Syksyllä sadonkorjuun aikaan juurekset ovat parhaimmillaan. Nappaa maukkaat juuresreseptit talteen ja herkuttele kauden antimilla.
Monikäyttöiset juurekset maistuvat keitoissa, salaateissa, padoissa, sämpylöissä ja jopa jälkiruoissa – ja toki juureksia voi napostella myös sellaisenaan. Parhaimmillaan juurekset ovat syksyllä sadonkorjuun aikaan. Niiden mieto, mutta herkullinen maku säilyy jopa puoli vuotta hyvin säilöttynä, suojassa valolta ja kuumuudelta.
Ravinteikkaat juurekset ovat paitsi edullisia, myös ekologisia, sillä niitä tuotetaan lähellä ja niiden kasvatus kuormittaa vähän ympäristöä. Kokosimme kokeiltavaksesi listan sesongin herkullisimpia reseptejä.
Upea syvänpunainen punajuuren väri saa jopa pastan hehkumaan lautasella. Herkullisempaa pastaa saa etsiä, sillä pinjansiemenet ja lusikoitava Valio Viola tuorejuusto AURA ovat täydelliset makukaverukset punajuurelle.
Uuniruoat maistuvat taas syksyllä, kun päivät alkavat viilentyä. Hasselbackan klassikkoresepti saa uutta twistiä, kun käytät perunoiden sijaan kauden juureksia: porkkanaa, palsternakkaa ja punajuurta. Kokkaus on helppoa, sillä juurekset tarvitsee vain kuoria, ja ripotella päälle leipämuru sekä AURA juusto. Mausta suolalla ja voisulalla – voilá, loppukesän tuoreet maut ei paljon muuta kaipaakaan.
Syksyn näyttävin juures tuo väriä pimeneviin syysiltoihin. Loihdi upean väriset kasvispihvit etikkapunajuurista tai kypsäksi keitetyistä, tuoreista punajuurista. Kesäkurpitsasta tehty sitruunainen jogurttikastike maistuu raikkaalta juuri paistettujen pihvien kera. Tee lisukkeeksi salaatti tai paista voissa sesongin perunoita.
Monipuoliset juurekset sopivat ruokien lisäksi kakkuihin ja sämpylöihin. Juuresleivät ovat täyttävää purtavaa, sillä ne sisältävät porkkanan ja palsternakan lisäksi härkäpapurouhetta. Viimeistele kaapista löytyvillä täytteillä ja nauti välipalana tai iltapalana.
Syksy on lämpimien sosekeittojen aikaa. Voimakas inkivääri ja tulinen chili korostavat porkkanan ja bataatin makeutta, joten tässä sopassa makuyhdistelmä on kohdillaan. Sosekeitto valmistuu nopeasti, ja jos teet hieman reilumman annoksen, voit pakastaa loput kiireisten iltojen varalle.
Lämmittävä borssikeitto on syksyn maistuvin keitto, joka valmistuu hitaasti kypsytellen. Keittoa on helppo valmistaa isompi satsi illallisvieraille, tai säästää osa pakastimeen hätävaraksi. Lusikoi valmiin keiton päälle nokare Oddlygood Dream Fraichea ja koristele tuoreella persiljalla.
Syksyllä porkkana saa maistua ihan kaikkialla, myös kakussa. Vähähiilihydraattinen porkkanakakku on herkullinen ja kätevä jälkiruoka illalliskutsuihin, sillä se sopii myös gluteenia ja sokeria välttävien ruokavalioon. Kruunaa kakku sitruunanmakuisella kuorrutuksella ja koristele raastetulla porkkanalla.
Makean suolainen Tarte Tatin -piirakka luonnistuu myös punajuuresta ja nauriista. Valmista taikina ja anna vetäytyä jääkaapissa sillä aikaa, kun kokkaat juurestäytteen. Voissa pyöritellyt juurekset saavat makean vivahteen hunajasta. Murustele valmiin piirakan päälle AURA juustoa ja mausta tuoreella timjamilla.