Trendikäs savuaromi tuo uudenlaista makua kesäruokiin. Savustamiseen ei tarvita sen ihmeellisempiä varusteita eikä homma ole rakettitiedettä. Tässä vinkit, joilla pääset savun makuun – ja vieläpä helposti!
Savustuksessa pätee sama sääntö kuin grillauksessa: melkein mitä vain voi savustaa. Erityisen hyvin savustettavaksi sopivat rasvaiset kalat, kuten lohi, silakka ja muikku sekä tuhdit lihat. Savustamalla kypsyy niin broileri, lammas kuin nautakin. Lisäksi savun aromi sopii mainiosti pehmeille juustolle sekä kasviksille.
Savustamisessa maltti on valttia. Kasvikset ja juustot savustuvat varsin nopeasti, mutta isomman lihan kanssa aikaa kannattaa varata jopa useampi tunti.
Kalaa savustaessa savustusaika riippuu kalan määrästä ja koosta, mutta perussääntönä voidaan pitää, että puolisen kiloa kalaa savustuu noin 20 minuutissa. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että nahkan, selkäevän ja ruodot saa helposti irti.
Kun savukalaa on nautittu tarpeeksi sellaisenaan, voi siitä valmistaa suolaisia vohveleita tai savukalasalaattia piimäkastikkeella. Savukala maistuu taatusti myös sesongin kasvisten ja vihannesten, kuten varhaiskaalin tai kesäkurpitsan kera.
Jos savustat tuhdimman pääruoan, valmista sille raikkaat kasvislisukkeet. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi grillatut kasvikset tai raikas salaatti. Monen savustetun ruoan kaveriksi sopivat myös grilliruoan kera tarjottavat kastikkeet.
Savun maku saadaan puusta tehtyjä savustuslastuja, -paloja tai -purua käyttämällä. Puulajin valinta vaikuttaa savustuksen voimakkuuteen. Esimerkiksi omena- ja kirsikkapuuta käytettäessä maku on miedompi, kun taas hikkoripuulla ruokaan saadaan todella voimakas savun maku. Puun seuraksi savustukseen voi tuoda aromeita pippureilla ja yrteillä tai vaikkapa teenlehdillä. Suomessa yleisin savustukseen käytetty puu on kotimainen leppä. Pihkaiset puut, kuten havupuut, eivät sovi savustamiseen.
Savustetuista ruoista pitävä voi myös oikaista: Valion tuotevalikoimasta löytyy muutama oiva tuote tuomaan ruokaan savun makua ilman savustukseen kuluvaa aikaa. Valio Kippari® sulatejuustoviipaleet ovat helppoja vaihtoehtoja niin erilaisiin leipiin kuin salaatteihinkin. Niitä löydät sekä perinteisenä viipaleena että maustettuina versioina.
Valio Polar® leppäsavujuusto toimii kuutioituna salaateissa, viipaleina leivällä tai raasteena lämpimissä ruoissa. Savupekonin makuinen Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi juustokastike on koukuttavan hyvä kaveri tuomaan savuista makua resepteihin. Myös Valio Oltermanni® tuoteperheestä löytyy savun makuinen viipaloitu juusto. Näillä juustoilla saat ruokiin savua – ilman tulta.