Pääsiäispullat ja -piirakat

Pääsiäisenä leivotaan meheviä piirakoita ja pääsiäispullia, joihin kätketään makua rahkasta, hedelmistä ja manteleista. Kokeile kulitsaa, ilahduta läheisiä hot cross buns -pääsiäispullilla tai valmista koko pellillinen rahkapiirakkaa.

Mitä pääsiäinen olisikaan ilman rahkalla viimeisteltyjä pääsiäisleivonnaisia? Onneksi sitä ei tarvitse sen suuremmin edes miettiä, sillä tästä löydät sivun täydeltä ihastuttavia ideoita erilaisiin pääsiäispulliin ja -piirakoihin, kulitsaa ja babaa unohtamatta.

Pääsiäispiirakka on raikas herkku

Pohja pullataikinasta, täytteeksi rahkaa ja raikkaita hedelmiä. Rahkapiirakat eivät suotta ole pääsiäisen suosikkileivonnaisia. Herkullisen makunsa lisäksi ne ovat myös vaivattomia valmistaa ja muuntelumahdollisuuksia riittää loputtomiin. Kokeile vaikkapa persikkarahkapiirakkaa, helppoa mangorahkapiirakkaa tai leivo gluteeniton rahkapiirakka.

Lisää rahkapiirakoita

Suussasulavaa suklaata

Jos kaipaat raikkaan rahkapiirakan sijaan asteen tuhdimpaa herkkua, testaa näitä suklaapiirakoita. Mutta varo: näitä voi kadota kerralla pala, jos toinenkin.

Pääsiäispullat rahkatäytteellä

Vai ehkä sittenkin pullaa? Nämä herkulliset rahkapullat onnistuvat jokaiselta. Sipaise pullan sisään tai päälle valmiiksi maustettua rahkaa ja onnistuminen on taattu. Pääsiäiseen sopivat erityisen hyvin mangon, appelsiinin, sitruunan ja kahvin maut.

Kokeile komeaa kulitsaa

Joko olet testannut kulitsaa? Kulitsa on pääsiäisherkku, joka tarjoillaan perinteisesti pashan kanssa. Pyöreä hiivataikinaleivonnainen on kuin tuhti pullakakku, jonka taikina maustetaan sitruunan kuorella, kuivatuilla hedelmillä ja mantelirouheella. Kulitsan voi koristella sokerikuorrutuksella tai helpommin rusinoilla ja mantelilastuilla. Kulitsan pintaan tehdään usein kirjaimet XB, jotka merkitsevät Kristuksen ylösnousemusta.

Makeat babat ja pääsiäisen pullakakut

Kulitsan lisäksi perinteisiin venäläisiin pääsiäisherkkuihin kuuluu baba, rommilla kostutettu pääsiäispulla, joka sisältää reilusti voita, munia sekä sokeria. Baba kuorrutetaan tomusokerikuorrutteella, jota voi lusikoida myös leivoksen sisään. Valion pikkubaba-reseptillä teet herkusta annoskokoisen version. Överibostonpullasta ja pääsiäispullakakusta riittää koko perheelle.

Lisää pullareseptejä

Pääsiäisen murupiirakassa maistuvat rahka ja appelsiini

Kun masut ovat pullollaan pääsiäisen ruoista, voi pääsiäisen kahvipöytään valmistaa raikkaan murupiirakan. Appelsiini ja rahka tekevät leivonnaisesta mehevän ja vastapainoksi pinnalla rouskuu rapsakka pistaasipähkinämuru.

Rahka on pääsiäisenä must!

Rahkaa löytyy pääsiäisen leivonnaisista niin pullista kuin piirakoista. Valio maustetut rahkat auttavat kotikokkaajaa saamaan makua leivonnaisiin ja ne ovat leivontaominaisuuksiltaan mitä parhaimpia. Appelsiinimurupiirakankin makumaailma tehostuu appelsiinirahkaa käyttämällä. Appelsiinirahka korostaa pinnalle tulevan pääraaka-aineen eli appelsiinin makua. Jos pääsiäinen osuu veriappelsiinin sesonkiin, voi reseptissä käyttää herkullista veriappelsiinia.

Murupiirakka ei olisi murupiirakka ilman pinnalla rouskuvaa muruseosta. Tässä leivonnaisessa se valmistuu pistaasipähkinöistä. Tilalla voi käyttää halutessa myös cashewpähkinöitä tai manteleita.

Tuplaamalla koko pellillinen

Ohje on helppo tuplata kotioloissa, jolloin piirakkaa saa valmistettua uunipellillisen verran. Tällöin paistoaikaa kannattaa kuitenkin hieman tarkkailla, koska leivonnaisesta tulee hitusen matalampi. Sen verran maukasta tämä piirakka on, että isommastakaan määrästä tuskin jää palaakaan syömättä.

tutustu reseptiin
Sesonki
Pääsiäisen jälkiruoat
Sesonki
Pääsiäiskakku kruunaa juhlapöydän
Sesonki
Pääsiäisen makeimmat kääretortut