Monikäyttöinen suppilovahvero

Suppilovahvero on yksi suosituimmista ruokasienistä, eikä suotta. Melko helposti tunnistettava suppilovahvero kasvaa kuusimetsissä suurina ryhminä ja sen satokausi on suhteellisen pitkä. Suppilovahveroita voi käyttää kokkaamisessa lukemattomilla eri tavoilla.

Suppilovahvero on kestävä ja runsaskasvuinen ruokasieni, joka kasvaa yleisenä Etelä-ja Keski-Suomessa. Harvinaisempi se on pohjoisessa, mutta suppilovahveroita voi löytää jopa Tunturi-Lapista. Suppilovahvero palkitsee poimijansa, sillä sieni kasvaa suurina ryhminä, vuodesta toiseen samassa paikassa. Kun kerran löydät hyvän suppilovahveroapajan, kannattaa painaa paikka mieleen tulevia satokausia varten!

Näin tunnistat suppilovahveron

Suppilovahvero on nuorena väriltään kellanruskea, vanhemmiten tummemman ruskea. Helpoiten sienen tunnistaa sen lakista, joka on 2–8 senttiä leveä, nimensä mukaisesti suppilomainen. Aivan nuorimpien sienten lakki on vielä kupera. Lakin alapinta on poimuinen ja poimut näyttävät lähes heltoilta. Nuorilla suppilovahveroilla poimut ovat keltaisia tai vaalean kellanruskeita, vanhemmilla harmaita. Sienen jalka on ontto, ohut ja 4–8 senttiä pitkä. Nuorena jalka on kellertävä, mutta vanhemmilla sienillä jalan väri muuttuu vihertävänkeltaiseksi.

Suppilovahveroiden satoaika ulottuu elokuun lopulta joulukuulle, aivan lumen ja kovien pakkasten tuloon asti. Sienet suosivat kuusikoita, havumetsiä ja sekametsiä. Usein suppilovahverot piiloutuvat sammaleeseen.

Suppilovahveroiden käsittely

Suppilovahveroiden puhdistaminen käy nopeasti. Multainen tyvi kannattaa leikata metsässä pois, jottei kotiin kulkeudu turhaa roskaa. Koska suppilovahvero on nimensä mukaisesti suppilo, saattaa sienen sisälle joskus eksyä lehtiä tai multaa. Sienen jalka kannattaa halkaista lakkiin asti, jolloin suppilon saa putsattua sudin avulla.

Puhdistetut suppilovahverot eivät vaadi esikäsittelyä, vaan voit lisätä ne suoraan pannulle.

Suppilovahveroiden säilöminen pakastamalla tai kuivaamalla

Suppilovahverot säilyvät useamman päivän tuoreena kuivassa ja viileässä paikassa. Jos haluat säilöä suppilovahveroita, se onnistuu parhaiten pakastamalla tai kuivaamalla. Ennen pakastamista sieniä kannattaa paistaa kuivalla pannulla, kunnes niistä irtoaa suurin osa nesteestä. Jäähdytä sienet ja pakasta ne kerta-annoksina pakastepusseihin tai -rasioihin.

Suppilovahveroiden kuivaaminen onnistuu kasvikuivurilla, kiertoilmauunissa, saunan lauteilla tai lattialämmityksen päällä.

Maukkaita keittoja, piiraita ja muhennoksia

Miedon makuinen suppilovahvero sopii mainiosti erilaisiin muhennoksiin, piiraisiin ja keittoihin. Kokeile suppilovahveroa myös pitsatäytteenä, muurinpohjalettujen välissä tai sämpylätaikinassa.

Näin kuivaat suppilovahverot ilman kasvikuivuria

  1. Puhdista sienet.
  2. Aseta suppilovahverot väljästi leivinpaperin päälle joko saunan lauteille tai lattialämmityksen päälle lattialle. Anna sienten kuivua pari päivää, kunnes ne ovat rutikuivia.
  3. Pakkaa kuivat sienet kannellisiin tölkkeihin tai ilmatiiviisiin pusseihin. Säilytä huoneenlämmössä ja valolta suojattuna.
Raaka-aine
Herkullinen kantarelli
Raaka-aine
Monipuoliset sienet
Raaka-aine
Herkuttele kaalilla ympäri vuoden