Uunioptimoitu joulumenu eli jouluruoat sähköä säästäen



”Useimmat jouluruoat ja leivonnaiset voi pakastaa, joten paistamista ei tarvitse jättää aatonaattoon.”
”Kesken paiston uuninluukkua ei kannata turhaan availla, sillä silloin lämpö karkaa.”
”Jos paistolämpötila on ollut 200 astetta, on se puoli tuntia virran katkaisun jälkeen vielä yli 100 astetta.”

vinkit energiatehokkaaseen uunin käyttöön
Hyödynnä esilämmitys ja jälkilämpö. Monet ruoat eivät kärsi siitä, että ne laittaa uuniin jo sen lämmetessä. Jouluruoista tällaisia ovat esimerkiksi joululaatikot. Jälkilämpöä voi hyödyntää myös vaikkapa pataruokien haudutukseen. Pitkään kypsyvien ruokien paistossa uunin voi yleensä hyvin sammuttaa jo puoli tuntia ennen ohjeessa ilmoitetun ajan päättymistä ja antaa ruoan muhia valmiiksi jälkilämmössä.
Kun lämmität uunin, tee ruokaa kerralla enemmän. Pakasta osa tarvittaessa. Aloita niistä ruoista tai leivonnaisista, jotka vaativat kuumimman lämpötilan.
Kiertoilmauunissa voit paistaa ruokaa usealla tasolla samanaikaisesti.
Älä turhaan avaa uuninluukkua, sillä silloin lämpö karkaa ja tarvitaan taas lisää lämmitystehoa.
Vältä sähkönkulutuksen ruuhka-aikoja. Laita uuni päälle silloin, kun sähkönkulutus on yleisesti pienempää ja pörssisähkö halvempaa: keskellä päivää, myöhään illalla tai yön yli.













