Miten maitojauheet valmistetaan?
Valion maitojauheet valmistetaan tuoreesta maidosta poistamalla maidosta sen sisältämää vettä. Kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet jäävät maitojauheeseen.
Laktoosittoman maitojauheen alle 0,1 % laktoosipitoisuus on saavutettu Valion patentoimalla menetelmällä, jolla valmistetaan myös Valio Eila®tuotteet.
Valion rasvaton maitojauhe valmistetaan homogenoimattomasta maidosta. 15 % rasvaa sisältävä Valio laktoositon kevyt maitojauhe valmistetaan homogenoidusta maidosta.
Näin valmistat maitojauheesta maitoa
Valion maitojauheista ja vedestä valmistetaan rasvatonta maitoa tai laktoositonta kevytmaitoa sekoittamalla maitojauhetta veteen:
|
Jauhetta 1 litraan vettä |
Valio rasvaton maitojauhe |
2 dl |
Valio laktoositon kevyt maitojauhe |
2,5 dl |
Tilavuus- eli desimitta-annostuksiin vaikuttaa se, kuinka ilmavaa jauhe on. Rasvaa sisältävä, laktoositon kevyt maitojauhe on hiukan ilmavampaa eli rakenteeltaan kevyempää kuin rasvaton maitojauhe.
|
1 dl painaa |
Valio rasvaton maitojauhe |
55 g |
Valio laktoositon kevyt maitojauhe |
44 g |
Keittiövaakaa ja painomittoja käyttäen molemmista Valion maitojauheista valmistetaan maitoja samalla annostuksella: 100 g maitojauhetta sekoitetaan 1 litraan vettä.
Maitojauhe ruoanlaitossa: täyteläisyyttä keittoihin, puuroihin ja uuniruokiin
Valmistettavasta ruoasta riippuen maitojauhetta käytetään joko maidoksi valmistettuna tai suoraan muihin aineisiin sekoitettuna.
Keittoihin, juuressoseisiin ja puuroihin maitojauhe kannattaa lisätä kypsennyksen lopussa. Näin ruoka ei pala helposti pohjaan. Maitojauheen avulla valmistuvat esimerkiksi herkullinen banaani-saksanpähkinäpuuro ja samettinen palsternakkasosekeitto. Uuniruoissa, kuten laatikoissa, pannukakuissa ja uunijuustossa maitojauhe on mukana alusta lähtien. Testaa vaikka ihanan mehevää omenapannaria tai Ahvenanmaan pannukakkua.
Maitojauhe leivonnassa ja jälkiruoissa: makua ja rakennetta
Leivonnassa maitojauhe tekee leivonnaisista tasaisen kuohkeita, lisää niihin väriä ja tuo täyteläistä makua. Maitojauhetta voi käyttää myös leivonnaisten voitelussa kananmunan sijaan. Valmiit leivonnaiset säilyvät mehevinä, koska jauhe sitoo kosteutta. Esimerkiksi briossisämpylätvalmistuvat helposti maitojauheen avulla.
Maitojauhe on oivallinen aineosa myös välipalajuomiin, vanukkaisiin ja makeisiin. Kokeile maitojauhetta esimerkiksi puolukka-kookossmoothiessa. Makean ystävä ihastuu limellä maustettuun crème brûlée -vanukkaaseen ja kookostryffeleihin.