Sommelierin viinisuositukset Valion juustoille

Juusto saa viinin laulamaan, sanovat ranskalaiset. Parhaimmillaan viini ja juusto tuovat esiin toistensa parhaat puolet. Poimi viinisuositukset ja ideat – ja järjestä vaikka oma juustotasting! 

Valion herkuttelujuustot kera täsmäviinien

Juustoja ja viinejä yhdistellessä kaksi makumaailmaa kohtaa ja toimii yhdessä. Juusto voi esimerkiksi korostaa viinin hedelmäisyyttä tai tanniinisuutta. Sommelier Kalle Naatula valitsi Valion herkuttelujuustoille sopivat viinit yhdessä Valion oman juustoasiantuntijan Vesa Liedeksen kanssa. Yhdistelmät ovat niin hyviä, että niitä  kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kotioloissa! Juusto-viiniparit esitellään miedoimmasta kohti voimakkaampia makuja. Tämä on toimiva etenemisjärjestys myös kotitastingissa.

1.   Kermainen Valio Turunmaa® ja roseekuplivaa

Oletko koskaan yhdistänyt kuohuviiniä ja kermajuustoa? Kannattaa kokeilla! Kun juuston kermainen tekstuuri kohtaa puolikuivan kuohuviinin kuplat, molempien aromit pääsevät oikeuksiinsa! Pehmeä ja kermainen Valio Turunmaa® on hyvin perinteinen suomalainen kermajuusto, jonka kermaisuus toppuuttelee pirteän ja hedelmäisen roseekuohuviinin hapokkuutta.

Valio Turunmaa®, kypsytysaika vähintään 1,5 kk

Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2017, Alkon tuotenumero 573317

2. Kristallinen Valio Keisarinna ja hedelmäinen Riesling

Valio Keisarinna® on ainoa lajissaan: pitkään kypsytetty, puolikova herkuttelujuusto, jonka maussa on samaa hienostunutta karamellimaisuutta ja hedelmäisyyttä kuin kovissa italialaisissa juustoissa.  Kuninkaalliseen seuraan sopivat monenlaiset viinit, mutta kun hedelmäisyyttä löytyy sekä juustosta että viinistä, ne täydentävät toisiaan. Hedelmäisen mineraalinen  Riesling onkin erinomainen valinta Valio Keisarinna® juuston pariksi.

Valio Keisarinna®, kypsytysaika vähintään 7 kk

Grans-Fassian Catherina Riesling 2015, Alkon tuotenumero 584377

3. Valio Alppi Kreivi® ja tyylikäs Chardonnay

Valio Alppi Kreivi® on vivahteikas vuoristojuusto, jota juustomestarimme ovat kypsyttäneet vähintään 8 kuukauden ajan. Näin juusto saa runsaan ja syvän makunsa. Bergkäse-tyyppisten juustojen historia ulottuu aina keskiajalle asti.  Sommelier Kalle parittaisi juuston runsaan paahteisen chardonnayn kanssa, joka korostaa juuston hapokkuutta. Vuoristojuustomme seuraan sopisivat hyvin myös tuhdit punaviinit tai Madeira.

Valio Alppi Kreivi®,  kypsytysaika vähintään 8 kk

Joseph Drouhin Rully Blanc 2017, Alkon tuotenumero 573407

4. Valio Mustaleima™ ja marjaisa luomupunaviini

Valio Mustaleima™ on vähintään 9 kuukautta kypsytetty itkevä emmental. Valion juustomestarit kypsyttivät ensimmäisen emmentaljuuston jo vuonna 1908 sveitsiläismestarin opein.  Valio Mustaleima™ emmentalin pähkinäisyys ja suolaisuus nousevat esiin marjaisan ja raikkaan hapokkaan itävaltalaisviinin seurassa. Viinissä ei ole tanniinisuutta, joka voisi jyrätä juuston herkät aromit. Viini on sekä luomu, biodynaaminen että vegaaninen.

Valio Mustaleima™, kypsytysaika vähintään 9 kk

Beck Ink 2017, Alkon tuotenumero 919217

5. Valio Juhla® cheddar ja hilloinen alkuviini

Valio Juhla® cheddar saa hienostuneen makunsa kypsyessään Valio Juustomestarien hellässä huomassa vähintään 16 kuukauden ajan. Näin syntyy vanhalle cheddarille tyypillinen mureneva rakenne. Cheddarjuustollemme valittu viinipari on täynnä raikkaan marjaisaa hilloisuutta – juuston kyljestä usein löytyvä hilloke tarjoillaankin nyt pullotetussa muodossa. Viini on biodynaaminen natural- eli alkuviini Ranskasta.

Valio Juhla® Cheddar, kypsytysaika vähintään 6 kk

Fabien Jouves Haute Côt(e) de Fruit Malbec 2018, Alkon tuotenumero 944767

6. Valio AURA® ja jalohomeinen jälkiruokaviini

Valio AURA® on suomalainen, pitkään kypsytetty sinihomejuusto. Makean ja suolaisen liitto on taivaallinen. Suomalaisomisteisen Château Carsinin jalohomeinen ja makean aromaattinen Cadillac sopiikin sinihomejuuston seuraan erinomaisesti. Helppo muistisääntö tälle yhdistelmälle on homeiselle homeista!

Valio AURA®, kypsytysaika vähintään 1,5 kk

Château Carsin Cadillac 2011, Alkon tuotenumero 941404 (tilausvalikoima)

Lisää puhetta juustoista – kuuntele Piece of Cheese -podcastit

Jaksoissa keskustellaan erilaisista juustotyypeistä, juustojen maistelun taidosta sekä siitä, millaista juustomestarin työ käytännössä on. Jaksot ovat kuunneltavissa Radioplayn kautta!

Huomioi lisukkeet, kun tarjoilet juustoja viinin kanssa

Kun juustotarjoilun haluaa rakentaa viiniystävälliseksi, kannattaa kiinnittää huomiota lisukkeisiin. Viinin kannalta parhaita lisukkeita ovat kypsät päärynät ja viikunat . Monesti juustojen seurana nähtävät omenat ja viinirypäleet sen sijaan saattavat voimistaa punaviinin tanniineita, jolloin viinin ja juuston yhdistelmä voi maistua karvaalta. Tästä syystä myös happamammat hillokkeet kannattaa jättää toiseen kertaan. Hyvä leipä tai voileipäkeksit kuuluvat olennaisena osana juustopöytään. Tarjolle voi asettaa myös pähkinöitä, jotka maistuvat monien juustojen kera.

Viinivinkit Valion juustoille:

Miten löytää omat suosikkiyhdistelmät?

Haluatko etsiä omat suosikkiyhdistelmäsi viineistä ja juustoista? On olemassa muutamia perussääntöjä, joiden tunteminen helpottaa juustoviinien valintaa.

Tasapareja ja vastakohtia

Viinejä ja juustoja valitessa kannattaa suosia tasavertaisia pareja. Kevyt viini viihtyy lempeän juuston seurassa, kun taas roteva juusto vaatii viiniltäkin luonteikkuutta. Toisaalta perussääntöihin kuuluu myös, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Huoneenlämpöinen, suolainen sinihomejuusto muodostaa hurmaavan liiton viilennetyn, makean jälkiruokaviinin kanssa.

Punaista vai valkoista?

Punaviini on perinteinen ja hyvä valinta juuston kumppaniksi. Punaviini sopii yleisesti ottaen parhaiten yhteen kovien ja kypsien juustojen kanssa. Kun tarjolla on useampia eri vahvuisia juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeähkö punaviini.

Keveät ja vaaleat juustot viihtyvät valkoviinin seurassa. Sen hapokkuus taittaa hienostuneella tavalla juuston rasvaisuutta. Kuivat ja puolikuivat, aromikkaat ja hedelmäiset valkoviinit sopivat erityisen hyvin juustojen makumaailmaan.

Viinejä ja juustoja tarjotessa on hyvä varata vieraille myös alkoholiton juomavaihtoehto.

Makeaa ja kuohuvaa

Monet juustot ovat edukseen makeiden jalohomerypäle- ja jälkiruokaviinien kuten trockenbeerenauslesen tai sauternesin kera. Jos juustotarjotin koostuu monenlaisista juustoista, kannattaa juomaksi valita portviini. Se sopii erinomaisesti yhteen hyvin erilaistenkin juustojen kanssa.

Myös kuohuviini ja samppanja sopivat juustojen seuraan. Ne muodostavat hienon yhdistelmän kovan ja kypsän juuston, kuten pitkään kypsytetyn Valio Salaneuvos® Vanhempi goudan kanssa. Makea kuohuviini sopii myös Valio AURA® sinihomejuuston kumppaniksi.

Laatulasi on osa viininautintoa

Hyvä viinilasi on kirkas, oikean muotoinen ja riittävän suuri. Viinilasin reuna on myös riittävän ohut.  Laatulasissa viini näyttää, tuoksuu ja maistuu paremmalta. Arvokkaita viinilaseja kannattaa hoitaa hyvin ja pestä käsin. Usein rasvaisen astianpesuharjan sijaan viinilasit on hyvä pestä hellävaraisesti pesusienellä.

Lisää luettavaa juustoista

Ruokavinkit
Juusto ja olut – parhaat yhdessä
Ruokavinkit
Paraneeko juusto vanhetessaan? Juustoasiantuntijan vinkit kypsyysasteiden maisteluun
Ruokavinkit
Juustotasting kotona — näin onnistut