Katso vinkit munkkien valmistamiseen videolta!
Näin teet täydellisen munkkitaikinan ja paistat munkit sisältä meheviksi ja päältä rapeiksi!
Rapeapintaiset, sokerilla kuorrutetut ja sisältä pehmeät munkit kuuluvat vappuun. Haukkaa rohkeasti, sillä nyt ei haittaa, vaikka suupielet menevät sokeriin!
Olisiko vappu entisensä ilman makeita munkkeja ja perinteistä vappujuomaa, simaa? Tuskinpa. Nyt on siis herkuttelu sallittu – ja jopa suotavaa!
Munkit ovat käytännössä uppopaistettuja pullia, joten kuohkean munkkitaikinan valmistus noudattelee samoja periaatteita pullataikinan valmistuksen kanssa. Ja samoin kuin pullat, myös munkit onnistuvat hyvin gluteenittomana tai vegaanisena versiona. Perinteisten munkkien valmistus vie hieman aikaa, mutta tuoreen, vastapaistetun munkin maku palkitsee leipojansa.
Kiireiselle vappuleipurille suosittelemme leivinjauheella kohotettavia pikamunkkeja, joita myös delimunkeiksi kutsutaan. Jos kaipaat hauskaa tarjoiluvinkkiä, kokeile sujauttaa pikamunkit vartaisiin vaahtokarkkien ja marjojen kaveriksi. Triplasti vappuhyvää!
Tiesitkö, että rahka lisää munkkien mehevyyttä ja antaa munkkeihin vienon hapokasta makua? Rahkamunkit syntyvät paitsi maustamattomasta rahkasta, myös Valio maustetusta rahkasta. Kokeile vaikka sitruuna- tai appelsiinimunkkeja!
Vapun nopeimmat munkit valmistetaan croissanteista. Viimeistele pehmeällä tuorejuustovaahdolla ja sokeroi halutessasi. Näitä on pakko kokeilla!
Uppopaistettavien leivonnaisten valmistuksessa kannattaa varata kaikki tarvittavat välineet valmiiksi esille, jotta paistaminen sujuu jouhevasti, rauhallisesti ja turvallisesti.
Varaa paistopisteelle reikäkauha, talouspaperilla päällystetty lautanen, jossa öljystä nostetut leivonnaiset valutetaan ja kattilan kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä. Ota valmiiksi esille myös tarjoiluastia ja sokerilautanen sokerikuorrutusta varten.
Näin teet täydellisen munkkitaikinan ja paistat munkit sisältä meheviksi ja päältä rapeiksi!
Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan.
Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin, vaan hävitä se tyhjässä öljypullossa sekajätteen mukana.
Tee munkeista vielä astetta herkullisemmat kuorruttamalla ja koristelemalla ne. Esimerkiksi berliininmunkit tunnetaan kauniin vaaleanpunaisesta kuorrutuksestaan. Kuorrutuksena voi käyttää voi-tuorejuustoseosta, vesi-tomusokeriseosta, suklaata tai kinuskia.