Jauheet

Maitojauhe on maitoa kätevässä ja hyvin säilyvässä muodossa. Käytännöllinen tuote ei vaadi kylmäsäilytystä ja sopii ruoanlaittoon monella tavalla. Mökiltä, retkiltä ja venereissuilta tuttu tuote sopii myös jokapäiväiseen käyttöön ja ruoanlaittoon kotikeittiössä.

Maitojauheet

Valion maitojauheet ovat klassikkotuotteita, jotka ovat olleet myynnissä jo 1950-luvulta lähtien. Valikoimassa on kaksi erilaista jauhetta: laktoositon kevyt maitojauhe ja rasvaton maitojauhe.

Miten maitojauheet valmistetaan?

Valion maitojauheet valmistetaan tuoreesta maidosta poistamalla maidosta sen sisältämää vettä. Kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet jäävät maitojauheeseen.

Laktoosittoman maitojauheen alle 0,1 % laktoosipitoisuus on saavutettu Valion patentoimalla menetelmällä, jolla valmistetaan myös Valio Eila®tuotteet.

Valion rasvaton maitojauhe valmistetaan homogenoimattomasta maidosta. 15 % rasvaa sisältävä Valio laktoositon kevyt maitojauhe valmistetaan homogenoidusta maidosta.

Näin valmistat maitojauheesta maitoa

Valion maitojauheista ja vedestä valmistetaan rasvatonta maitoa tai laktoositonta kevytmaitoa sekoittamalla maitojauhetta veteen:

Jauhetta 1 litraan vettä
Valio rasvaton maitojauhe 2 dl
Valio laktoositon kevyt maitojauhe 2,5 dl

Tilavuus- eli desimitta-annostuksiin vaikuttaa se, kuinka ilmavaa jauhe on. Rasvaa sisältävä, laktoositon kevyt maitojauhe on hiukan ilmavampaa eli rakenteeltaan kevyempää kuin rasvaton maitojauhe.

1 dl painaa
Valio rasvaton maitojauhe 55 g
Valio laktoositon kevyt maitojauhe 44 g

Keittiövaakaa ja painomittoja käyttäen molemmista Valion maitojauheista valmistetaan maitoja samalla annostuksella: 100 g maitojauhetta sekoitetaan 1 litraan vettä.

Mihin tilanteisiin maitojauhe sopii?

Hyvin säilyvät ja painoltaan kevyet maitojauheet ovat omiaan olosuhteissa, joissa kylmäsäilytystila on rajallista tai sitä ei ole ollenkaan.

  • Mökille
  • Veneeseen
  • Retkille ja vaelluksille
  • hätävaraksi, kun maidon kulutus taloudessa on oikein pientä tai suurta

Valion maitojauheet liukenevat nopeasti nesteeseen ja sopivat siksi hyvin esimerkiksi kahvimaidon korvaajaksi. Avattu maitojauhepakkaus säilyy tiiviisti suljettuna huoneenlämmössä kolme kuukautta.

Maitojauhetta ei kannata säästää vain erityistilanteisiin, vaan sille löytyy monia käyttötapoja kotikeittiössä.

Maitojauhe ruoanlaitossa: täyteläisyyttä keittoihin, puuroihin ja uuniruokiin

Valmistettavasta ruoasta riippuen maitojauhetta käytetään joko maidoksi valmistettuna tai suoraan muihin aineisiin sekoitettuna.

Keittoihin, juuressoseisiin ja puuroihin maitojauhe kannattaa lisätä kypsennyksen lopussa. Näin ruoka ei pala helposti pohjaan. Maitojauheen avulla valmistuvat esimerkiksi herkullinen banaani-saksanpähkinäpuuro ja samettinen palsternakkasosekeitto. Uuniruoissa, kuten laatikoissa, pannukakuissa ja uunijuustossa maitojauhe on mukana alusta lähtien. Testaa vaikka ihanan mehevää omenapannaria tai Ahvenanmaan pannukakkua.

kaikki reseptit maitojauheesta

Maitojauhe leivonnassa ja jälkiruoissa: makua ja rakennetta

Leivonnassa maitojauhe tekee leivonnaisista tasaisen kuohkeita, lisää niihin väriä ja tuo täyteläistä makua. Maitojauhetta voi käyttää myös leivonnaisten voitelussa kananmunan sijaan. Valmiit leivonnaiset säilyvät mehevinä, koska jauhe sitoo kosteutta. Esimerkiksi briossisämpylätvalmistuvat helposti maitojauheen avulla.

Maitojauhe on oivallinen aineosa myös välipalajuomiin, vanukkaisiin ja makeisiin. Kokeile maitojauhetta esimerkiksi puolukka-kookossmoothiessa. Makean ystävä ihastuu limellä maustettuun crème brûlée -vanukkaaseen ja kookostryffeleihin.

kaikki reseptit maitojauheesta