Pääsiäisen töhnämunat

Pääsiäinen yhdessä pöydässä

Pääsiäinen on kevään odotetuin ruokajuhla, jolloin on aikaa nauttia yhdessäolosta hyvän ruoan äärellä. Pääsiäisenä herkutellaan kevään raikkailla mauilla ja perinteisillä pääsiäisruoilla, ihania pääsiäisleivonnaisia unohtamatta.

Pääsiäismenut

Rakenna pääsiäismenu makusi mukaan perinteisesti tai modernimmin. Perinteisen pääsiäismenun päätähti on lammas ja aterian päättää mämmi tai pasha. Modernissa pääsiäismenussa pääruokana voi olla karitsaa, kalaa tai kanaa. Kasvissyöjän pääsiäismenussa nautitaan sesongin herkuista ilman lihaa. Pääsiäismenuissa maistuvat myös kananmunat, parsa, lohi, silli, katkaravut ja juustot.

Pääsiäisruoat

Pääsiäisen pitkinä pyhinä on aikaa nauttia hyvästä ruoasta ja kattaa pöytään jotain vähän parempaa. Pääsiäisruokien syömiselle ei ole samalla tavalla vakiintuneita päiviä kuin esimerkiksi jouluna, vaan kaikkia pääsiäisruokia voi syödä läpi pyhien: yhtenä päivänä lounaalla, toisena päivällisellä ja kahvipöydässä.

Perinteisinä pääsiäisruokina tarjotaan muun muassa mehevää lammasta tai karitsaa, täyteläistä pashaa, mämmiä, makeita pääsiäisleivonnaisia ja muita ihania pääsiäisherkkuja. Anna lähestyvän kevään näkyä pääsiäisruokien mauissa ja koristeluissa esimerkiksi tuoreita sitrushedelmiä ja raikkaan vihreitä yrttejä käyttämällä. 

Pääsiäisruokien viinisuositukset

Mikä viini sopii parhaiten lampaan seuraan? Entä pashan tai mämmin? Pääsiäisruokien voimakkaat maut kaipaavat rinnalleen juuri oikeanlaista viiniä. Sommelier Antti Uusitalon vinkeillä valitset sopivat viinit pääsiäisruokien seuraksi.

Vinkkejä pääsiäiseen

Askartelu kuuluu pääsiäiseen: rairuohon istutus, virpomavitsojen koristelu ja munien maalaaminen ovat kivaa yhdessä tekemistä ja tuovat pääsiäistunnelman kotiin. Valion oma askarteluekspertti Nina Metso kehitti kolme hauskaa ja helppoa ohjetta Valion pakkauksista koko perheen pääsiäisaskarteluun.

Energiatarpeesi