Ristiäiskakku

Ristiäiskakku

1 h 25 min
keskitaso
212 kcal / 100g
2
3

Mansikkarahkatäytteinen kakku on kätevä valmistaa ja se sopii monenlaisiin juhliin. Se on marjaisen raikas, ei liian makea. Kokoa kakku edellispäivänä vuokaan ja hyydytä jääkaapissa. Kakun voi myös pakastaa. Koristele kakku vasta tarjoilupäivänä.

Ainekset

15 annosta

Kakkupohja

3
(luomu)kananmunaa
1 dl
sokeria
1 dl
vehnäjauhoja
½ dl
perunajauhoja
1 tl
leivinjauhetta

Kostutus

1/2 - 3/4 dl
½ tl
vaniljasokeria

Täyte

4
liivatelehteä
3 ½ dl
mansikoita (soseena 2 1/2 dl)
1 dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
2 prk (à 200 g)
2 dl
¾ dl
mansikkahilloa

Pinnalle

2 dl
2 tl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
3 - 5 dl
mansikoita
minttusuklaarouhetta tai nonparelleja

Ohje

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi nuolijalla.
  2. Kaada taikina 2 1/2 litran voideltuun ja korppujauhotettuun, tasapohjaiseen vuokaan.
  3. Paista 175 asteessa uunin alaosassa kypsäksi, n. 35 min. Mikäli paistat kakun pinnoitetussa vuoassa, uunin lämpötila saa olla alempi: alussa 175 asteessa 10 min, sen jälkeen alenna lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä n. 25 min.
  4. Kumoa hieman jäähtyneenä. Halkaise pohja täysin jäähtyneenä keskeltä.
  5. Vuoraa vuoka (jossa pohja on paistettu) tuorekelmulla. Pane kakkupohjan päällimmäinen puolisko ylösalaisin vuokaan. Kostuta leikkauspinta (varsinkin reunoilta) vaniljamaidolla. Jos tarjoat kakun samana päivänä tai jos pidät kosteammasta täytekakusta, käytä kostutukseen 3/4 dl vaniljamaitoa.
  6. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään n. 5 min ajaksi.
  7. Soseuta mansikat (myös pakastemansikat käyvät). Lisää sokerit. Anna maustua hetki. Lisää mansikkarahka. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Purista liivatelehdistä vesi. Sulata ne kiehuvan kuumaan maitoon (1 rkl). Sekoita seos huolella marjarahkaan. Yhdistä siihen lopuksi kermavaahto.
  8. Kaada täyte vuokaan. Kostuta kakkupohjan toinen puolisko leikkauspinnalta. Sivele leikkauspintaan myös mansikkahillo. Nosta levy täytteen päälle paistopinta ylöspäin. Peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
  9. Kumoa kakku vuoasta tarjoiluvadille. Vaahdota kerma. Mausta sokereilla. Koristele kakku kermavaahdolla, levitä se lusikalla tai pursota. Lisää kakun päälle lohkottuja mansikoita. Ripota pinnalle minttusuklaarouhetta tai nonparelleja.

Vinkki

* Kakun voi pakastaa. Käytä tällöin kostutukseen vain 1/2 dl maitoa, koska pakastettaessa kakku mehevöityy enemmän. Nosta jääkaappiin sulamaan tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuorruta ja koristele vasta ennen tarjoilua.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
212 kcal
Proteiini
5 g
Hiilihydraatit
23 g
Rasva
11 g
Suola
0,1 g
Ravintokuitu
1 g
Kalsium
60 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)