Munkit

Munkit

Rapeapintaiset ja sisältä pehmeät munkit kuuluvat etenkin vappuun. Tuoreet, itse paistetut munkit ovat vastustamaton herkku. Paistaminen vaatii hieman huolellisuutta, mutta Valio Koekeittiön vinkeillä onnistut varmasti.

Munkit

Munkit ovat varmasti vapun suosituin leivonnainen. Paista munkit kokonaisina ja täytä hillolla tai pyörittele taikinasta munkkirinkilöitä. Munkkitaikina tehdään käytännössä samalla tavalla kuin pullataikina, sillä munkki on uppopaistettu pulla.

Rahkamunkit

Kun munkkitaikinaan lisää rahkaa, munkkeihin tulee vienon hapokas maku ja lisää mehevyyttä. Rahkamunkkeihin sopii maustamattoman maitorahkan tilalle myös esimerkiksi sitruunan makuinen maustettu rahka, jolloin saat sitruunamunkkeja. Myös appelsiinimunkkien taikinassa maistuu rahka.

Pikamunkit

Pikamunkkien taikina kohotetaan leivinjauheella, minkä ansiosta ne syntyvät tavallisia munkkeja nopeammin. Pienen pullan muotoon pyöriteltyjä pikamunkkeja kutsutaan myös delimunkeiksi.

Munkkien kuorrutus ja koristelu

Tee munkeista vielä astetta herkullisemmat kuorruttamalla ja koristelemalla ne. Esimerkiksi berliininmunkit tunnetaan kauniin vaaleanpunaisesta kuorrutuksestaan. Kuorrutuksena voi käyttää voi-tuorejuustoseosta, vesi-tomusokeriseosta, suklaata tai kinuskia.

Anna munkkien jäähtyä ennen kuorruttamista, jotta kuorrute ei sula leivonnaisen päältä. Kuorruttaminen onnistuu helpoiten, kun kastat munkin päälipinnan lämpimään kuorrutteeseen.

Jos haluat vielä koristella munkit esimerkiksi karkeilla tai nonparelleilla, tee se heti kuorruttamisen jälkeen. Näin koristeet tarttuvat kuorrutteen pintaan. Jos taas haluat pursottaa kuorrutteen päälle suklaata koristeeksi, odota ensin, että kuorrute jähmettyy.

Kuorruttamisen sijaan munkit voi myös täyttää! Herkullinen täyte syntyy makeista Valio Viola® tuorejuustoista, Valio crème fraîchesta ja sokerista.

Vinkit munkkien paistoon

Uppopaistettavien leivonnaisten valmistuksessa kannattaa varata kaikki tarvittavat välineet valmiiksi esille, jotta paistaminen sujuu jouhevasti, rauhallisesti ja turvallisesti. Varaa paistopisteelle reikäkauha, talouspaperilla päällystetty lautanen, jossa öljystä nostetut leivonnaiset valutetaan ja kattilan kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä. Ota valmiiksi esille myös sokerilautanen sokerikuorrutusta varten ja tarjoiluastia. Kun olet paistanut munkit, siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin pulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan. Älä ikinä kaada öljyä viemäriin, vaan hävitä se pullossa sekajätteen mukana.

Energiatarpeesi