Smoothie – helppo ja nopea välipala

Smoothiet, smoothiekulhot eli smoothie bowlit ja pirtelöt ovat monen suosikkeja. Eikä ihme, sillä nopeasti syntyvät juomat ja kulhot kätkevät sisälleen paljon makua sekä reippaasti hedelmiä, marjoja tai kasviksia.

Smoothiet ovat raikkaita juomia, jotka sopivat mainiosti aamupalaksi, brunssille, kevyeksi lounaaksi sekä välipalaksi. Lisäksi juomat ovat oivia hellepäivän virkistäjiä. Katso herkulliset smoothiereseptit!

Smoothie, pirtelö vai fruity?

Yksinkertaisesti selitettynä näin: pirtelö surautetaan jäätelöstä ja marjoista, hedelmistä tai vaikka suklaasta. Smoothie piimästä, rahkasta, jogurtista tai mehusta sekä marjoista, kasviksista tai hedelmistä. Fruity simppelisti vain hedelmistä, marjoista ja mehusta.

Viherpirtelö on nimensä mukaisesti usein vihreää. Viherpirtelön voi tehdä esimerkiksi salaatista, avokadosta, pinaatinlehdistä, kurkusta, varsiselleristä tai lehtikaalista. Myös erilaiset hedelmät, kuten omena ja meloni sopivat hyvin viherpirtelöön. Nesteeksi käy tuore- tai täysmehu.

Raikkaita smoothieta

Nämä värikkäät smoothiet sopivat loistavasti aamuun ja iltapäivän välipalaksi. Kokeile vaikka hedelmäsmoothieta, mansikkasmoothieta, marjasmoothieta tai pehmeää vihersmoothieta. Jos nälkä on kova, kannattaa napata mukaan smoothie, joka sisältää jotain proteiinipitoista, kuten rahkaa.

Lisää smoothieita

Kauniita smoothie bowleja

Smoothiekulhot ovat tuttu näkyä kahviloiden ja ravintoloiden aamiaisilta ja brunsseilta. Perusidea smoothiekulhossa on sama kuin smoothieissakin: raaka-aineet blenderiin pyöräytys tasaiseksi. Smoothiekulhoissa nestettä on kuitenkin vähemmän, jolloin rakenne jää hieman paksummaksi. Tällöin smoothie kannattelee päälle tulevia ihania ripotteita, kuten marjoja, hedelmäpaloja, mysliä, pähkinöitä tai siemeniä.

Täyteläisiä pirtelöitä

Pirtelöt ovat smoothieita tuhdimpia, jäätelöpohjaisia juomia. Kokeile jälkiruokana tai vaikka kuuman kesäpäivän makeana herkkuna. Lupaamme, että friikkipirtelö ja unelmapirtelö taltuttavat kovemmankin makeannälän!

Vinkit smoothien valmistamiseen

  • Kaada neste ensimmäisenä tehosekoittimen eli blenderin pohjalle.
  • Jäiset marjat ja hedelmät viilentävät smoothien ja tuovat juomaan pirtelömäisyyttä.
  • Tutustu tehosekoittimen käyttöohjeisiin ja tarkista, onko koneessa jäämurska-asetus jääpalojen ja jäisten marjojen tai hedelmien murskaamiseen.
  • Älä anna jäisten marjojen ja hedelmien seistä pitkään blenderissä, jotteivät ne jäädy isoksi paakuksi.
  • Laita smoothien sekaan tarpeeksi nestettä, jotta juomasta tulee sileää ja rakenteeltaan juotavaksi sopivaa.