Sokeriset munkit tekevät vapusta vapun

Rapeapintaiset ja sisältä pehmeät munkit kuuluvat vappuun. Tuoreet, itse paistetut munkit ovat vastustamaton herkku. Paistaminen vaatii hieman huolellisuutta, mutta Valio Koekeittiön vinkeillä onnistut varmasti.

Munkit ovat varmasti vapun suosituin leivonnainen. Paista munkit kokonaisina ja täytä hillolla tai pyörittele taikinasta munkkirinkilöitä. Munkkitaikina tehdään käytännössä samalla tavalla kuin pullataikina, sillä munkki on uppopaistettu pulla. Munkit onnistuvat myös vegaanisena versiona.

Cronut-munkki – vapun helpoin ja herkullisin hittimunkki

Cronut eli cronitsi yhdistää croissantin ja donitsin. Kun mukaan lisätään vielä ainekset vappusuosikista munkista, syntyy cronut-munkki, joka pehmeällä vadelma- ja kinuskituorejuustovaahdolla täytettynä hurmaa vappukansan.

Kuuluuko munkkien paistaminen sinun vappuperinteisiisi? Kokeile tänä vuonna oikotietä munkkionneen. Valmiista raakapakasteena myytävistä croissanteista syntyvät vapun helpoimmat ja rapeimmat munkit. Croissant-taikina pyöräytetään tällä kertaa donitsirinkulan muotoon. Uppopaistaminen tekee munkista munkin, joten niin nämäkin herkut paistetaan öljyssä – sisältä pehmeiksi ja päältä rapeiksi. Croissant-taikinan ansiosta lopputulos on ihanan lehtevä.

Kun väliin pursotetaan vielä kinuskinen tai vadelmainen tuorejuustovaahto, vappuherkuttelijan unelma on valmis.

Vinkki: todellinen herkkusuu sokeroi nämäkin munkit heti paistamisen jälkeen.

Koko komeus vaatii vain kuusi raaka-ainetta ja noin tunnin verran aikaa. Testaatko helppoa hittireseptiä jo vappuetkoille?

Katso resepti

P.S. Munkkien kanssa toimii loistavasti pinkki sitruunajuoma eli pink lemonade. Etenkin Amerikassa suosittuun juomaan puristetaan reilusti tuoretta sitruunaa, joka tekeekin juomasta ihanan raikasta.

Pikamunkit

Pikamunkkien taikina kohotetaan leivinjauheella, minkä ansiosta ne syntyvät tavallisia munkkeja nopeammin. Pienen pullan muotoon pyöriteltyjä pikamunkkeja kutsutaan myös delimunkeiksi. Tarjoiluvinkki: Pikamunkit voi pujottaa vartaisiin vaahtokarkkien ja marjojen kanssa. Triplasti vappuhyvää!

Rahkamunkit

Tiesitkö, että jos munkkitaikinaan lisää rahkaa, munkkeihin tulee vienon hapokas maku ja lisää mehevyyttä. Rahkamunkkeihin sopii maustamattoman maitorahkan tilalle myös esimerkiksi sitruunan makuinen maustettu rahka, jolloin saat sitruunamunkkeja. Myös appelsiinimunkkien taikinassa maistuu rahka.

Täytetyt munkit

Täytetyt munkin syntyvät, kun pyöreän munkin sisään pursotetaan ennen paistamista sileällä pursotintyllalla tasaista, paistamiseen soveltuvaa hilloa.

Vinkit munkkien paistoon

Uppopaistettavien leivonnaisten valmistuksessa kannattaa varata kaikki tarvittavat välineet valmiiksi esille, jotta paistaminen sujuu jouhevasti, rauhallisesti ja turvallisesti. Varaa paistopisteelle reikäkauha, talouspaperilla päällystetty lautanen, jossa öljystä nostetut leivonnaiset valutetaan ja kattilan kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä. Ota valmiiksi esille myös sokerilautanen sokerikuorrutusta varten ja tarjoiluastia.

Itse paistetut munkit ovat vastustamaton herkku

Munkkien paistaminen

 1. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kypsennykseen käytettävän öljyn määrä riippuu padan tai kattilan koosta, mutta sitä tulee olla pohjalla vähintään 4 cm verran.
 2. Kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170–180 astetta), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1–2 minuutissa.
 3. Varo öljyn ylikuumenemista. Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä.
 4. Paista munkit muutama kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Näin paistat munkit sisältä meheviksi ja päältä rapeiksi!

 • Katso vinkit munkkien valmistamiseen videolta!

  Näin teet täydellisen munkkitaikinan ja paistat munkit sisältä meheviksi ja päältä rapeiksi!

Munkkien sokerointi

 1. Munkit tulee sokeroida lämpiminä, jotta sokeri tarttuu niiden pintaan.
 2. Pyöritä munkit sokerissa lautasella tai paperipussissa.
 3. Jos sokeri on imenyt itseensä liikaa paistorasvaa eikä enää tunnu tarttuvan munkkien pintaan, vaihda sokeri uuteen.
Kuka pystyy syömään sokerimunkin nuolaisematta huuliaan?

Munkkien kuorrutus ja koristelu tekee munkeista silmäkarkkia

Tee munkeista vielä astetta herkullisemmat kuorruttamalla ja koristelemalla ne. Esimerkiksi berliininmunkit tunnetaan kauniin vaaleanpunaisesta kuorrutuksestaan. Kuorrutuksena voi käyttää voi-tuorejuustoseosta, vesi-tomusokeriseosta, suklaata tai kinuskia.

Näin kuorrutat munkit:

 1. Anna munkkien jäähtyä ennen kuorruttamista, jotta kuorrute ei sula leivonnaisen päältä. Kuorruttaminen onnistuu helpoiten, kun kastat munkin päälipinnan lämpimään kuorrutteeseen.
 2. Jos haluat vielä koristella munkit esimerkiksi karkeilla tai nonparelleilla, tee se heti kuorruttamisen jälkeen. Näin koristeet tarttuvat kuorrutteen pintaan. Jos taas haluat pursottaa kuorrutteen päälle suklaata koristeeksi, odota ensin, että kuorrute jähmettyy.

Vai pitäisikö tänä vappuna kokeilla churromunkkeja?

Munkkien paistoöljyn uudelleenkäyttö ja hävittäminen

Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan.

Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin, vaan hävitä se tyhjässä öljypullossa sekajätteen mukana.

Munkkien kanssa maistuu tunnetusti sima.
Katso simaohjeet ja vapun muut juomasuositukset sekä vinkit piknikille ja brunssille!
Vappubrunssi
Vappujuomat
Vappupiknik
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›