Kokataan lasten kanssa

Ruoanlaitosta nauttiminen ei katso ikää, vaan se on riemukasta puuhaa pienestä pitäen. Lasten kanssa kokkaaminen on hauskaa ja palkitsevaa! Kokkailuun lasten kanssa on kuitenkin syytä varata riittävästi aikaa.

Lapset ovat luontaisesti kiinnostuneita uusista asioista ja haluavat viettää aikaa vanhempiensa kanssa. Ruoanlaitto ja leipominen lasten kanssa on mukavaa ajanvietettä koko perheelle. Samalla lapset oppivat kokeilemaan uusia ruoka-aineita, maistelemaan, haistelemaan ja käyttämään luovuutta. Muista varata riittävästi aikaa ja rentoa asennetta. Tärkeintä on yhdessä tekeminen - lopputulos saa näyttää siltä että pikkukokit ovat olleet apuna keittiössä!

Miten saada lapsi syömään

Uusia makuja kannattaa maistattaa lapsille sinnikkäästi useamman kerran. Uusien makujen opettelu ei tapahtu hetkessä. Napostelun sijaan kiinnitä huomiota ateriarytmiin ja rauhoitettuihin ruokailuhetkiin. Reipas ulkoilu ennen ruokailua lisää ruokahalua. Pienten lasten vanhemmat voivat kokeilla värikkäitä sormiruokakasviksia, joita lapsen on hauska itse tutkia ja maistella. Isompienkin lasten kannattaa antaa vapaasti maistella, haistella ja tutkia erilaisia ruoka-aineita. Makukoulu, eli ruokaan ja makuihin tutustuminen aistien avulla, voidaan toteuttaa omassa kotikeittiössä. Makukoulun tarkoitus on kasvattaa lapsista ennakkoluulottomia ruoan suhteen. Lisää vinkkejä siitä, miten lasta voi innostaa maistamaan ja syömään, ja lisätietoa Makukoulusta löydät Valion sivuilta.

Lasten kanssa kokkaaminen on hauskaa ja palkitsevaa.

Lasten kanssa keittiössä

Perheen arki helpottuu, kun lapset siirtyvät syömään samaa ruokaa kuin aikuiset. Ota lapset mukaan keittiöön ja ruoanlaittoon. Itsetehty ruoka maistuu jännästi aina hieman paremmalta! Bataattiuunilohi valmistuu kätevästi koko perheelle. Aikuisten annos voidaan maustaa suolalla ja muilla vahvemmilla mausteilla. Pienikin lapsi osaa jo nyppiä tuoreen tillin tillikastikkeeseen, maustaa ja sekoittaa. Myös koko perheen kalakeitto valmistuu kaikille yhdellä reseptillä. Isompien kalakeittoon voidaan lisätä tuorejuustoa tai ruokakermaa. Lapselle annetaan mielenkiintoisempia ja vaativampia tehtäviä taitojen karttuessa. Koululainen osaa jo kuoria kalakeittoon keittojuurekset, pilkkoa varovaisesti veitsellä, hämmentää keittoa liedellä ja kattaa pöydän. Vanhempien tulee toki aina olla turvana ja apuna vaarallisemmissa työvaiheissa. Tomaattiset minilihapullat tai helpot jauhelihapihvit ovat astetta hauskempi suolainen arkiruoka; lapsi pääsee upottamaan kädet jauhelihataikinaan.

Valio Koskenlaskija® mozzarella on helppokäyttöinen koko perheen suosikkijuusto, jota on saatavilla sekä viipaleena että raasteena. Siitä syntyy käden käänteessä herkullisia ruokia moneen makuun. Margaritapizzellat, jauheliha-tomaattienchiladat tai mehevät broilerileivät maistuvat taatusti koko perheelle niin kotoisissa kisakatsomoissa kuin tavallisena yhteisenä iltapalanakin.

Lapsille leipominen ja jälkiruokien tekeminen on erityisen mieluista. Esimerkiksi porkkanalettujen, kaurapannarin ja juustosconesien taikinat valmistuvat helposti sekoittamalla. Pienet leipurit voidaan ottaa myös mukaan taputtelemaan Onnin raejuustoteeleivät. Vaniljasarvien voitelu ja sokerirakeiden ripottelu onnistuu kaikilta – vaikeinta lienee valmiiden leivonnaisten odotus! Isommat lapset osaavat pyöritellä omenasoseella mehevöitetyt kaura-omenasämpylät ja paistaa sadepäivän pannarit mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Lopuksi harjoitellaan yhdessä siivousta.

Koululaisten helpot välipalat

Jääkaappiin kannattaa varata helposti ja nopeasti koulun jälkeen valmistuvia ja nautittavia välipaloja. Jääkaapin alahyllyille voi laittaa odottamaan raaka-aineet vaikka meheviin kinkku-juustoleipiin tai täyttäviin raejuusto-kalkkunaleipiin. Myös marjaisan rahkavälipalan sekoittaminen Valio maitorahkasta, marjoista, sokerista ja myslistä luonnistuu kouluikäiseltä itsenäisesti. Seuraavan päivän aamu- tai välipalan voi valmistella jo edellisenä iltana lapsen kanssa. Jyväinen tuorepuuro tai luumuinen tuorepuuro lasista tekeytyvät jääkaapissa yön yli ja ovat aamulla valmiita nautittaviksi. Ruokaisammat kotitekoiset pitaleivät tehdään lapselle valmiiksi, mutta reipas koululainen valitsee täytteet jääkaapista oman maun mukaan.