Savustaminen sopii kesään

Trendikäs savuaromi tuo uudenlaista makua kesäruokiin. Savustamiseen ei tarvita sen ihmeellisempiä varusteita eikä homma ole rakettitiedettä. Tässä vinkit, joilla pääset savun makuun – ja vieläpä helposti!

Mitä savustaa?

Savustuksessa pätee sama sääntö kuin grillauksessa: melkein mitä vain voi savustaa. Erityisen hyvin savustettavaksi sopivat rasvaiset kalat, kuten lohi, silakka ja muikku sekä tuhdit lihat. Savustamalla kypsyy niin broileri, lammas kuin nautakin. Lisäksi savun aromi sopii mainiosti pehmeille juustolle sekä kasviksille.

Savustamisessa maltti on valttia. Kasvikset ja juustot savustuvat varsin nopeasti, mutta isomman lihan kanssa aikaa kannattaa varata jopa useampi tunti.

Savustettu kala on kesän klassikko

Kalaa savustaessa savustusaika riippuu kalan määrästä ja koosta, mutta perussääntönä voidaan pitää, että puolisen kiloa kalaa savustuu noin 20 minuutissa. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että nahkan, selkäevän ja ruodot saa helposti irti.

Kun savukalaa on nautittu tarpeeksi sellaisenaan, voi siitä valmistaa suolaisia vohveleita tai savukalasalaattia piimäkastikkeella. Savukala maistuu taatusti myös sesongin kasvisten ja vihannesten, kuten varhaiskaalin tai kesäkurpitsan kera.

Lisukkeita savustetulle ruoalle

Jos savustat tuhdimman pääruoan, valmista sille raikkaat kasvislisukkeet. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi grillatut kasvikset tai raikas salaatti. Monen savustetun ruoan kaveriksi sopivat myös grilliruoan kera tarjottavat kastikkeet.

Savustamiseen sopivat puulajit

Savun maku saadaan puusta tehtyjä savustuslastuja, -paloja tai -purua käyttämällä. Puulajin valinta vaikuttaa savustuksen voimakkuuteen. Esimerkiksi omena- ja kirsikkapuuta käytettäessä maku on miedompi, kun taas hikkoripuulla ruokaan saadaan todella voimakas savun maku. Puun seuraksi savustukseen voi tuoda aromeita pippureilla ja yrteillä tai vaikkapa teenlehdillä. Suomessa yleisin savustukseen käytetty puu on kotimainen leppä. Pihkaiset puut, kuten havupuut, eivät sovi savustamiseen.

Kolme tapaa savustaa

  1. Savustuspussi on helppo tapa tutustua savustamiseen, sillä sen avulla savustus onnistuu vaikka tavallisessa sähköuunissa. Savustuspussi sopii myös kaasu- ja hiiligrilliin, mutta ei avotulelle tai mikroaaltouuniin. Savustuspusseja löydät hyvin varustetuista ruokakaupoista. Pusseissa tulee käyttöohje mukana.
  2. Savustus grillissä onnistuu savustuspussin lisäksi savustuslaatikolla tai ihan vain folion avulla. Tällöin pelletit tai savustuslastut kääritään folionyyttiin, johon pistetään muutama reikä. Sekä kaasu- että hiiligrilli sopivat savustamiseen. Grillissä tulee kuitenkin olla kansi.
  3. Itse rakennettu savustuspönttö löytyy monen mökin pihasta. Sen pohjalle laitetaan savustukseen haluttua puuta, ja yläpuolelle ritilälle haluttu savustettava raaka-aine.
  4. Sähkösavustin on sähköllä toimiva savustuspönttö, joka toimii samalla periaatteella, mutta ei juurikaan päästä savun hajua ympäristöönsä.

Savun makua valmiina lautaselle

Savustetuista ruoista pitävä voi myös oikaista: Valion tuotevalikoimasta löytyy muutama oiva tuote tuomaan ruokaan savun makua ilman savustukseen kuluvaa aikaa. Valio Kippari® sulatejuustoviipaleet ovat helppoja vaihtoehtoja niin erilaisiin leipiin kuin salaatteihinkin. Niitä löydät sekä perinteisenä viipaleena että maustettuina versioina.

Valio Polar® leppäsavujuusto toimii kuutioituna salaateissa, viipaleina leivällä tai raasteena lämpimissä ruoissa. Savupekonin makuinen Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi juustokastike on koukuttavan hyvä kaveri tuomaan savuista makua resepteihin. Myös Valio Oltermanni® tuoteperheestä löytyy savun makuinen viipaloitu juusto. Näillä juustoilla saat ruokiin savua – ilman tulta.

Sesonki
Kotimainen kala on kesän paras saalis
Sesonki
Lihan ja kanan grillaus
Sesonki
Suomen suosituimmat kesäherkut