Juusto ja olut - parhaat yhdessä

Makuhermoja kutkuttelevat juustonautinnot yhdistetään usein viineihin. Mutta tiesitkö, että myös olut tuo juustojen parhaat puolet esiin?

Olut antaa juustolle luonnetta

Oluen ja juuston onnistuneen liiton syy löytyy maltaisen juoman aromista. Oluen hapokkuus saa juuston rasvaisuuden ja suolaisuuden elämään, juusto puolestaan korostaa oluen pehmeyttä ja hedelmäistä makeutta.

Tasapainoisten yhdistelmien löytämisessä auttaa muutaman perusohjeen seuraaminen. Juoma valitaan juuston mukaan: miedoille juustoille sopii mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, kun taas voimakasmakuisen juuston seuraksi voi ottaa vahvemman oluen. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen, ja samalla alkoholi leikkaa juuston rasvaista makua. Rasvaiset ja voimakkaat juustot saavatkin hyvän seuralaisen esimerkiksi belgialaisista ale-oluista, joissa alkoholia on 6-12 prosenttia.

Näin onnistut juusto- ja olutmaistajaisissa

Juusto- ja olutmaistajaiset on hyvä teema esimerkiksi illanistujaisiin ystävien kanssa. Onnistuminen on helppoa: tarjoa vieraillesi juustopöytä, johon on valittu sekä pehmeitä että kovia juustoja. Poista pakkauskääreet, kelmuta juustot ja temperoi niitä tunnista kahteen ennen tarjoilua. Juuston tulee olla tarjoiltaessa pehmeää ja suussa sulavaa. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, sillä maku siirtyy helposti juustosta toiseen samaa veistä käyttäessä.

Tarjoile olut viileähkönä, ns. kellarilämpötilassa, jolloin sen maut ja hedelmäisyys pääsevät paremmin esille. Pienten pullokokojen ansiosta maisteltavaksi voi varata useampia olutlaatuja: stoutia, erilaisia lagereita, pilsneriä, alea ja portteria. Yhdestä pullosta riittää maistiainen useammallekin osallistujalle.

Tarjoile juustojen kanssa hillokkeita, suklaata, paahdettuja pähkinöitä sekä vaaleahkoa leipää – niillä korostat juustojen ja oluiden omia makuja, mutta pidät pöydän antimet runsaana. Vältä juustopöydässä voimakkaan tulisia, suolaisia tai hapokkaita lisukkeita. Valion herkuttelujuustot maistuvat myös tarjoilupöydän pikkusuolaisissa, kuten piiraissa, suolaisissa kekseissä, juustosalaatissa tai grissineissä.

Olutsuosituksia Valion juustoille


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi