Juusto ja olut - parhaat yhdessä

Makuhermoja kutkuttelevat juustonautinnot yhdistetään usein viineihin. Mutta tiesitkö, että myös olut tuo juustojen parhaat puolet esiin?

Olut antaa juustolle luonnetta

Juusto on yksi ruokapöytiemme monipuolisimmista elintarvikkeista. Ei siis ihme, että juusto on tuttu myös hyvien juomien ystäville. Viinin ja juuston liitosta puhutaan paljon, mutta turhan vähälle huomiolle jäänyt olut sopii monien juustojen seuralaiseksi vielä viiniäkin paremmin.

Kuten Valion keittiömestari Jani Lamminperä sanoo, sulavan pehmeä juusto ja hennosti poreileva olut järjestävät suussa todelliset juhlat.

“Sulavan pehmeä juusto ja hennosti poreileva olut järjestävät suussa todelliset juhlat.”

Valitse juoma juuston mukaan

Miksi olut sitten sopii niin hyvin juustoille? Syy löytyy maltaisen juoman aromista. Oluen hapokkuus saa juuston rasvaisuuden ja suolaisuuden elämään, juusto puolestaan korostaa oluen pehmeyttä ja hedelmäistä makeutta.

Tasapainoisten yhdistelmien löytämisessä auttaa muutaman perusohjeen seuraaminen. Miedoille juustoille valitaan mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, voimakasmakuisen juuston seuraksi voi ottaa vahvemman oluen. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen, ja samalla alkoholi leikkaa juuston rasvaista makua. Rasvaiset ja voimakkaat juustot saavatkin hyvän seuralaisen esimerkiksi belgialaisista ale-oluista, joissa alkoholia on 6-12 prosenttia.

Vehnäolut ja vuohenjuusto on olutpiireissä klassikkostatusta nauttiva yhdistelmä, joka sopii myös jälkiruoaksi.

Näin onnistut juusto- ja olutmaistajaisissa

Juusto- ja olutmaistajaiset on helppo ja nopea tapa tehdä illanistujaisista piirun verran hauskemmat. Onnistuminen on helppoa: tarjoa vieraillesi juustopöytä, johon on valittu sekä pehmeitä että kovia juustoja. Poista pakkauskääreet, kelmuta juustot ja temperoi niitä tunnista kahteen ennen tarjoilua. Juuston tulee olla tarjoiltaessa pehmeää ja suussa sulavaa. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, sillä maku siirtyy helposti juustosta toiseen samaa veistä käyttäessä.

Tarjoile olut viileähkönä, ns. kellarilämpötilassa, jolloin sen maut ja hedelmäisyys pääsevät paremmin esille. Pienten pullokokojen ansiosta maisteltavaksi voi varata useampia olutlaatuja: stoutia, erilaisia lagereita, pilsneriä, alea ja portteria. Yhdestä pullosta riittää maistiainen useammallekin osallistujalle.

Tarjoile juustojen kanssa hillokkeita, suklaata, paahdettuja pähkinöitä sekä vaaleahkoa leipää – niillä korostat juustojen ja oluiden omia makuja, mutta pidät pöydän antimet runsaana. Vältä juustopöydässä voimakkaan tulisia, suolaisia tai hapokkaita lisukkeita. Käytä Valion herkuttelujuustoja myös tarjoilupöydän pikkusuolaisissa, kuten piiraissa, lämpimissä voileivissä, juustosalaatissa tai ­crissineissä.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi