puolestaan heijastuvat uniterveyteen. Ylipaino altistaa muun muassa uniapnealle, johon liittyvät hengityskatkokset heikentävät unen laatua. Ruoansulatuskanavaan liittyvän närästyksen aiheuttama polttava tunne rinnassa pitää hereillä ja häiritsee nukahtamista. On siis hyvä katsoa ruokavalion keskeiset asiat kuntoon myös uniterveyden näkökulmasta.

Joidenkin ravintoaineiden saannilla saatetaan hienosäätää ruokavaliota unen kannalta optimaaliseksi. Näistä tärkeimmiksi tekijöiksi nousevat tietyt juomat, joista tarkemmin artikkelin loppupuolella.

Ateriarytmi auttaa vireystilan säätelyssä

Aamupalalla alkava ateriarytmi edesauttaa säännöllistä syömistä. On myös näyttöä siitä, että aamiaisen syöminen parantaa vireystilaa aamupäivällä. Olisikin ihanteellista, että olisimme päivän aikana virkeitä ja aktiivisia, jolloin illemmalla tulisi tunne aidosta väsymyksestä.

Tip icon

Kolmen kohdan muistilista parempiin yöuniin:

  • Säännöllinen ateriarytmi auttaa vireystilan säätelyssä.
  • Liikunta parantaa unen laatua. Ulkoile ja liiku mieluiten jo iltapäivällä. Raskas liikunta illalla voi pitää virkeänä vielä nukkumaanmenoaikaan.
  • Jos uni ei tule, älä yritä nukahtaa väkisin. Nouse sängystä tai lue kirjaa, ja kokeile nukahtamista hetken päästä uudelleen.

Search