Siirry sisältöön
Ruokajuhlat

Joulubrunssilla nautiskellaan pitkän kaavan mukaan

Joulubrunssi

Raikkaat ja juhlavat salaatit

Ihanan raikas päärynäsalaatti on näyttävä ja maukas tarjottava loppuvuoden juhliin. Sinihomejuuston ja päärynän klassinen yhdistelmä saa lisämakua karamellisoiduista pekaanipähkinöistä ja granaattiomenan siemenistä. Trendikäs mosaiikkisalaatti tuo uutta kulmaa juustotarjottimeen, kun Keisarinna-juusto ja vihreät oliivit asetellaan shakkiruudukon muotoon, päälle kaadetaan loraus laadukasta oliiviöljyä ja ruudukko viimeistellään ripauksella mustapippuria. Myös omenasta, selleristä ja saksanpähkinöistä sekoiteltu Waldorfin salaatti maistuu mahtavalta joulun aikaan. Raikas ja rapea lisuke toimii mainiona makuparina suolaisemmille brunssiherkuille.  

Naposteltavat ja pikkusuolaiset 

Kukapa olisi vielä viime jouluna uskonut, että suolakurkusta tulee tämän vuoden hittiraaka-aine? Supertrendikäs naposteltava ilahduttaa tunnelmallisella joulubrunssilla suolaisten joulutorttujen päällä. Smetanaa, hunajaa ja suolakurkkuja yhdistelevä makumaailma on lainattu blineiltä. Myös muut klassikkomaut sopivat rennolle brunssille kuin nenä päähän. Wanhanajan lihapiirakka on yksi rakastetuimmista perinneleivonnaisista, jonka voi nauttia joko kylmänä tai lämpimänä oman maun mukaan. Helppo lohipiirakka on nimensä mukaisesti vaivaton valmistaa ja täynnä makua.

jouluLeivät 

Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu on joulupöydän klassikko, jonka hurmaava hapanimelä maku sopii mainiosti yhteen muiden joulubrunssilla tarjottavien herkkujen kanssa. Ravintoloiden listoilta tuttu hittileipä briossi saa puolestaan joulun kunniaksi ylleen fenkolilla ja aniksella maustetun kinuskikreemihunnun. Rapeampaa lisuketta kaipaava tekee brunssipöytään saariston siemennäkkäriä. Helposti valmistuvan näkkärin juju piilee runsaassa määrässä erilaisia siemeniä, kaljamaltaita sekä appelsiinimehua. Siemennäkkäriä kannattaakin tehdä kerralla kunnon satsi ja antaa brunssivieraille myös kotiin vietäväksi.  

Tahnat ja dipit

Klassinen skagenröra eli katkarapusalaatti on illanistujaistarjottavien parhaimmistoa ja maistuu mainiolta myös joulunaikaan. Skagenröra sopii niin paahdetun saaristolaisleivän, rapeakuorisen hapanjuurileivän kuin siemennäkkärinkin päälle. Kasvissyöjiä voi hemmotella brunssilla tofuskagenilla, joka ei jää maussa katkarapuversiolle kakkoseksi. Perinteisen sienisalaatin maut sopivat hyvin myös dippiin. Ruohosipulilla ja roseepippurilla viimeistelty naposteltava sekä näyttää että maistuu upean jouluiselta.

Jouluiset jälkiruoat

Joulubrunssin jälkkäreissä maistuvat tutut maut uusilla tavoilla tarjoiltuna. Juustot kootaan tänä jouluna näyttävästi annosmaljoihin keksien, viinirypäleiden ja hillon kera. Simppelin jälkiruoan valmistaminen on helppoa, mutta lopputulos hurmaa silti ylellisellä ulkomuodollaan. Myös riisipuuro sopii jälkiruoaksi, kun sen höystää ruskistetulla kardemummavoilla, samettisella kanelikreemillä, rouhitulla pistaasilla ja glögikeitolla. Kahvihetken voi kruunata myös joulun makuja pullollaan olevalla juustokakulla. Täyteläinen luumu-kanelirahka, pehmoinen mascarpone ja raikkaat marjat muodostavat hurmaavan kokonaisuuden, jota on pakko santsata toinenkin pala.