Munkit tekevät vapun

Rapeapintaiset, sokerilla kuorrutetut ja sisältä pehmeät munkit kuuluvat vappuun. Haukkaa rohkeasti, sillä nyt ei haittaa, vaikka suupielet menevät sokeriin!

Olisiko vappu entisensä ilman makeita munkkeja ja perinteistä vappujuomaa, simaa? Tuskinpa. Nyt on siis herkuttelu sallittu – ja jopa suotavaa!

Vappumunkkien lyhyt oppimäärä

Munkit ovat käytännössä uppopaistettuja pullia, joten kuohkean munkkitaikinan valmistus noudattelee samoja periaatteita pullataikinan valmistuksen kanssa. Perinteisten munkkien valmistus vie hieman aikaa, mutta tuoreen, vastapaistetun munkin maku palkitsee leipojansa. Psst! Samoin kuin pullat, myös munkit onnistuvat hyvin gluteenittomana ja vegaanisena versiona.

Pikamunkit vai perinteiset?

Kiireiselle vappuleipurille suosittelemme leivinjauheella kohotettavia pikamunkkeja, joita myös delimunkeiksi kutsutaan. Jos kaipaat hauskaa tarjoiluvinkkiä, kokeile sujauttaa pikamunkit vartaisiin vaahtokarkkien ja marjojen kaveriksi. Triplasti vappuhyvää!

Mehevät rahkamunkit

Tiesitkö, että rahka lisää munkkien mehevyyttä ja antaa munkkeihin vienon hapokasta makua? Rahkamunkit syntyvät paitsi maustamattomasta rahkasta, myös Valio maustetusta rahkasta. Kokeile vaikka sitruuna- tai appelsiinimunkkeja!

Kinuskikissan latte-rahkamunkit

Näillä Kinuskikissan rahkamunkeilla pääsee nopeasti ihanan sokeristen vappuherkkujen makuun, sillä taikina tehdään ilman hiivaa ja on heti paistovalmis. Kuorrute toimii maun viimeistelijänä ja tietenkin silmäkarkkina.

Berliininmunkit ja muut täytetyt munkit

Rakastatko munkkien kuorrutetta? Silloin valintasi on ihanat berliininmunkit tai superherkulliset vaniljamunkit. Vapun nopeimmat munkit puolestaan valmistetaan croissanteista. Viimeistele pehmeällä tuorejuustovaahdolla ja sokeroi halutessasi.

Vinkit munkkien paistoon

Uppopaistettavien leivonnaisten valmistuksessa kannattaa varata kaikki tarvittavat välineet valmiiksi esille, jotta paistaminen sujuu jouhevasti, rauhallisesti ja turvallisesti.

Varaa paistopisteelle reikäkauha, talouspaperilla päällystetty lautanen, jossa öljystä nostetut leivonnaiset valutetaan ja kattilan kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä. Ota valmiiksi esille myös tarjoiluastia ja sokerilautanen sokerikuorrutusta varten.

Munkkien paistaminen

 1. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kypsennykseen käytettävän öljyn määrä riippuu padan tai kattilan koosta, mutta sitä tulee olla pohjalla vähintään 4 cm verran.
 2. Kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170–180 astetta), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1–2 minuutissa.
 3. Varo öljyn ylikuumenemista. Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä.
 4. Paista munkit muutama kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Munkkien sokerointi

 1. Munkit tulee sokeroida lämpiminä, jotta sokeri tarttuu niiden pintaan.
 2. Pyöritä munkit sokerissa lautasella tai paperipussissa.
 3. Jos sokeri on imenyt itseensä liikaa paistorasvaa eikä enää tunnu tarttuvan munkkien pintaan, vaihda sokeri uuteen.

Munkkien kuorruttaminen ja koristelu

 1. Anna munkkien jäähtyä ennen kuorruttamista, jotta kuorrute ei sula leivonnaisen päältä. Kuorruttaminen onnistuu helpoiten, kun kastat munkin päälipinnan lämpimään kuorrutteeseen.
 2. Jos haluat vielä koristella munkit esimerkiksi karkeilla tai nonparelleilla, tee se heti kuorruttamisen jälkeen. Näin koristeet tarttuvat kuorrutteen pintaan. Jos taas haluat pursottaa kuorrutteen päälle suklaata koristeeksi, odota ensin, että kuorrute jähmettyy.
 • Katso vinkit munkkien valmistamiseen videolta!

  Näin teet täydellisen munkkitaikinan ja paistat munkit sisältä meheviksi ja päältä rapeiksi!

Munkkien paistoöljyn uudelleenkäyttö ja hävittäminen

Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan.

Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin, vaan hävitä se tyhjässä öljypullossa sekajätteen mukana.

Sesonki
Sima ja vappujuomat
Sesonki
Vappupiknik nostattaa vapputunnelman
Sesonki
Vappukakku kattaa ilon